Kasutaja arutelu:JorJarve/Neuropeptiid Y

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Esmaseid parandusi ei ole palju, sest artikkel on üsna kenake.

Uut pealkirja ei ole vaja, lihtsalt alustage esimese lõiguga, siis sisukord ja siis peatükk "Avastus" ja nii edasi.

C-terminaalne, glükokortikosteroidid, leptiinretseptorid - sellised keerulised terminid võiksid lingiga varustatud olla.

"In situ" ja teised võõrkeelsed väljendid (ka need, mis sulgudes on) tuleb kaldkirja panna.

Kui kasutate osastavat käänet suurtähtlühendi puhul, siis pange käändelõpp sidekriipsuga järele, nt NPY-t (loetakse ju nii: "en pee igrekit"). Alates osastavast käändest peab käändelõpp olema märgitud suurtähtlühenditel. Nimetavat ja omastavat ei ole vaja märkida.

Peatükid "Alkoholism", "Retseptorid" ja "Stressi ja toidu vastastikune sõltuvus" ning "Ööpäevarütm" võiks olla pisut-pisut täpsemalt sõnastatud, näiteks nii: "NPY mõju alkoholismile", "NPY retseptorid", "NPY roll stressi ja toidu vastastikuse sõltuvuse reguleerimises", "NPY roll ööpäevarütmi reguleerimises".

Vahva, et viited on korras ja väga tore, et artikkel on pisut ka eestiga seotud.

--ElvaOlle (arutelu) 8. oktoober 2014, kell 20:42 (EEST)[vasta]

  • Peatükkide nimedes soovitaksin just suuremat konkreetsust. Nt "NPY roll ülekaalulisuses" asemel "Roll ülekaalulisuses". Artikkel on niigi NPY-st ja on loomulik, et vastavad alateemad ka sellega tegelevad.
  • Lihtsalt link ei ole viites piisav. Tuleks juurde lisada täiendavat informatsiooni.

Ivo (arutelu) 9. oktoober 2014, kell 13:54 (EEST)[vasta]

Ortograafia[muuda lähteteksti]

Sõnastus ja keelekasutus üldiselt on väga hea. Enamus soovitusi puudutab stiili, mitte päris vigu.

36-st aminohappest - arvsõna pole siin vaja käänata, sest järgmisest sõnast on juba kääne aru saada.

Ajus võib antud peptiidi tootmine toimuda mitmes erinevas piirkonnas - parem oleks: Ajus võib antud peptiidi toota mitu erinevat piirkonda.

Siin võiks sõnajärge muuta, nt selliseks: 1982. aastal pärast neuropeptiidi Y eraldamist kodusea hüpotaalamusest hakkasid teadlased spekuleerima.

Siin pole sõna "nende" vaja, sest saab ju aru küll, mis funktsioonidest jutt käib: milline võiks olla NPY seotus nende funktsioonidega, mida mõjutab hüpotaalamus.

Lisaks sellele näitasid uuringutulemused - parem oleks lihtsalt "Uuringutulemused näitasid".

Haas & George - nagu ma aru saan, siis ei ole see asutuse nimi. Kui siin on isikuid mõeldud, siis kasutage sidendit "ja", sest eesti keeles ei ole tavaks ampersandi märki kasutada.

Viimane avastus oli aluseks NPY-i uuringutes - ehk mõtlesite "NPY-i uuringuteks"?

Uurimistöö käigus paljastusid 4 põhitegurit - üksik arvsõna kirjutatakse teksti sees sõnaga välja: "neli põhitegurit".

kahandada neerupealiste eemaldamisel või ajuripatsi eemaldamisel. - ei ole mõtet sama sõna kaks korda korrata: "kahandada neerupealiste või ajuripatsi eemaldamisel". Ja siin on viide 10 pärast punkti. Kui viide on pärast punkti tähendab see, et terve eelmine lõik või kuni kolm viimast lauset on viidatud. Kui aga mõtlesite ühte väidet (ajuripatsi kohta), siis peaks viide 10 punkti ees olema.

Vabandust, aga eelmises tagasisides valetasin natukene - suurtähtlühenditel on vaja ka omastavat käänet märkida, kuid põhiarvsõnadel, mis on numbriga märgitud aga mitte. Ehk: NPY-i agonistid või NPY-i mõju.

On leitud kaks vastust, mis annavad loa oletada, et NPY kaitseb alkoholismi vastu - parem oleks: On kaks põhjust, mille põhjal võib järeldada, et NPY kaitseb alkoholismi vastu.

1984. aastal viisid Albers ja Ferris läbi uuringu, kus selgus, et väikeste koguste NPY süstimine hüpotaalamusse muutis hamstrite, kes elasid pidevalt valgustatud ruumides, ööpäevarütmi - siin võiks natuke järjekorda muuta: 1984. aastal viisid Albers ja Ferris läbi uuringu, milles selgus, et väikeste koguste NPY-i süstimine hüpotaalamusse muutis nende hamstrite ööpäevarütmi, kes elasid pidevalt valgustatud ruumides.

Teatakse 5 erinevat imetajate neuropeptiidi Y - kirjutage siin sõnadega arv välja: "Teatakse viit erinevat".

Kirjutage viimases lauses nii: Kõik neli võivad olla ravieesmärgiks kasutatavad, näiteks rasvumise vastu.

--ElvaOlle (arutelu) 25. oktoober 2014, kell 20:06 (EEST)[vasta]