Kasutaja arutelu:GPentsa/Modifitseeritud tärklis

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on üldjoontes hästi kirjutatud. Teema on kaasajal kindlasti väga aktuaalne ja oluline. Oli huvitav lugeda.

Mõned tähelepanekud ja parandusettepanekud: Artiklis on palju sõnu, mida võiksid siselingistada (nende kohta on vikipeedias artikkel olemas): derivaat, viskoossus, metaanhape, orgaanilised happed, etaanhape, naatriumhüdroksiid, degradatsioon, propüleenoksiid, punalible.

Rakenduste osa võiks olla enne klassifikatsiooni. Oleks lihtsam aru saada. Klassifikatsiooni osa on natuke üldine ja liiga mõisteid täis. Ehk saaks iga mõiste juurde mingi selgitava lause või näite lisada. Praegu on artikkel natuke lühike ka. Kui saaks klassifikatsiooni osa pikemaks, oleks väga hea.

DNA'd -> DNAd

modifitseerimine keemiliselt, füüsikaliselt või ensümaatiliselt, toimub alles siis kui taimest -> modifitseerimine keemiliselt, füüsikaliselt või ensümaatiliselt toimub alles siis kui taimest

stabiilsust madalatel temperatuuridel. -> stabiilsus madalatel temperatuuridel.

suutlikust -> suutlikkust (vt üle kogu tekstis)

Dektsriinid -> Dekstriinid

eniklevinud -> enimlevinud

Naatrumhüdroksiid -> Naatriumhüdroksiid

või külmutamise, ajale. -> või külmutamise ajale?

Vesnikperoksiidiga -> Vesinikperoksiidiga

Tärklise oksüdeerimine alandab viskoosust. -> viskoossust (vt üle kogu tekstis)

kasutatakse väga paljudes erinevates toiduainetes, näiteks küpsetistes, lihas, kommides, maiustuses, valmistoidud (supid jt), piimas, beebitoidus. -> kasutatakse väga erinevates toiduainetes, näiteks küpsetistes, lihas, kommides, maiustustes, valmistoitudes (supid jt), piimas, beebitoidus.

Seal, kus kirjutad modifitseeritud tärklise kasutamisest toiduainetööstuses ja tood punktide haaval välja, kuidas see toitu muudab, võiks loetelu alguses olla nt lause Modifitseeritud tärklise kasutamise eelised toiduainetööstuses:

Tärklise kasutamise määr -> Tärklise kasutamise osakaal

tootlikuse suurendamiseks vaid ka paberi kvaliteedi parandamiseks -> tootlikkuse suurendamiseks, vaid ka paberi kvaliteedi parandamiseks

Lisaks tootlikusele ja kvaliteedi parandanemisele on modidifitseeritud tärklis hea -> Lisaks tootlikkusele ja kvaliteedi paranemisele on modifitseeritud tärklise eelised järgmised:

Kõrge stabiilsus -> Kõrge stabiilsus;

klaviteedi -> kvaliteedi

kuid tavalise tärklise halva voolavuse tõttu, on selle kasutamine piiratud -> kuid tavalise tärklise halva voolavuse tõttu on selle kasutamine piiratud

Kas leiaksid juurde ka pildimaterjali? Oleks väga hea.


Sissejuhatuse ja rakenduste osa oli väga meeldiv lugeda - selge ja arusaadav tekst.

Llaanemets (arutelu) 19. oktoober 2015, kell 20:23 (EEST)[vasta]

Lingistada tuleb ka neid sõnu, mille kohta artiklit ei ole.

Sõna "enimlevinud" asemel võiks olla näiteks "kõige levinum". Andres (arutelu) 20. oktoober 2015, kell 03:08 (EEST)[vasta]

Teine tagasiside artiklile:

stabiilsust madalatel temperatuuridel -> stabiilsus madalatel temperatuuridel

mTärklise kasutamise osamäär paberitööstuses sõltub paljuski paberi tüübist -> Tärklise kasutamise osakaal paberitööstuses sõltub paljuski paberi tüübist.

et tärklis tagab ka suurema tootlikuse -> et tärklis tagab ka suurema tootlikkuse

enimlevinud -> kõige levinum

Enne pealkirja Paberitööstus võta palun 1 rida tühikut vähemaks.

5 miljont tonni tärklist -> 5 miljonit tonni tärklist

Lisaks tootlikkusele ja kvaliteedi parandamisele on modifitseeritud tärklis hea järgmistel põhjustel: • Tööjõukulude vähenemine, kuna tärklist on suhteliselt kerge modifitseerida ja kasutada; • Tärklise kõrge stabiilsus (milleks hea?); • Väljavoolava heitvee kvaliteedi tõus laetud tärklise kasutamisel; • Ühtlase kvaliteediga tärklise kasutamisel väheneb protsessi variatsioon. [4]

Kas Katioonilise tärklise ja Karboksümetüülitud tärklise kood on ka teada? Kui on, lisa need ka keemilise modifikatsiooni osas.

Tärklis muutub vastupidavamaks kõrgele temperatuuridele ja madalale pH-le -> Tärklis muutub vastupidavamaks kõrgetele temperatuuridele ja madalale pH-le

kõrgeimale võimalukule tasemele -> kõrgeimale võimalikule tasemele

Toiduainetööstuses kasutatakse neid modifitseeritud tärklisi emulgaatoritena. -> Toiduainetööstuses kasutatakse selliseid modifitseeritud tärkliseid emulgaatoritena.

füüsikaliselt või ensümaatiliselt toimub alles siis kui taimest (mis võib, aga ei pruugi olla geneetiliselt muundatud) on tärklis toodetud. -> füüsikaliselt või ensümaatiliselt toimub alles siis, kui taimest (mis võib, aga ei pruugi olla geneetiliselt muundatud) on tärklis toodetud.

Viited nr 6 ja 8 kuuluvad samale allikale. Sellisel juhul võiksid kasutada korduvat viitamist. Teie loengumaterjalides peaks olema õpetus, kuidas ühte ja sama viidet mitu korda kasutada.

Klassifikatsiooni ptk-s oled füüsikalise modifikatsiooni osas kenasti ühe kokkuvõtva lausega öelnud, mis on selle tegevuse eesmärk. Lisaks võiksid ka keemilise ja bioloogilise modifikatsiooni pealkirja all paari sõnaga öelda, mis see on või milleks see hea või vajalik on.

Llaanemets (arutelu) 28. oktoober 2015, kell 10:02 (EET)[vasta]