Kasutaja arutelu:Esmasp6ev/Linnalahingud

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Marili Hendrikson[muuda lähteteksti]

  • Teema on piisavalt kitsas, et sellest vajalikus mahus artikkel kirjutada.
  • Sisu vastab artikli pealkirjale.
  • Refereering on korralik ning algallikad paistavad viidetele vastavat.

Kommentaar assistendilt[muuda lähteteksti]

Rühmakaaslasele. Oled valmivasse artiklisse põhjalikult süvenenud ning mõtestatud tagasisidet andnud. Väga hästi! Mõtete ja soovituste jagamisel võib aga julgem olla. Millised artikli osad on kaaslasel eriti hästi õnnestunud ja miks? Kas oskad autorile mõnd täiendavat alapealkirja või märksõna soovitada?

Juhin rühmakaaslaste tähelepanu kõigi valmivate artiklite tagasisidestamise tähtsusele. Oluline on aidata oma mõtete ja ideedega kõiki kaaslasi (vt ka õppetükk 3, "tagasisidestamine").

Artikli autorile. Tore, et kirjutamisega juba sedavõrd kaugel oled - artikkel võtab juba ilmet! Enne jätkamist on otstarbekas veelkord üle vaadata kolmandas õppetükis antud juhised tsiteerimiseks ja refereerimiseks. Praeguses kirjutamise etapis keskendume tõepoolest sisu loomisele, st fookuses ei ole näiteks grammatika või lauseehitus. Sellest hoolimata tuleb korrektsele õigekirjale pöörata tähelepanu tsiteerimise-refereerimise-tõlkimise kontekstis. Kas võõrkeelsest teksti refereerides sai autori väide või hinnang ka eesti keeles sisu moonutamata edasi antud? Kas tõlge on kindlasti korrektne? Selleks, et teksti toimetamise etapis ei kuluks tarbetult palju aega allikate (ja tõlgete) üle kontrollimisele, soovitan korrektsele refereerimisele ja tsiteerimisele pöörata tähelepanu juba praegu.

Põnevat edasist lugemist-uurimist ja toredat kirjutamist! Lisaküsimuste ja murede korral olen Sulle rõõmuga abiks.

--Kk1058 (arutelu) 6. november 2017, kell 02:11 (EET)[vasta]

KOKKUVÕTE

  • Kokkuvõte puudub

LINGID JA KATEGOORIAD

  • Kategooriad on sobivad.
  • Lingid töötavad.
  • Mina lisaks lingid veel õhuväele ja suurtükile.

Marili Hendrikson[muuda lähteteksti]

1. Kokkuvõte: Kokkuvõte puudub.

2. Lngid ja kategooriad: Kategooriad igati sobilikud. Lingid töötavad. Siselingi võid lisada nt sõnade juurde teine maailmasõda ja õhuvägi.

Kommentaar kursuse assistendilt[muuda lähteteksti]

Tagasiside rühmakaaslastele. Olete kaaslase artikliga õigeaegselt tutvunud ning andnud omapoolsed kommentaarid vastavalt õppetüki tagasisidejuhendile. Hästi! Juhin aga tähelepanu, et kuigi käesoleva nädala fookuses olid Vikipeedia artikli kui tekstiliigi eripärad (sh artikli kokkuvõte ja artiklitevahelised seosed), olnuks otstarbekas heita pilk ka kaaslase poolt viimastel nädalatel tehtud sisulistele muudatustele. Kas lisatud tekstiosad on korrektselt refereeritud? Kas viited on õigesti vormistatud?

Jätkuvalt juhin tähelepanu ka kaaslaste artiklite tagasisidestamise tähtsusele. Lisaks oma artikli kirjutamisele on oluline aidata oma mõtete ja ideedega ka rühmakaaslasi (vt ka õppetükk 3, "tagasisidestamine").


Artikli autorile. Oled järjepidevalt artikliga töötanud, seda iganädalaselt täiendanud ning täpsustanud. Suurepärane! Mõned täiendavad tähelepanekud ja nõuanded:

  1. Struktuur, refereeringud, viited. Oled materjale tõlkides teinud ära väga suure töö ja näinud palju vaeva. Soovitan kindlasti veelkord üle vaadata struktuuri. Kas mõni algselt sobinud alateema vajab artikli praegust sisu arvesse võttes ümber nimetamist, ümber tõstmist, mitmeks jaotamist (nt "erinevad operatsioonid")? Juhin tähelepanu ka teema "ründamise taktikad" alapunktide sõnastusele - ehk oleks kohasem kirjutada need nimetavas käändes. Viimati kirjutatud tekstiosas puuduvad täielikult viited - need tuleb kindlasti lisada.
  2. Stiil. Teksti toimetama asudes on oluliseks mõttepunktiks valitud väljendusviisi sobivus. Vikipeedia artiklid peavad olema, nagu ka eelnevates õppetükkides põhjalikult juttu, kirjutatud neutraalsest, n-ö eikellegi vaatepunktist. Soovitan tekst neid nõudeid arvesse võttes kindlasti veelkord mõttega läbi lugeda ning kirjutatut vastavalt ümber sõnastada-kohendada (nt: "õnneks leidub ka näiteid").
  3. Lingid ja kategooriad. Kuigi oled linkimise põhimõtted ja tehnilise teostuse hästi selgeks saanud, soovitan veelkord üle vaadata sise- ja välislinkide erisuse (vt 5. õppetüki materjale). Vikpeedia siselink on viide ühelt Vikipeedia leheküljelt teisele sama (siinkohal eestikeelse) Vikipeedia leheküljele. Välislink on aga link allikale, mis ei eestikeelses Vikipeedias. Vastavalt Abiks: Lingid. Enne kirjutamise jätkamist vaata praegused siselingid (nt suitsugranaat, tiibrünnak jt) kindlasti kriitilise pilguga üle.

Innukat edasist tööd artikli kirjutamisel ja toimetamisel! Küsimuste ja murede korral on õppejõud Sulle rõõmuga abiks.

Kk1058 (arutelu)

Marili Hendrikson[muuda lähteteksti]

Tere! Vaatasin sinu artiklit ja tegin mõned muudatused. Parandasin mõned sõnad, kus oli ilmselt kogemata apsakad sisse tulnud (nt sõnad "vaenased" ja "ootatamuks" parandasin ära). Sõnale "lähivõitlus" lisasin lingi, et kui mõni sinu artiklit loeb, siis ta näeks kohe, et näe lähivõitluse kohta veel polegi artiklit ja äkki tehakse siis kunagi ka selle kohta artikli, mis omakorda sinu artikli veelgi paremaks muudab. Sõnale "maaala" lisasin sidekriipsu vahele, sest eesti keeles võib sõnale, millel on järjestikus kaks või kolm samasugust sõna, lisada paremaks teksti lugemiseks sidekriipsu. Mõni lause oli liiga pikk, nii et tegin need veidi lühemaks, et artiklit oleks parem ja arusaadavam lugeda. Samuti mõni koma oli ülearu või puudu. Ühes kohas panin sõnale "on" ette koma, mida sul ei olnud. See on aga väga erandlik juhtum, et selle sõna ette koma tuleb panna, nii et pole üldse hullu, et seda alguses ei olnud. Oli väga palju sõnu "ka" ja "aga" teksti sees. Leidsin, et osa nendest sõnadest võib ära võtta, sest ka ilma nende sõnadeta saab öelda teksti mõtte. Rohkem ei muutnud midagi. Õnneks on Vikipeedias artikleid võimalik pidevalt muuta ja täiendada, nii et kui meil rohkem kogemusi on või kogenumad seda loevad, saavad nemadki aidata pidevalt artikleid täiendada. Minupoolne soovitus veel, mille võid üle vaadata, enne artikli avaldamist (muidugi ainult siis, kui soovid) - vaata üle, mis vahe on siselingil ja välislingil, mille kohta minu arust ühes õppetükis ka juttu oli, kuna mulle jäi mulje artiklit lugedes, et sa ei saa aru nende omavahelisest erinevusest ent võib-olla sa tegelikult said aru ja siis jääbki selline vale mulje. Et ühesõnaga - see on lihtsalt soovitus :)

Vaadates neid viiteid, tahan sind kiita väga hea tõlkimise eest. Super hästi tehtud!

Suure töö oled ära teinud - jätka samas vaimus!