Kasutaja arutelu:Amuree/jQuery

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tänud sisuka teksti eest! Küll aga peaksid sõnastuse ja sõnade järjekorra üle vaatama või paluma kelleltki selleks abi. Lisan veel mõne kommentaari.

  1. Millisest allikast pärineb peatüki „Loomise ajalugu“ tekst? Sama küsimus tekib veel mitmes kohas. Allikas peaks olema märgitud vähemalt iga lõigu lõpus.
  2. „Loomise ajaloo“ peatükk on kirjutatud ka pisut liiga emotsionaalselt („John oli pettunud ja kurb“, „uskumatult võimas“ jne). „Huvitavate faktide“ peatüki loetelu neljandat osa võiksid samuti pisut neutraalsemaks teha (vrd „ei saa endale ette kujutada“, „isegi ei mõelnud sellele“). Vikipeedia on entsüklopeedia ja siin piisab faktidest.
  3. Võiksid peatükid ümber nimetada: „Loomise ajaloo“ asemele sobiks lihtsalt „Ajalugu“, „5 huvitava fakti“ asemel näiteks „Fakte jQueryst“ vms.
  4. Inimesele soovitatakse esimesel mainimisel viidata nii ees- kui ka perekonnanimega, pärast seda kas ainult ees- või ainult perekonnanimega. Palun ühtlusta oma tekst selle soovituse alusel.
  5. Viide tuleks panna lõigu lõppu, kui terve lõigu tekst sealt pärineb (vaata loetelu).
  6. Ühtlusta loetelu kirjavahemärgid.
  7. Veel mõningaid (peamiselt) keelelisi tähelepanekuid.
    1. „Vastastikune“ on ühe k-ga.
    2. „Keskenduma“ nõuab alaleütlevat käänet („millele?“).
    3. Segaseks jääb lauseosa „annab võimaluse … pöörduda DOM elementide sisu ja atribuutide poole, ning manipuleerida nendega“. Lausestusprobleeme leidub mujalgi.
    4. Vaata siit üle, millal kasutatakse käänamisel ülakoma või sidekriipsu ja millal mitte (nt peaks olema „Creative Commonsi“, „jQueryl“).
    5. "Creative Commonsi litsentsi" puhul peab organisatsiooni nimi olema omastavas käändes („Creative Commonsi litsents“, mitte „Creative Commons litsents“)
    6. Termini „open source“ asemel saab kasutada eestikeelset vastet „avatud lähtekoodiga“ (mida Sa ühes kohas oled ka teinud).
    7. „Bakalaureusekraad“ kirjutatakse kokku
    8. Soovitan kirjutada „DOM-element“ sidekriipsuga. Palun defineeri DOM (sellest on isegi eestikeelne vikiartikkel, mille saad siselingina märkida).
  8. Märgi võimalusel veel siselinke. Loe nende kohta siit.

Soovin edu! Palun kirjuta siia arutelulehele, kui oled need parandused teinud. Siis saan artikli veelkord üle vaadata. --Kairijan (arutelu) 9. aprill 2018, kell 16:04 (EEST)[vasta]


Tehtud. Amuree (arutelu) 22. aprill 2018, kell 19:19 (EEST)[vasta]


---


Tänan tehtud paranduste eest! Toimetasin teksti ise veel pisut keeleliselt. Mõni koht on endiselt ebaselge ja vajab parandamist.

  • Mida tähendab paksus kirjas lauseosa: „võimaldab saada kergesti juurdepääs ükskõik missugusele DOM-elemendile, pöörduda DOM-elementide sisu ja atribuutide poole ning nendega manipuleerida“?
  • Mida tähendab paksus kirjas lauseosa: „Ta tegeles veebisaidi disainiga, milles loodi kasutajatele kerimist“?
  • Mida tähendavad paksus kirjas sõnad: „muretsema rist brauseri küsimuste pärast“? (Mis on ingliskeelne variant?)
  • Mis on „kommentaarid“ lauses „Kommentaarides mainib Rezin paari projekti…“? Mille kommentaarid?
  • Sinu tekstist on endiselt viiteid puudu. Kust pärineb „Ajaloo“ peatükk? Seda võiks endiselt veidi neutraalsemaks teha: rääkida rohkem jQueryst ja vähem selle loojast. Kust pärineb osa faktipeatükist?
  • Viitenumber tuleks panna lõigu lõppu, kui terve lõigu tekst sealt pärineb (vaata faktipeatüki loetelu, seal on endiselt ainult esimese lause järel).
  • Siselink pannakse ainult esimesel kasutamisel (vs praegu „JavaScript“ ja „HTML“).

Palun tee ka need parandused. Anna jälle teada, kui oled valmis saanud. Edu! --Kairijan (arutelu) 26. aprill 2018, kell 17:58 (EEST)[vasta]

---

  1. vaata https://en.wikipedia.org/wiki/Document_Object_Model, https://ru.wikipedia.org/wiki/Document_Object_Model
  2. scrolling, vaata https://johnresig.com/blog/learning-from-twitter/
  3. vaata https://en.wikipedia.org/wiki/Cross-browser
  4. vaata https://johnresig.com/blog/annotated-version-of-the-original-jquery-release/
  5. vaata https://ru.wikipedia.org/wiki/JQuery, kas panen link?
  6. valmis
  7. ei saa aru.

Amuree (arutelu) 26. aprill 2018, kell 23:54 (EEST)[vasta]

---

Kasuta "scrollingu" vastena sõna "kerimisfunktsioon". Viitenumber peab olema vähemalt iga lõigu lõpus. Seda pidasin silmas küsimustega, kust info pärineb. Palun lisa viiteid! Siselinkide kohta saad lugeda siit. Need on sellised helesinised lingid, mis viivad teistele Vikipeedia lehekülgedele. Need peavad olema märgitud ainult siis, kui sõna on tekstis esimest korda. Kui sama sõna teist korda tekstis on, siselinki ei panda.

Kui oled kõik need parandused teinud, siis võid artikli põhiruumi laadida. Juhend selleks on siin. Siis on töö arvestatud. --Kairijan (arutelu) 6. mai 2018, kell 18:22 (EEST)[vasta]

---

Okey. Amuree (arutelu) 8. mai 2018, kell 01:13 (EEST)[vasta]