Kasutaja arutelu:Alull/uustööstusmaad

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
Retsensioon[muuda lähteteksti]

*Artikli sisukus (kas kõik oluline on kaetud või on midagi ära ununenud?)

Mahtu on artiklil piisavalt, aga sisukust tundub kuidagi vähe olevat. Põhilised punktid, mis ma uustööstusmaade kohta teada sain, on see, et seal on elatustase ja tööstuse osakaal kiiresti kasvanud, aga mitte veel arenenud maade tasemele. Osa juttu on pigem sõnavaht, et saaks rohkem teksti kirja. Võiksid olla lühem ja konkreetsem.

*Viitamine (kas viited on sobivalt vormindatud? kas viitamine toimub autoriteetsetele allikatele? kas midagi on jäänud viitamata?)

Sul on see uustööstusmaade kaart juba Wikimedia commonsist lisatud, sa ei pea sellele enam eraldi viitama.

Viidatud on suhteliselt vähestele artiklitele, aga antud juhul on nad vähemalt suhteliselt korralikud (ma jätaksin selle esimese slideshow oma siiski ära).

*Artikli keeleline kvaliteet ning selle arusaadavus (kas kõik laused on ikka arusaadavalt esitatud või jääb midagi segaseks?)

"Suur osa on tööstusel."(esimene lõik) - Segane ja ebamäärane lause. Suur osa millest? Tööhõivest? Riigi sissetulekutest? Import/eksport? Eeldatavasti oled mõelnud vast hõivestruktuuri, aga siiski täienda lauset konkreetsemaks.

"Need riigid on üleläinud..." - lahku

"ühiskonna-korralduselt" - lahku ilma sidekriipsuta

"Olenemata piirkonnast, kus uustööstusriigid asuvad, siis nende majandused on viimastel..." - Stiililt loogilisem: Olenemata piirkonnast, kus uustööstusriigid asuvad, on nende majandused viimastel..."

"...ning neis tunduvalt aktiivsem kauplemine teiste riikidega." - siia oleks nagu mingit tegusõna vaja. Nt. "ning neil on tunduvalt..."

"Arengult jäädakse siiski alla arenenud riikidele (USA, Jaapan, Lääne-Euroopa)" - Lääne-Euroopa pole riik, kirjuta äkki "Lääne-Euroopa riigid".

"Uustööstus riigid ja nende areng" (pealkiri) - äkki parem "Uustööstusmaad ja nende areng", sest sinu praegune lahku kirjutatud pealkiri mõjub kuidagi imelikult (ei oska küll nimetada konkreetset õigekirjareeglit, mida see rikub)

"Ehkki uustööstusmaade asuvad..." - uustööstusmaades

"Kuna tegu on arendusriikidega..." - sa oled selle toonud mõistelingina, kas sellist mõistet on eesti keeles üldse olemas?

"...meetmed siiski varieeruva" - varieeruvad

Mõned komavead siin-seal

Üldiselt üpris kohmaka stiiliga kirjutatud artikkel, seda annaks veel palju sättida aga ma ei hakanud kõike eraldi välja tooma. Sul tasuks paar korda värske pilguga üle lugeda ja konarlikud kohad ära siluda. --Mviik (arutelu) 3. mai 2014, kell 20:07 (EEST)[vasta]

"Ühiskonnakorraldus" kirjutatakse tavaliselt kokku. "Lääne-Euroopa" ilma riikideta on minu meelest OK. "Uustööstus riigid" on kindlasti vale, sest täiend ei saa olla nimetavas. "Arendusriike" ei ole, on "arengumaad". Andres (arutelu) 3. mai 2014, kell 22:28 (EEST)[vasta]

Muidugi on ühiskonnakorraldus kokku üks sõna. Ma ei tea miks ma lahku soovitasin kirjutada. Mõte läks vist korraks mujale. --Mviik (arutelu) 3. mai 2014, kell 22:55 (EEST)[vasta]

Lisan omalt poolt mõned täiendused, ei hakka samu asju kordama:

Üldjoontes on informatiivne artikkel, puudu jääb info esitamise selgusest ja korrektsusest. Siiski oleks võinud kasutada ka mõnda teadusartiklit.

Soovitaksin terve teksti mõttega läbi lugeda, ei hakka kõiki kirjavigu siin välja tooma, kuna eelnev retsensent on seda juba tublisti teinud. Sissejuhatavas lõiguks võiks nagu Vikipeedia kohane kirjutada mõiste uustööstusmaad väiketähtedega ja boldis.

Toon mõned pisiasjad ka välja: Lause: “Uustööstusmaade klassifikatsiooni juures on oluline, et antud riigid ei läheks oma tööstusearenguga pankrotti ning oleksid samas ka keskkonnasäästlikud.” jääb selgusetuks. Mis seos on klassifikatsioonil ja pankrotti minekul? Lause teise poole mõte on arusaadav, aga selle lause peaks veidi ümber tegema.

Mõned siselingid pole ka ehk asjakohased, nt keskmine sissetulek ja newly industrialized country-le pole mõtet siselinki teha, kuna sellele on artikli alguses juba välislink olemas ja siselinki ingliskeelsele Vikipeediale ei saa lihtsalt teha. --MKõue (arutelu) 5. mai 2014, kell 23:11 (EEST)[vasta]


Aitäh retsenseerijatele vajalike märkuste ning soovituste eest. Parandasin teksti vastavalt retsenseerijate märkustele. --Alull (arutelu) 10. mai 2014, kell 10:48 (EEST)[vasta]