Kasutaja arutelu:22L06L/Vähiravi

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kommentaarid[muuda lähteteksti]

Teema on laialdane ja haldab palju alateemasid, teemast saab kindlasti kirjutada rohkem kui 7000 tähemärki ja oleks väga levinud vikipeedia artiklina ja inimesi abistav, kes soovivad rohkem selle kohta teada. Struktuur on juba väga ilus ja korrapärane, rohkem lateemasid ega märksõna ei oskakski juurde mõelda ja Vikipeedias ei ole sellist teemat enne olnud, see on kindlasti teema millest on ajakirjades kirjutatud kust saaks informatsiooni ja palju muud.

Tere,

Teemavalik on väga hea, see huvitab laia üldsust, kuna vähk on väga aktuaalne ning tõsine haigus. Ma arvan, et internetist leiab selle teema kohta nii usaldusväärseid kui ka mitte usaldusväärseid allikaid, niiet et tuleb ettevaatlik olla ning õige allikas valida. Vähiravi kohta on ropult materjai, seega saab sellest kindlasti kirjutada isegi üle 6000–7000 tähemärgilise artikli. Artikli alateemad/pealkirjad annavad minu arust väga hea ülevaate teemaks olevast nähtusest. Minu poolest pole rohkem alateemasid ning pealkirju vaja lisada.

Nm0022e (arutelu) 18. oktoober 2016, kell 19:58 (EEST)[vasta]

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Olete olnud oma tagasisides sisukad ning lähtunud juhendist. Omalt poolt täpsustaksin, et eestikeelses Vikipeedias on olemas artikkel "Vähk (haigus)": https://et.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4hk_(haigus) . Selles on nt defineeritud, mis vähk on ning öeldud, mis võivad olla selle põhjused (nt vanus, elustiil jms). Samuti on Vikipeedias olemas artiklid kiiritusravi ja onkoteraapia kohta. Soovitan autoril oma artiklit kirjutades jälgida, et see ei kattuks eelpool nimetatud artiklitega või siis teemat veidi kitsendada, nt valida üks vähiravi viisidest. Soovitan aine õppejõududega selles osas rääkida.

Jõudu ja edu!

Liinap (arutelu) 20. oktoober 2016, kell 12:31 (EEST)[vasta]

E-kursuse õppejõud[muuda lähteteksti]

Tere Laura! Aitäh sisukorra eest, tegemist on väga hea algusega ning täpselt hea koht mõelda, mis täpselt peaks artikli alla ulatuma. Antud juhul peaksid sa vaatama seotud artikleid, nagu näiteks Vähk (haigus), Onkoloogia, Onkoteraapia, Kiiritusravi ja Keemiaravi. Artiklite põhjal on võimalik näha, et seal on küll palju teemakohast ette kirjutatud, aga on ka palju katmata alasid. Kui Su artikkel valmis saab võiks ta sobituda olemasolevate artiklite võrku. Lehele Vähk (haigus) saab paigaldada lingi Sinu lehele raviviiside kohta ja Kiiritusravi ja Keemiaravi saab linkida edasi Sinu lehelt.

See on nüüd Vikipeedia teksti eripära, et Vähi definitsiooni tõesti ei pea siin pakkuma, vaid viitama üldisemale lehele vähi kohta. Sinu eesmärk on kirjutada puhtalt vähiravist, mistõttu saad Sa sellest kirjutada detailsemalt, aga paljud abstraktsemad teemad ei vaja kajastamist. Samamoodi kasvaja tekkimise põhjused on olulised selles ulatuses kui nad seostuvad raviviisidega. Samas kui täpsemalt vaadata lehte Vähk (haigus), siis pole ta ka hästi struktureeritud. Seal puudub täpsel üldülevaade sellest, mis vähk on, ja artikkel läheb kohe põhjuste juurde.

Vaata üle, kas Sulle tundub tee edasi arusaadav. Kui see kõik tundub väga segane, siis ei ole liiga hilja vahetada teemat, kuna kahjuks on selle artikliga eriolukord mitmete naaberteemade artiklitega, mis teeb teema ehk keerukamaks kui mõne teise. Samas osa Vikipedist saab just aru, kus need lüngad on ning püüab kirjutada teemadest, mis on veel katmata. Antud juhul saavad just naaberartiklid anda ka mõista, mis täpselt artikli "Vähiravi" all kajastatud võiks olla ning mis on see nähtus täpsemalt.

Muidu väga hea algus, jõudu kirjutamisel!

PeeterT (arutelu) 21. oktoober 2016, kell 16:34 (EEST)[vasta]

Tere,

Väited on algallikaga seostatavad ning iga väide annab algallikas olevat infot adekvaatselt edasi. Tekst on korralik refereering ning autor pole jäänud algallika teksti liigselt kinni. Allikad, millel tekst põhineb tunduvad usaldusväärsed. Viited on esitatud tehniliselt korrektselt. Edu!

Nm0022e (arutelu) 31. oktoober 2016, kell 19:54 (EEST)[vasta]

Kristjan Laid[muuda lähteteksti]

Tere! Teemat on väa hästi edasi arendatud ja põhjalikult juba kirjutatud, viidet on korrektsed ja ja piisavas koguses. Õigesti on refereeritud ja tsiteeritud. Väga tubli! Jään ootama, mida tulevikus lugeda saab.

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Tagasisidestajad, palun kontrollige tagasiside andmisel teksti viiteid ning vaadake ka refereeringud üle. Teksti autoril on teie tagasisidest rohkem kasu, kui olete põhjalikud. Autorile: viitad mitmes kohas oma tekstis teistele artiklitele (nt Vikipeedia art. Vähk (haigus), Hormoonravile lehelt kasvaja.net) ning praktiliselt sõna-sõnalt oled sealse jutu enda teksti üle pannud. Sellisel juhul ei ole tegemist refereerimisega. Kui sa pole kindel, mida tähendab refereering ning kuidas seda tegema peaks, vaata 3. õppetüki materjalist. Seal on olemas ka näited. Vikipeedia artiklid, millele sa viitad (nt Vähk (haigus), Kiiritusravi) viitavad omakorda teistele allikatele, mis tähendab, et algallikad nad ei ole. Viidata tuleb algallikale, kust tekst pärineb. Viidetel puudub ka kuupäev, millal neid lehekülgi külastanud oled. Palun lisa see. Üldiselt on allikad usaldusväärsed.

Jõudu!

Liinap (arutelu) 2. november 2016, kell 20:33 (EET)[vasta]

Tervist,

Lisatud info on adekvaatne ning täpne, sõnastus on hea. Väited on allikatest kontrollitavad ning allikad on usaldusväärsed, viidatud on ka õigesti. Mustand vastab pealkirjale. Artikli põhiosa moodustavad alateemad on üldiselt tasakaalus. Artikkel annab teemas neutraalse ja kõiki põhilise vaatepunkte kajastava ülevaate. Pilt on asjakohane ning seda tohib kasutada. Pilt on paigutatud niimoodi, et see toetab artikli lugemist.

Nm0022e (arutelu) 8. november 2016, kell 16:05 (EEST)[vasta]

Kristjan Laid[muuda lähteteksti]

Tere! Väga tublisti oled kirjutanud ja õigesti tekstile viidanud, refereeritud on õigesti, pilt on tekstikohane ja asjalik. Jään ootama valmis artiklit. Tubli! Kristjan Laid (arutelu) 9. november 2016, kell 12:42 (EET)[vasta]

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Tagasisidestajatele: olge tagasisidet andes täpsemad ja kontrollige põhjalikumalt refereeringuid ning viiteid! Nt ei ole õige öelda, et on refereeritud õigesti, kui tegelikult see nii pole. Abistav on tagasiside, mis on ülevaatlik, detailne ning toob välja nii teksti plussid kui ka miinused. Lisaks tekstide edasiminekule jälgin ka seda, kas ja kuidas te artiklitele tagasisidet annate. Vaadake kindlasti üle 2. õppetüki materjalist tagasisidestamise osa. Autorile: tore, et oled lisanud pildi. See illustreerib teemat hästi. Soovitan selle paigutada veidi ülespoole vähi liikide juurde, kus ta toetaks rohkem artikli lugemist. Teksti oled veidi liiga vähe täiendanud. Praeguseks peaks seda olema vähemalt 4000 tähemärki, kuid sul on seda ligikaudu 3200. Kindlasti kirjuta järgmiseks korraks rohkem! Teksti tähemärkide arvu saad kontrollida siit: http://www.charactercountonline.com/http://www.charactercountonline.com/ . Refereeringud ei ole sul korrektsed. Nagu ütlesin ka oma eelmise nädala kommentaaris, siis teisest tekstist sõna-sõnalt oma artiklisse jutu ületoomine ei ole refereering. Ka ei tee seda refereeringuks see, kui algallikale viitad. Nt hormoonravi osas sa kirjutad "Hormoonravi on vähi süsteemne ravimeetod, mis on kasutusel nende pahaloomuliste kasvajate korral, mida nimetatakse "hormoontundlikeks". Hormoontundlikud kasvajad on näiteks rinnavähk, munasarjavähk, eesnäärme vähk. Tegemist on raviga, mida enamasti kasutatakse pärast kirurgilist ravi remissiooni säilitamiseks või pikendamiseks." Lehele, millele sa viitad, on tekst olemas täpselt samas sõnastuses: "Hormoonravi on vähi süsteemne ravimeetod, mis on kasutusel nende pahaloomuliste kasvajate korral, mida nimetatakse „hormoontundlikeks“. Hormoontundlikud kasvajad on näiteks rinnavähk, munasarjavähk, eesnäärme vähk. Tegemist on raviga, mida enamasti kasutatakse pärast kirurgilist ravi remissiooni säilitamiseks või pakendamiseks." (https://www.kasvaja.net/kasvajate-ravi/hormoonravi/) Teema on küll raske ja seal on mitmeid arstiteaduslikke termineid, ent sellegipoolest on võimalik anda sealset infot edasi oma sõnadega. Kindlasti vaata veelkord üle refereerimise osa 3. õppetüki materjalist ning paranda järgmiseks korraks oma refereeringud! Vikipeedia artiklid Vähk (haigus) ning Kiiritusravi ei ole algallikad. Nendes viidatakse omakorda teistele teostele. Nt viidatakse artiklis Vähk (haigus) vähi defineerimisel teosele "Tervise ABC" (1970). Seega otsi kindlasti nimetatud Vikipeedia artiklite asemele algallikad. Viidete nimekirjas puuduvad kuupäevad, mil oled neid internetilehekülgi külastanud. Ka see tuleb lisada! Viidete vormistamise osas saad samuti abi 3. õppetüki materjalist.

Edu!

Liinap (arutelu) 11. november 2016, kell 20:04 (EET)[vasta]

Tere,

Kokkuvõttes on olemas nähtuse määratus, see seletab lahti nähtuse peamise sisu ning on vormistatud korrektselt. Kokkuvõte vastab artiklile ning võtab kokku kõik artikli tekstis kajastatu. Artikli alateemad on esitatud samas järjekorras. Kokkuvõttes tuleb välja teema olulisus ning toob esile tähtsaima ja huvitavaima selles artiklis. Kokkuvõte on mõõduka pikkusega. Kategooriad pole lisatud. Siselingid töötavad.

Kristjan Laid[muuda lähteteksti]

Tere! Kokkuvõte hästi koostatud vastab teema sisule, alaeatükid sobivas järjekorras. Siselingid korras kuid kateooriaid pole lisatud.

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Tagasisidestajad: rõhutan veelkord, et tagasisides tuleb olla täpne! Hetkel puudub autoril oma teema kohta tehtud kokkuvõte. Autori teema on vähiravi, mitte vähk. Seega, olge kindlasti järgmisel korral tähelepanelikumad! Autorile: tore, et oled teksti täiendanud, kuid refereeringute vead on parandamata. Nt kirjutad sa vähi kirurgilise ravi kohta: "Vähi kirurgilise ravi korral eemaldatakse kasvaja organismist ühe tervikuna operatsiooni käigus. Veendumaks, et kasvaja on eemaldatud, tuleb kasvaja opereerida koos teda ümbritsevate kudedega. Sageli eemaldatakse ka kasvajat ümbritsevad lümfisõlmed." Lehel, millele sa viitad oma teksti juures (https://www.kasvaja.net/kirurgiline-ravi/), esineb sama jutt ning vaid paar sõna erineb: "Vähi kirurgilise ravi korral eemaldatakse kasvaja organismist ühe tervikuna operatsiooni käigus. Veendumaks, et kogu kasvaja on eemaldatud, tuleb kasvaja opereerida koos teda ümbritseva tervete kudedega. Sageli eemaldatakse ka kasvajat ümbritsevad lümfisõlmed". Nagu olen ka eelnevalt öelnud, siis refereering ei ole see, kui jätad oma tekstis paar sõna ära või asendad mõned sõnad teistega. Refereerimisel antakse infot edasi oma sõnadega. Kuigi sinu artikli teema võib olla keeruline, on siiski ka selle puhul võimalik infot oma sõnadega esitada. Kokkuvõte on sul toodud vähi kohta, kuid kuna sinu teema on vähiravi, peaks kokkuvõte olema tehtud selle kohta. See tuleb järgmiseks korraks kindlasti kirjutada! Samuti ei esine sinu kokkuvõte õiges kohas. See peaks paiknema enne sisukorda artikli alguses. Kokkuvõtte, mille oled esitanud vähi kohta, oled enamjaolt lihtsalt Vikipeedia artiklist Vähk (haigus) kopeerinud. Nt on sinu tekstis: "Vähiks ehk vähkkasvajaks laiemas mõttes nimetatakse mitmetel loomaliikidel (sh inimestel) pahaloomuliste kasvajate põhjustatud haiguslikke seisundeid organismis. Meditsiiniharuonkoloogia mõistes moodustab vähktõbi kasvajaliste haigurühma, mille hulka kuulub üle 100 erineva kasvajalise haiguse, millele on iseloomulik rakkude paikne, soovimatu ja kontrollimatu jagunemine, kasv ning metastaseerumine ehk kaugsiirded teistesse elunditesse." Vikipeedia artiklis Vähk (haigus) on kirjas: "Vähiks ehk vähktõveks[2] ehk vähkkasvajaks (kõnekeeles ka raskeks haiguseks; cancer) laiemas mõttes nimetatakse mitmetel loomaliikidel (sh inimestel) pahaloomuliste kasvajate põhjustatud haiguslikke seisundeid organismis. Meditsiiniharu onkoloogia mõistes moodustab vähktõbi kasvajaliste haiguste rühma, mille hulka kuulub üle 100 erineva kasvajalise haiguse, millele on iseloomulik rakkude paikne, soovimatu ja kontrollimatu jagunemine, kasv ning metastaseerumine ehk kaugsiirded teistesse elunditesse." Kindlasti vaata veelkord üle 3. õppetüki materjal refereerimise kohta ning paranda järgmiseks korraks oma refereeringud ära! Kordan ka üle, et Vikipeedia artiklid, nt Vähk (haigus), on teisesed allikad. Nendes viidatakse omakorda algallikatele. Seega, kui tahad tuua vähi definitsiooni, siis tuleb sul järgi vaadata algallikas ehk "Tervise ABC" (1970), millele on Vikipeedia artiklis Vähk (haigus) ka viidatud. Viidete nimekirjas on sul puudu internetilehekülgede külastamise kuupäev. Internetiallikate puhul tuleb nende külastamise kuupäev lisada, et artikli lugejad saaksid teada, millal oli algallikas viimati kättesaadav ning ega link pole aegunud. Kindlasti lisa viidete nimekirja kuupäev, mil neid viimati külastasid! Vikilinke oled lisanud ning need töötavad, kuid puudub kategooria. See tuleb ka järgmiseks korraks lisada.

Jõudu!

Liinap (arutelu) 17. november 2016, kell 18:33 (EET)[vasta]

Kristjan Laid[muuda lähteteksti]

Tere! Tekst on ilusti lõpuni kirjutatud, kasutatud on õiget terminoloogiat vähiraviga seoses, kirjavigu lugedes, ei leidnud, entsüklopeediline stiil on olemas. Tubli!

Tervist,

Tekst on grammatiliselt õige, kirjavigu ei leia ning tekst on entsüklopeedilises stiilis kirjutatud, kasutatud on sobivat terminoloogiat selle teksti kohta. Info esitamise järjekord järgib Vikipeedia tavasid ning esitatud info sisaldab fakte, mitte arvamusi/tõlgendusi. Artikkel kirjeldab nähtust neutraalses keeles. Tekst on ilusti lõpuni kirjutatud. Hästi tehtud!

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Kena, et oled artiklisse teksti juurde lisanud. Artikli kokkuvõte peaks paiknema enne sisukorda ehk kõige alguses. Seega tuleks see sinna paigutada. Praegu on sul artikli teema ehk vähiravi kokkuvõttes toodud ainult määratlus, kuid seal peaks kajastuma ka kontekst. Lisaks puudub viide. Kokkuvõttes tuleb viidata, kuna seal öeldu põhineb teistel allikatel. Seega kindlasti lisa ka sinna viide ning täienda kokkuvõtte teksti. Tore, et oled hakanud refereeringuid parandama. Seda tuleks siiski veel teha. Nt vähi definitsiooni 1. lauses oled sa võrreldes Vikipeedia artikliga Vähk (haigus) vaid mõne sõna ära jätnud. Nt sa kirjutad: "Vähiks nimetatakse pahaloomulise kasvaja põhjustatud haigusliku seisundit organismis". Vikipeedia artiklis Vähk (haigus) on kirjas: "Vähiks ehk vähktõveks[2] ehk vähkkasvajaks (kõnekeeles ka raskeks haiguseks; cancer) laiemas mõttes nimetatakse mitmetel loomaliikidel (sh inimestel) pahaloomuliste kasvajate põhjustatud haiguslikke seisundeid organismis. Refereerimine ei ole mõne sõna ärajätmine. Refereerimisel antakse infot edasi oma sõnadega. Kordan ka üle, et Vikipeedia artiklid (nt Vähk (haigus), Kiiritusravi) ei ole esmased allikad. Nende asemele tuleks sul leida algallikad. Vt nt "Tervise ABC-d" (1970), millele viidatakse Vikipeedia artiklis Vähk (haigus) vms. Parandamata on nt vähi kirurgilise ravi refereering. Sinu ja algallika tekst erineb vaid paari sõna poolest. Nt sa kirjutad "Vähi kirurgilise ravi korral eemaldatakse kasvaja organismist ühe tervikuna operatsiooni käigus. Veendumaks, et kasvaja on eemaldatud, tuleb kasvaja opereerida koos teda ümbritsevate kudedega. Sageli eemaldatakse ka kasvajat ümbritsevad lümfisõlmed". Lehel https://www.kasvaja.net/kirurgiline-ravi/, millele sa viitad, on kirjas "Vähi kirurgilise ravi korral eemaldatakse kasvaja organismist ühe tervikuna operatsiooni käigus. Veendumaks, et kogu kasvaja on eemaldatud, tuleb kasvaja opereerida koos teda ümbritseva tervete kudedega. Sageli eemaldatakse ka kasvajat ümbritsevad lümfisõlmed". Samuti puudub vähi kirurgilise ravi 3. ja 4. lause viide. Need tuleb kindlasti ka lisada. Seega vaata veelkord oma refereeringud üle ning kindlasti jätka nende parandamist! Üle tuleks vaadata ka viidete nimekirja 13. link. See ei viita enam hormoonravi artiklile, vaid märksõnadele. See tuleks kindlasti ära parandada, kuna hetkel on viide ebakorrektne (algallikas puudub sinu viidatav info). Viidete nimekirja on vaja lisada ka kuupäevad, mil neid lehti viimati külastasid. Kindlasti tee seda! Hetkel ei ole võimalik lugejal teada saada, millal link viimati töötas ning ega see vananenud pole. Puudu on kategooria, mis tuli lisada 5. nädala ülesandena. Lisa see kindlasti järgmiseks korraks! Kena, et oled pannud osa "Vaata ka" alla sõna vähk. Saan aru, et oled tahtnud lisada vikilinki artiklile Vähk (haigus). Hetkel see vikilingina ei tööta. Kui sa ei ole kindel, kuidas seda vikilingina lisada, saad abi 5. õppetüki materjalist.

Jaksu!

Liinap (arutelu) 24. november 2016, kell 20:06 (EET)[vasta]

Artikli struktuur vastab teemale. Ma ei näe, et oleks vaja veel mingeid alapunkte lisada. Artikkel on sellest, mis pealkiri lubab ning on tähelepanuväärsest teemast ning põhineb neutraalsetel ja usaldusväärsetel allikatel. Refereeringud annavad algallikate sisu adekvaatselt edasi. Artiklit saab muidugi täiendada kui lihtsalt lisada veel rohkem teksti. Väga tubli töö!

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Tubli, et oled paigutanud kokkuvõtte õigesse kohta! Seda tuleks veidi täiendada, kuna hetkel on seal vaid määratlus, kuid lisaks sellele peaks seal kajastuma ka kontekst. Kas kokkuvõttes toodud määratlus on sinu enda koostatud või pärineb mõnest muust allikast? Kui see pole sinu enda öeldu, tuleb kindlasti algallikale ka kokkuvõttes viidata. Kui kokkuvõtet täiendad, ära unusta viiteid lisada. Viiteid oleks vaja lisada ka vähi liikide ja vähktõve vormide osas, füsioloogiliste põhjuste osas ja kirurgilise ravi kahe viimase lause juures. Külmravi osas tuleb otsida 7. viite asemele mõni parem algallikas. Infotelefoni internetileht, mis osutab firmale Gold Cold OÜ ei ole usaldusväärne ega neutraalne, kuna reklaamib seda firmat. Kui sa pole kindel, mida selle asemel kasutada või ei leia sobivat allikat, soovitan küsida nõu õppejõududelt. Ka tuleb Külmravi osas eemaldada 8. viide, kuna sealne (st Külmravi osa) info pärineb ainult 7. viitest. Viidete nimekirja 13. link ei tööta. Seal on olemas märksõnad, kuid sinu viidatud infot mitte. See link tuleks üle vaadata ja teisega asendada. Viidete nimekirjas puuduvad internetilehtede viimati vaatamise kuupäevad. Need on vaja lisada, siis lugeja teab, millal link viimati töötas ning ega see vananenud ei ole. Tubli, et oled parandanud osa "Vaata ka" lingi! Vikipeedia artiklid, millele sa viitad (Vähk (haigus), Kiiritusravi), ei ole algallikad. Need osutavad omakorda teistele allikatele. Nt artikkel Vähk (haigus) viitab teosele "Tervise ABC" (1970). Nende artiklite asemele oleks vaja leida algallikad. Puudu on kategooria. Lisa see kindlasti järgmiseks korraks. Kui sa pole kindel, kuidas seda teha, saad abi 5. õppetüki materjali osast "Kategooriad". Tore, et on paranenud refereeringud! Need vajavad veel veidi tööd. Soovitan üle vaadata 3. õppetüki materjali, kus on ka näiteid õnnestunud ja ebaõnnestunud refereeringute kohta (vt nt näited 2-4). Refereeringud, mida tuleks parandada: 1) Sümptomite ja diagnoosimise osa alaosad: Tükk või tihenemine rinnas, munandites või lümfisõlmedes, Muutused soole töös, põiefunktsioonides ja seedimises, Valu, Korduv Palavik, Kaalulanguse 2. lause; 2) Raviviisid: sissejuhatava osa 1. lause ("Vähi ravi põhineb..."), Kirurgiline ravi, Külmravi, Kiiritusravi. Nahamuutuste osasse soovitan lisada sõna näiteks, kuna algallikas on veel teisi sümptomeid. Kuigi võib tunduda, et parandamist on natuke palju, ei maksa heituda. Teksti muutmine ja täiendamine on kirjutamisprotsessi loomulik osa. Aega seda teha veel on.

Jõudu ja edu!

Liinap (arutelu) 30. november 2016, kell 23:56 (EET)[vasta]