Kasutaja:Zhiro/Tahvelarvuti

Allikas: Vikipeedia

Tahvelarvuti, või lihtsalt tahvel, on puuteekraani integreeritud mobiilne arvuti, mida kasutatakse ekraani puudutades ja millel füüsilise klaviatuuri asemel kasutatakse ekraanil olevat virtuaalset klaviatuuri, stiilust või digitaalset pastakat.

Tahvelarvuti ja Tahvel PC[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 2010 aastast eristatakse kahte erineva OS päritoluga tahvelarvutit.

IBM-PC arhitektuuril põhinevad tahvelarvutid[muuda | muuda lähteteksti]

Tahvel personaalarvuti (tablet PC) on kaasaskantav isiklik arvuti, mille peamiseks sisendseadmeks on puuteekraan ning milles jookseb klassikaline lauaarvuti opsüsteem. Termini tablet PC tegi populaarseks Microsofti kontsept versioon, mida esitleti aastatel 2000 ja 2001, kuid nüüd kasutatakse seda iga tahvlisuuruse arvuti kohta.

Tablet PC-d tuginevad peamiselt x86 arhitektuuril ja on täielikult funktsionaalsed personaalarvutid, milles on kergelt modifitseeritud puuteekraani toega OS. Tüüpilist tablet PC-d peab kasutama koos stiilusega lauaarvuti opsüsteemi ülitäpse kasutajaliidese tõttu.

PC-järgsed tahvlid[muuda | muuda lähteteksti]

Kesk-2010 aastast edasi on tutvustatud uut tüüpi tahvelarvuteid mobiilse opsüsteemi ning endisest erineva kasutajaliidesega. Neid PC-järgseid tahvleid juhitakse tavaliselt näpuga ja omavad mitmikpuudutuse tuge.

Neist edukaim oli Apple iPad, mis kasutab iOS opsüsteemi. Sellele järgnesid Samsungi Galaxy Tab ja muud sarnased jätkates mitmikpuudutusega kasutajaliidese trendi. Tunnuseks on flash mäluga SSD-kettad ja kohene buutimine, lisaks on võimalik kasutada välised USB või Bluetooth klaviatuure.

Enamik tahvleid alates kesk-2010st kasutavad ARM arhitektuuriga protsessoreid, millel on pikem akuiga ja väiksem kaal. Alates ARM Cortex perekonnast on see arhitektuur piisavalt võimas, et käia internetis, teha kerget tootmistööd ja mängida.