Kasutaja:WBAUT31080A884933/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Tänapäeva lameda maa ühiskonna kujunemine[muuda | muuda lähteteksti]

Lameda maa ühiskonna logo

Charles Johnson[muuda | muuda lähteteksti]

1971. aastal sai Charles Johnson päranduseks osa Samuel Shnetoni raamatukogust. Samuel Shenton oli Lameda Maa Uuringute Ühingu looja. Johnson asutas Californiasse "Ameerika Rahvusvahelise Lameda Maa Uuringute Ühingu" ja pakti rahvakiriku. Järgmise kolme aastakümne jooksul kasvas Lameda Maa ühing tema juhtimisel 3500 liikmeliseks.[1] Siit edasi arenes lameda maa jälgimine vähem suletud kultuseks ja rohkem organiseeritud ühinguks. Lameda Maa Uuringute Ühingu leidis uusi liikmeid, kritiseerites USA valitsust ja ennekõike NASA-t. Algselt keskendus suur osa ühiskonna kirjandusest Piibli tõlgendamisele, nii, et Maa oleks lapik, kuid võrreldes tänapäevaga olid nende argumendid peamiselt põhinenud Piiblil. [2]

Charles Johnsoni sõnul tõusis ühing tema juhtimisel üle 3500 liikme, kuid hakkas vähenema pärast seda kui ühingut avalikult kritiseeriti Eugenie Scotti poolt, kes ütles, et Lameda Maa Uuringute Ühing on äärmuslik piiblikirjanduslik teoloogia, mis eirab tuhat aastat eksisteerinud teadust. Ühingu populaarsuse langust kiirendas ka 1997. aastal toimunud tulekahju Johnsoni majas, mis hävitas kõik ühingu liikmete andmed ja kontaktid. Vahetult pärast seda suri Johnsoni naine, kes oli ainuke ühingu andmete haldur. Johnson ise suri aastal 2001.[3]

Aastal 2004 taaskäivitas Daniel Shenton uue lameda maa ühingu, Lameda Maa Ühingu (Flat Earth Society) nime all. [4] Uus ühing põhines veebipõhisel foorumil, mis reklaamis arutelu ja suhtlust. Selle tulemuseks oli ühingu ametlik algatus 2009. aasta oktoobris, millal avalikustati uut veebisaiti, mis sisaldas lameda maa kirjandust, vikipeediat ja avalikku foorumit. Ja peale selle hakkas ühing esimest korda pärast 10. aastat uusi liikmeid vastu võtma. [5]

Aastal 2013 läks osa sellest ühiskonnast laiali, moodustades sarnase veebipõhise foorumi, kus on samamoodi foorum ja wiki. [6] See lameda maa ühiskonna osa on rohkem keskenunud meediale ja populaarsuse kasvatamisele, pakkudes kergemat sissejuhatust ja olles sotsiaalmeedias aktiivne. Teoloogilisi erinevusi nendel veebisaitidel pole.

Kui 100 tagasi sai lugupeetud Wilbur Glenn Voliva oma ideed jagada tänu raadiole, siis tänapäeval on sotsiaalmeedia kättesaadavuse tõttu võimalik kõigil, ükskõik kas nad on kuulsad või mitte[7], lameda maa teooriaid jagada ja sealhulgas ka kritiseerida.

Lameda maa mudel

Tänapäeva lameda maa liikmed on üksmeelel, et maakera on ketta kujuline, mille keskel on põhjapoolus ja äärtes mandreid ümbritsev jääsein. Ümber maakera läbimine on tegelikult tasane ringrada, Päeva- ja öötsüklid on põhjendatud, kui päike liigub ringides ümber põhjapooluse. Erinevad aastajad olenevad Päikese ringi diameetrist. Enamus ilmastikumustreid on tegelikult tekitatud maamasside enda poolt. Gravitatsioon ei tõmba maad kerakujuliiseks, sest gravitatsioon on võrreldes koolis õpetatuga oluliselt vähem võimekam, maa lendab kosmoses 9.8 m/s täpselt ülesse ja seetõttu on massiga elemendid maa külge tõmmatud. Video- ja fototõendid koos kosmoseagentuuride andmetega on võltsitud, fabrikeeritud või muudmoodi moonutatud. Amatöör astroloogid, piloodid ja e-teadlased leiavad ilmselgeid tõestusi maakera ümmargusest, sest nad eeldavad, et maakera on ümmargune ja kasutavad võltsitud materjale, lameda maa teooria on naeruväärne idee, mis lihtsalt ei vääri rohkemat tähelepanu. Samalaadsed enesekindlad vastused on lameda maa veebilehekülgedel kõikidele teistele küsimustele.[8]

On laialdaselt levinud väärarusaam, et tänapäeva lameda maa teooria põhineb ja seisneb Piiblil, aga tegelikult moderne lameda maa teooria ei seostu ühengi usundiga. Kuigi enamus lameda maa liikemeid usub geotsentrilisse maase, siis see põhineb empiirilisel vaatlusel, mitte Piibli tõlgendamisel. Kuna kõik minevikus olevad lameda maa ühiskonnad on arenenud või eraldunud uskudest, siis on see jätnud väärarusaama, et tänapäeva lameda maa teooria on religioonidega sümbiootliline. Tänapäeva lameda maa teooria pooldajad eelistavad empiirlisi katseid üle teoreetiliste seletuste. Üks peamisi lameda maa teooria eksperimente on Bedfordi kanali katse, mida kergesti võimalik järgi teha, ühe sirge kanali äärde paigutati 1 miilise vahega lipud, mis kõik seisid täpselt sama kõrgel maapinnast, vaadates kõiki lippe on nad täpselt samal kõrgusel. Sarnane on Bishopi eksperiment, kus Tom Bishop nägi teleskoobiga kahte California Monterey lahe otsa, kui need olid 23 miili kaugusel ja sama kõrgel merepinnast. Tom Bishop leidis, et ainuke põhjus miks ta teisel pool lahte randa nägi on sellepärast, et maakera on lapik, sest kui maakera oleks tõesti ümmargune olnud, siis oleks see ju merest allpool. [9] Taolised eksperimendid, kus mõõdetud tulemus jääb kas tööriista või inimese silma mõõtemääramatusesse on lameda maa teooria eksperimentaalne alus.

Kuigi paljud lameda maa teooria postitajad ja levitajad ei ole absoluutselt tõsised, siis pakub lameda maa teooria kaalutlemine praktilist mõtteeksperimenti. Sest maakera ümmarguse tõestamine, eelduses, et ei tohi kasutada foto- ja videomaterjali, ega lähtuda empiirilisest vaatlusest, kuna maakera kumerust pole võimalik silmaga määrata, siis on vajalikud pädevad teadmised füüsikast ja loogika-matemaatikast.



Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Douglas Martin (25.03.2001). "Charles Johnson, 76, Proponent of Flat Earth". The New York Times. Vaadatud 09.06.2020.
  2. Robert J. Schadewald (juuli 1980). The Flat-out Truth:Earth Orbits? Moon Landings? A Fraud! Says This Prophet (PDF). Science Digest.
  3. ohn R. Cole (05.08.2001). "Flat Earth Society President Dies". National Center for Science Education. Vaadatud 09.06.2020.
  4. "Lameda maa ühiskonna foorum". Vaadatud 09.06.2020.
  5. The Flat Earth Society (30.10.2009). The Flat Earth Society Press Release (PDF).
  6. "The Flat Earth Society". Vaadatud 09.06.2020.
  7. Alex Heigl (02.20.2017). "The Short List of Famous People Who Think the Earth Is Flat". People. Vaadatud 09.06.2020. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |aeg= (juhend)
  8. The Flat Earth Society. "Flat Earth - Frequently Asked Questions". Vaadatud 09.06.2020.
  9. "Experimental Evidence". Vaadatud 09.06.2020.