Kasutaja:Simon Tammelht

Allikas: Vikipeedia

Gorillad[muuda | muuda lähteteksti]

1.Füüsiline kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Gorillad on suured ahvilised, kes elavad Aafrikas. Nad on tavaliselt jaotatud kahte gruppi: lääne gorillad ja mägi gorillad. Kuigi need kaks grupp on sarnased, siis neil on ka mõningad erinevused.

Lääne gorillad on erakordselt suured ja võimsad primaadid. Nad on süsimustad ja neil puudub saba. Neil on lühike koon, silmapaistev kulmuhari, suured ninasõõrmed ja väikesed kõrvad ja nina. Lääne gorilladel on suured lõualihased ja tugevad hambad. Tihe tume karv katab nende tervet keha, välja arvatud nägu, kõrvu, käsi ja jalgu. Üldiselt nende selja karv läheb vananedes halliks ja hakkab välja langema. Selline värvivahetus on andnud vanematele isastele  hüüdnime “hõbeselg”. Lääne gorillad on väiksemad ja hallikama värvusega, kui mägi gorillad.

Gorilla käed sarnanevad väga inimese kätega. Võimsamad ja laiad pöidlad on ülejäänud sõrmedest jämedamad. See kergendab puudel ronimist ning toidu haaramist, näiteks lehtede murdmist. Eriliseks tunnuseks gorilla labajalal on see, et suur varvas pole teistest varvastest nii eraldi kui teistel inimahvlastel.

2. TOITUMINE[muuda | muuda lähteteksti]

Gorillad on enamasti herbivoorid. Tavaliselt söövad nad taimi, nagu metsik seller, võrseid, juuri ja puuvilju. Nad söövad ka väiksemaid loomi ja putukaid. Isane loom suudab süüa kuni 18 kg taimi päevas.

Gorillad ei joo peaaegu üldse, vajaliku koguse vedeliku saavad nad toidust ning hommikukastest. Kuid kui peaks juhtuma, et gorilla tahab juua, siis teeb ta oma käeselga katva karva märjaks ja imeb sealt vee välja. Gorillade hõrgutiseks on bambusevõrsed. Kui ilmuvad noored bambusevõrsed, kammivad gorillad nende otsingul väsimatult metsa läbi.

3. ÜHISELULINE KÄITUMINE[muuda | muuda lähteteksti]

Gorillad elavad gruppides. Gorillakarjas võib olla kuni 50 looma, võib juhtuda ka, et ühes grupis on ainult paar looma.

Gorillakarja juhib alati kõige tugevam isagorilla. Kui ta vanaks jääb, asendab teda noorem loom. See toimub rahulikul viisil. Vahetus ei too endaga kaasa lahinguid isasloomade vahel.

Kuigi iga perekond elab üsna tillukesel territooriumil, ei ole nad seal mitte üksi vaid karjade territooriumid kattuvad sageli. Ühel territooriumil elavate karjade vahel ei leia aset mingeid konflikte. Väga tähtsat rolli gorillade koosluses etendab karva puhastamine. Loomad kammivad üksteist, puudutades teineteist seejuures käte ja jalgadega. Selle toimingu eesmärgiks pole ainult karva puhastamine parasiitidest, vaid see on sügavama ühiselulise tähendusega. Igal õhtul ehitavad gorillad puude latva pesa, kus nad seejärel öö veedavad.