Mine sisu juurde

Kasutaja:Ron Aran/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Abitreener[muuda | muuda lähteteksti]

Abitreener on peatreeneri abi, kelle ülesandeks on tegelda asjadega, millega peatreener tegeleda ei jõua ega saa.[1]

Ülesanded[muuda | muuda lähteteksti]

Abitreeneri ülesanneteks on valmistada ette sportlasi võistlusteks nii individuaal-ja võistkonnatrennidega ning samuti neid treeninguid planeerida, jälgida ka teisi sportlasi ja võistkondi, planeerida kõik transpordid, toidlustused ning majutused võistkonnale, kui tegemist on võõrsil mänguga. [2] Motiveerida võistkonda, olla asjadega kursis, kui kellelgi on mure või probleem on võimalik kohe abitreeneri poole pöörduda, teha teistega treenerite/abilistega maksimaalselt koostööd, et jälgida mängijate vormi ja valmidust.[3] Peatreeneriga peab samuti hea koostöö olema, et võistkond suudaks saavutada parimad tulemused. [4] Enne mänge koostavad pea- ja abitreener mänguplaani ning kui keegi sekkub mängu vahetusest peab abitreener plaani kohandama ning mängjale selle selgeks tegema.[3]

Nõuded[muuda | muuda lähteteksti]

Abitreeneril peab olema põhjalik teadmistebaas alast, millega ta tegeleb. Paljud klubid ning koolid nõuavad, et läbitud oleks ka abitreenerite kursus. Väga vajalik on ka hea kommunikatsioonioskus, sest suhtlemine on selle töö suur osa. Kasuks tuleks näiteks, ülikoolis läbitud kehaline kasvatus ja sport eriala ning kindlasti kui ka ise selle alaga tegeletud.

Brian Kidd[muuda | muuda lähteteksti]

Brian Kidd (sündinud 5. mai 1949) on Inglise jalgpalli kõrgliiga klubi Manchester City abitreener Pep Guardiolale, kes on peatreener. Noorena oli Kid professionaalne jalgpallur ning karjääri lõppedes 1984 otsustas ta alustada oma treeneri teekonda. 1991. aastal sai ta ameti kõrgendust Manchester Unitedis Alex Fergusoni abitreenerina ning oli seal 1998. aastani, siis proovis ta ise peatreeneri rolli erinevates klubides. 2009. aastal naases ta Manchesteri, kuid nüüd Manchester City klubisse Roberto Mancini abitreeneriks, kus ta töötab siiani kuid peatreenerid on vahetunud.

Tunnustused[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis tegeleb treenerite tunnustamisega Eesti Olümpiakomitee ning samuti annab treenerikutse ningi selleks vastavaid koolitusi. Abitreenerid otsest auhinda ei saa, kuid peatreeneritele jagatakse aasta parima treeneri auhindu näiteks jalgpallis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Assistant Coach Job Description". Betterteam. Vaadatud 16/03/2021. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= (juhend)
  2. "Assistant Coach Responsibilities and Duties". Great sample resume. Vaadatud 16/03/2021. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= (juhend)
  3. 3,0 3,1 "Assistant Coach Responsibilities". Best Sample Resume. Vaadatud 16/03/2021. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= (juhend)
  4. Alan Stein (Jan 10, 2012). "What Great Assistant Coaches Do". Usa Basketball. Vaadatud 17/03/2021. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |vaadatud= (juhend)