Kasutaja:OlgaFilippova01/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Hoius ehk deposiit ehk tagatisraha (ladina keeles depositum 'hoiustamistoiming ja -mõju') on füüsilise või juriidilise isiku pangas hoiustatud rahasummalt intressitulu saamiseks.[1] Hoiuseintress tekib finantstehingute käigus.

Klient saab oma raha välja võtta või kasutada pangas kehtestatud tingimuste kohaselt. Tähtajalise hoiuse korral peab klient enne raha väljavõtmist ootama perioodi lõpuni. Kindla summa eest on võimalik panga seifis väärtesemeid hoiustada.

Kommertspank tegutseb inimeste vahel finantsvahendajana – kogutud hoiuse summa eest antakse omakorda teisele inimesele laenu.[2]

Pank pakub erinevaid hoiustamise teenuseid.

Tähtajaline investeering hõlmab raha deponeerimist finantseerimisasutuse kontole. Tähtajaliste hoiuste investeeringute tähtaeg on enamasti üks kuu kuni paar aastat ning minimaalsete hoiuste nõutav tase (loe: summa) on erinev. Investor peab tähtajalist hoiust ostes mõistma, et raha saab välja võtta vaid määratud tähtaja lõpus. Mõnel juhul võib konto omanik lubada investoril enne tähtaega hoiuse lõpetada või tühistada. Loobumiseks tuleb panka mitmeid päevi ette teavitada. Samuti määratakse ennetähtaegse lõpetamise korral trahv.

Tähtajalisi hoiuseid saab omakorda jagada mitmesse kategooriasse: pikaajalised, keskmise tähtajaga ja lühiajalised tähtajalised hoiused.

Pikaajaline hoius tähendab hoiuseperioodi, mis on pikem kui 12 kuud. Keskmine tähtaeg kolm kuni üheksa kuud, lühiajaline üks kuni kolm kuud. Tavaliselt pakuvad tähtajalised hoiused suuremaid intressimäärasid kui tavapärased likviidsed hoiukontod, kus kliendid saavad oma raha igal ajal välja võtta.[3]

Tähtajalisi hoiuseid võib omakorda jagada eraldi alamliikideks vastavalt nende otstarbele: säästud, kogumishoiused või arveldused.

  • Säästuhoiused on tavaliselt kõige suuremad.
  • Kogumishoiused on mõeldud neile, kes sooviksid lepingu kehtivuse ajal hoiust täiendada ja koguda suurema summa, näiteks kallima ostu jaoks.
  • Arveldushoius ehk universaalne hoius võimaldab kliendil säilitada kontrolli oma raha üle – hallata oma sääste, summasid suurendada või raha osaliselt välja võtta. [4]

Nõudmiseni hoius

Hoiuse terminoloogias tähendab termin "Nõudmiseni hoius" intressi kandvat investeerimiskontot. "Nõudmiseni hoius" võimaldab isikul teatud juhtudel ilma pangale ette teatamata ja ilma trahvita oma hoiuse raha kontolt välja võtta. [5]

Intressi arvutamise meetodid

Kui klient võtab pangast hoiusumma välja või otsustab pangaga lepingut pikendada, siis arvutab pank intressi hoiustamistähtaja lõpus ning see lisatakse hoiusesummale enne väljastamist.

Näiteks kui klient paigutab aastaks 1000 eurot 10%-se intressimääraga aastas, on aasta pärast kliendi kontol 1100 eurot. Saadud intresside summa kuvatakse kontol üks kord kuus. Intresse saab arvutada ka kord kvartalis, poolaastas, aastas jne. Hoiuse suurus ei muutu ja kliendi sissetulek on stabiilne.

Kapitalisatsioon eeldab, et hoiusele lisatakse intress lepingus kindlaksmääratud ajavahemiku jooksul. Järgmisel perioodil arvestatakse intressi juba hoiuse summalt ja juba kogunenud intressi summalt.

Esmapilgul erinevust pole, aga kui hoiuse summa on suur, osutub intresside kapitaliseerimine intressimäära oluliseks suurenemiseks.

Kogumis-hoiukontole saab lepingu kehtivusaja jooksul kindla sagedusega raha hoiustada. Intress arvutatakse täiendatava summa põhjal. Seda tüüpi hoius on mugav neile, kellel on püsiv igakuine sissetulek ja kes soovivad oma raha kokku hoida või koguda.[6]

Eesti intressimäärad[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti intressimäärade suurus 2018 veebruaris [6]
Hoiused kuni 0,05%
Hoiukontod kuni 0,01%
Kõik laenud alates 15%
Isiklikud laenud alates 15%
Krediitkaardid alates 19%
Investeerimine kuni 32,80%

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "deposiit". Eesti Keele Seletav Sõnaraamat. Vaadatud 24.11.2020.
  2. "Mis on Hoius ja milleks seda on vaja?". 15.12.2020.
  3. "Pangahoiuste tüübid". 15.12.2020.
  4. "Tähtajaline hoius". 15.12.2020.
  5. "Nõudmiseni hoius". 15.12.2020.
  6. 6,0 6,1 "Estonia Interest Rates". 15.12.2020.