Kasutaja:Miacek/Raamatud

Allikas: Vikipeedia

Olulised parempoolsed raamatud, mida lugeda[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Gulagi arhipelaag" - kui see Läänes avaldati, andsid lugematud Lääne kompartei liikmed oma parteipiletid üle ja lahkusid sellest liikumisest.
  • "Sortsid" - radikaalsest vasakpoolsest terroristlikust rakukesest Venemaa Impeeriumis, mis oli sarnane hilisematele bolševikele
  • "Jäälõhkuja" - kuigi tendentslik ja skandalistlik, on osa selle teese tõenäoliselt õiged. Raamat käsitleb Stalini salaplaani kasutada Hitlerit nö jäälõhkujana, et kutsuda esile segadus Euroopas ja rünnata seejärel ise, et muuta kogu Euroopa kommunistlikuks.
  • "Sotsialistlik fenomen" - igat liiki sotsialismi kriitika natsionaalkonservatiivsest laagrist (nagu Solženitsõn). Autor läks hiljem segaseks, aga see raamat on veel selge ja teravmeelne.
  • "Rougon-Macquart'id" - see võib küll olla üllatav, kuivõrd Zola oli sotsialist, aga tegelikult kujutas ta täitsa hästi, kuidas inimesed on loomuldasa ebavõrdsed, erinevad ja et geneetiline deteriminism mängib rolli, mitte ainult keskkond, nagu vasakpoolsed tavaliselt väidavad, nii et osa sellest on lugemist väärt.

Tunne oma vaenlast: olulised vasakpoolsed raamatud, mida lugeda[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Kommunistliku partei manifest" - lõppkokkuvõttes on kõik selles vigane. Kõik selle prognoosid on osutunud valedeks. See ei paku mitte midagi, kuidas tegelikult parandada inimeste elusid. Ometi on inimesi, kes ikka veel usuvad, et see on ülim tõde.
  • "Raudne kand" - lugesin seda teismelisena, ilmselt kõige rumalam ilukirjandusteos, mida ma iial lugenud olen. Jutustab sellest, kuidas sotsialist Ernest Everhard veenab oma raudsete argumentidega enda uskumatult lolle oponente nagu piiskop Morehouse (kelle ta lõpuks pöörab kommunismi), et klassivõitlus on vältimatu, et vaesed muutuvad vääramatult vaesemaks ja rikkad rikkamaks (nagu Marx oligi ennustanud) ning et lõppkokkuvõttes eraomand kaotatakse. Mõistagi, kapitalistlikud ekspluataatorid ei anna võitluseta võimu käest ja nii moodustavad nad verise diktatuuri - Raudse kanna -, kuid lõpuks see õel oligarhia purustatakse ja igipõlised unistused paradiisist maa peal saavad täielikult tõeks. Äärmiselt igav lugeda, kuid paljuütlev.
  • "Soome Ida ja Lääne vahel" - see on tõesti kurioosne raamat. Ma lugesin selle eestikeelset tõlget (ma peaaegu et ei saa soome keelest aru), mis avaldati 1987. aastal, nö päris viimasel hetkel - 1988. aastal poleks keegi seda enam avaldanud, mis oleks olnud tõsine kaotus. Raamat kujutab, kuidas soomlased elavad vaesuses, monopolkapital koondub pidevalt ja kuidas NSV Liit on teinud võimsaid samme edasi ning kuidas keskmine nõukogude kodanik elab palju paremini kui keskmine soomlane (ja see kirjutati ajal, kui sotsialistliku süsteemi marasm pidi olema päevselge isegi poolpimedale!). Ülimalt lõbus lugemine, soovitan.