Kasutaja:Makules/Protsessoripesa

Allikas: Vikipeedia

Protsessoripesa on arvuti riistvaras kasutatav mõiste. See sisaldab üht või mitut mehaanilist komponenti, mis nii mehaaniliselt kui ka elektriliselt ühendab mikroprotsessori ja PCB ehk trükkplaadi. See võimaldab, et protsessorit saab paigaldada ilma jootmiseta. Protsessoripesad kasutavad pin-võrgustikku (PGA), kus protsessori alumisel küljel olevad tihvtid ühenduvad protsessoripesa aukudega. Enamikul arvutitel ja mitmesugustel serverisüsteemidel on CPU pesad. Mõned sülearvutid ja teatud tüüpi serverid ei kasuta CPU pesa, vaid neil on täiesti erinev protsessori stiil.[1]

Protsessorpesasid kasutatakse emaplaadil laua- ja serveri arvutites. Kuna need võimaldavad komponentide vahetamist, kasutatakse neid ka uute ahelate prototüüpimiseks. Sülearvutid kasutavad tavaliselt pinnaühendusega CPU-sid, mis võtavad emaplaadil vähem ruumi kui protsessoripesa.


Protsessorpesade kinnitused[muuda | muuda lähteteksti]

Tavalistes pistikupesades on kinnitusklambrid, mis on konstantse jõu all. Protsessorit pesasse pannes, tuleb rakendada jõudu, et seadet kindlalt kinnitada. Suure hulga tihvtidega kiipide puhul on eelistatud null sisestamise jõu ehk ZIF pesad. Klassikalised protsessoripesad kasutavad, kas pin-võrgustikku (PGA) või land-võrgustikku ehk LGA. Need konstruktsioonid rakendavad survejõudu, kui kas käepide (PGA-tüüp) või pinnaplaat (LGA-tüüp) on paigaldatud. See tagab suurepärase mehaanilise kinnipidamise, vältides samal ajal tihvtide katki minemist või murdumist protsessoripesas. Lisaks kasutavad mõned süsteemid BGA pistikupesasid, kuid need nõuavad jootmist ning üldiselt ei peeta neid lihtsasti vahetavateks.

Funktisoon[muuda | muuda lähteteksti]

Protsessoripesa on valmistatud plastikust ning sellel on tavaliselt kinnitamiseks mõeldud hoob või riiv. Lisasks on protsessoripesal eraldi metalliühendused iga tihvti jaoks protsessoril.

Protsessorid, millel on pin-võrgustik ehk PGA sisestatakse protsessoripesasse ning seejärel suletakse kinnitamiseks mõeldud hoob või riiv.

Protsessorid, millel on land-võrgustik ehk LGA sisestatakse protsessoripessa, lukustusplaat asetatakse protsessori peale ja hoob surutakse alla ning lukustatakse kohale, vajutades protsessori kontakte kindlalt pistikupesade vastu ja tagades hea ühenduse, samuti tõstab see mehaanilist stabiilsust.

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.techopedia.com/definition/2857/central-processing-unit-cpu-socket-cpu-socket Kasutatud: 15.01.2019
  2. https://www.webopedia.com/TERM/C/CPU_socket.html Kasutatud: 15.01.2019