Kasutaja:Maaulikool1/liivakast

Allikas: Vikipeedia
Vee soojendamine päikesepaneelidega
Päikesekollektorid hoones

Vee soojendamine päikesepaneelidega (inglise keeles Solar water heating, SWH). Päikesega soojendamine on vee soojendamine päikesevalguse toimel, kasutades päikesekollektorit. Vee soojendamist päikesepaneelidega kasutatakse laialdaselt elamutes ja mõndades tööstuses.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ameerika Ühendriikide päikesekollektorite andmed pärinevad enne 1900. aastat, hõlmates katusele paigaldatud mustaks värvitud paaki.

Projekteerimisnõuded[muuda | muuda lähteteksti]

Päikeseküttesüsteemi tüübi, keerukuse ja suuruse määravad enamasti:

  • Välisõhu temperatuuri ja päikesekiirguse muutused suve ja talve vahel
  • Ümbritseva õhu temperatuuri muutused päeva-öö tsükli jooksul
  • Joogivee või kollektorivedeliku ülekuumenemise või külmumise võimalus

Süsteemi miinimumnõuded määratakse tavaliselt talvel vajaliku sooja vee koguse või temperatuuri järgi, mil süsteemi väljund ja sissetuleva vee temperatuur on tavaliselt madalaimad. Süsteemi maksimaalse võimsuse määrab vajadus vältida süsteemis oleva vee liiga kuumaks muutumist.

Külmumiskaitse[muuda | muuda lähteteksti]

Külmumiskaitsemeetmed hoiavad ära süsteemi kahjustamise külmutusvedeliku paisumise tõttu. Tühjendussüsteemid tühjendavad ülekandevedeliku süsteemist, kui pump seiskub. Paljud kaudsed süsteemid kasutavad soojusülekandevedelikus antifriisi (nt propüleenglükooli).

Ülekuumenemise kaitse[muuda | muuda lähteteksti]

Kui kuuma vett pole päev või paar kasutatud, võib kollektorites ja hoidlas olev vedelik tõusta kõrgele temperatuurile kõigis mitte äravoolusüsteemides. Kui tühjendussüsteemi akumulatsioonipaak saavutab soovitud temperatuuri, pumbad seiskuvad, lõpetades kütteprotsessi ja vältides seega akumulatsioonipaagi ülekuumenemist. Mõned aktiivsed süsteemid jahutavad akumulatsioonipaagis olevat vett, tsirkuleerides kuuma vett läbi kollektori ajal, mil päikesevalgust on vähe.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Päikesekollektorid vee soojendamiseks ja kütmiseks?".