Kasutaja:MIVE PR1/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Silla materjalid[muuda | muuda lähteteksti]

Kõige tuntumad sillamaterjalid on teras, betoon, kivi ja asfalt. Vähem kasutatakse rauda, puitu, alumiiniumit, kummi ja teisi vuugimaterjale.

Teras

Terast kasutatakse sildade pealisehitustes paisuvuukide, talade, laagrite, põrandatalade, kinnitusvööde, armatuurvarraste, liiklustõkete ja erinevate sõrestike tugevdamiseks. Terasmaterjali kasutatakse põhiliselt koos betooniga, terassõrestikud paigaldatakse betoonisegu sisse, mis loob vastupidavama ja suurema kandevõimega betooni. Armatuurvardad armeeritakse betooni aluskontruktsioonides, paisuvuukides ning ankrupoltides. Teras leiab kasutust ka vaiade ja tugipostide toetamisel.

Betoon

Betooni kasutatakse silla pealisehitiste osade jaoks, nagu sõiduteed, kõnniteed, äärekivid ja parapetid (liiklustõkkeseinad külgedel). Kasutatakse ka kohapeal valatavate või ka monteeritavate betoonavade jaoks, et toetada tugiposte ja sambaid. Betoon leiab laialdast kasutust sillaehituses ka tugisammaste aluspindadel, tala tugipunktides, muulidel, esi-, tiiva-, põse-, taga-, ja otsaseintel.

Asfalt

Asfalti kasutatakse sillaehitusel kergelt kuluvatel pindadel nagu silla pealmine osa. Asfaltiga kaetakse metallist, puidust kui ka betoonist silla pealmine osa, kus peal liigutakse. Pealmine osa kaetakse, sest sild kulub palju, asfalti valamisel kuluvatele pindadele luuakse aluspinnale peale kaitsekiht, mida saab vajadusel ka uuesti peale panna ning ei vaja nii suuri parandusi.

Puit

Puitu kasutatakse põhiliselt liiklustõkete ja mitmete silla pealispindade jaoks. Samuti kasutatakse seda ka silla talade vaiade ning teiste tugipostide jaoks. Puit on pigem kasutusel siis kui luuakse puitsildasid, mis pole nii massiivsed.

Alumiinium

Alumiiniumit kasututatakse sillapiirete valmistamisel.

Kumm

Kummi ja sünteetilist kummi kasutatakse silla liikuvate osade jaoks. Põhiliselt leiab kumm kasutust laagrites ning paisumisvuukides tihenditena.

Kivi

Kivi oli põhiliseks silla ehitusmaterjaliks 1940. aastatel ja sellele eelnevatel aastatel, põhiliselt kasutati seda tugipostide ja muulide loomiseks sildadel. Eriti leidis see materjal kasutust piirkondades, kus oli põllukivi kergesti kättesaaadav. Tänapäeval kivi eriti ei kasutata, sest selle transport võtaks palju tööjõudu ja aega.

Raud

Kõige laialdasemalt kasutati rauda 1900. aastatel ehitatud silla talades ja sõrestikekandurites. Tänapäeval ei kasutata sildade sõrestikes peaaegu üldse, sest see asendati terasega, mis on rauast suurema tõmbetugevusega ja on vähem murenev/rabe.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Miller, R. Matt. "Bridge Construction & Materials". Vaadatud 20.04.2022.