Kasutaja:JohRasXD/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Pahtlilabidas

Pahtlilabidas on abivahend viimistlustöödeks. Sellel on lame ja paindlik laba, mida kasutatakse pahtli peale kandmiseks. Pahtlilabidas koosneb käepidemest, mis on tavaliselt tehtud puidust või plastmassist ja metallist labast.


Tööstuslik kompuutertomograafia

Tööstuslik kompuutertomograaf(KT) on seade, mis kasutab röntgenkiirgust, et luua skaneeritud objektist kolmemõõtmeline kujutis. Tööstusliku KT skaneerimist on kasutatud paljudes tööstusharudes detailide sisemiseks kontrolliks. Tööstusliku KT-skaneerimise peamised kasutusvõimalused on vigade avastamine, metroloogia, montaaži analüüs ja pöördtehnoloogilised rakendused.[1][2]

Skannerite tüübid

Joon kiire skaneerimine on traditsiooniline tööstusliku KT skaneerimise protsess.[3] Tekitatakse röntgenkiired ja need kollimeeritakse üheks jooneks. Seejärel transleeritakse röntgenkiired üle skaneeritava objekti ja andmed kogutakse kokku detektori poolt. Andmed rekonstrueeritakse ja luuakse 3D mudel.

Koonuskiire skaneerimisel asetatakse skaneeritav osa pöörlevale lauale.[3] Kui objekt pöörleb, tekitab röntgenkiirte koonus suure hulga 2D pilte, mis kogutakse kokku detektori poolt. Seejärel töödeltakse 2D pilte, et saada 3D mudel.

Ajalugu

Tööstuslik KT-skaneerimise tehnoloogia võeti kasutusele 1972. aastal, kui Godfrey Hounsfield leiutas KT-skanneri meditsiiniliseks otstarbeks. Leiutis tõi talle Nobeli preemia meditsiinis, mida ta jagas Allan McLeod Cormackiga.[4][5] Paljud KT-skaneerimise edusammud on võimaldanud selle kasutamist metroloogia tööstuse valdkonnas lisaks visuaalsele kontrollile, mida kasutatakse peamiselt meditsiinivaldkonnas (meditsiiniline KT-skaneerimine).

Analüüsi- ja kontrollmeetodid

Erinevad kontrollmeetodid ja -tehnikad hõlmavad objekti ja CAD-i võrdlust, objekti ja objekti võrdlust, kokkupaneku ja defektide analüüsi, tühimiku analüüsi, seina paksuse analüüsi ja CAD andmete genereerimist. CAD-andmeid saab kasutada pöördprojekteerimise, geomeetrilise mõõtmise ja tolerantsianalüüsi ning tootmise osa kinnitamiseks.[6]


Viited

  1. Flisch, A., et al. Industrial Computer Tomography in Reverse Engineering Applications. DGZfP-Proceedings BB 67-CD Paper 8, Computerized Tomography for Industrial Applications and Image Processing in Radiology, March 15–17, 1999, Berlin, Germany.
  2. Woods, Susan. "3-D CT inspection offers a full view of microparts", November 1, 2010.
  3. 3,0 3,1 Hofmann, J., Flisch, A., Obrist, A., Adaptive CT scanning-mesh based optimisation methods for industrial X-ray computer tomography applications. NDT&E International (37), 2004, pp. 271–278.
  4. Zoofan, Bahman. "3D Micro-Tomography – A Powerful Engineering Tool". 3D Scanning Technologies. July 5, 2010.
  5. Noel, Julien. "Advantages of CT in 3D Scanning of Industrial Parts. August 18, 2010.
  6. "Reducing Preproduction Inspection Costs with Industrial (CT) Computed Tomography." Micro Manufacturing Magazine for the global micro manufacturing technology industry, August 2010.