Kasutaja:Jekaterinasoots/Iraani loodusressursid

Allikas: Vikipeedia

Loodusressursid[muuda | muuda lähteteksti]

Maavarad[muuda | muuda lähteteksti]

Iraanis on mitmesugused maavarad:nafta, maagaas, kivisüsi, vase-, plekk-, mangaani- ja plii-tsingi maak. Kandevad loodusrikkused on nafta ja maagaas, nafta pealeiukoht asub lõuna piirkonnas, Khūzestānis ja Pärsia lahe mandrilavas. Kõige suurem maagaasi leiukoht on "Lõuna Pārs", mis asub Pärsia lahe keskmises osas. Ka praegu korraldatakse Kaspia rannikus töid nafta ning maagaasi otsingu järgi.

Testrun mäekombainile


Veel Iraan on metallimaagiga rikkas(prognoosne reserv on 3,2mld tonni; tööstuslik on 1,6mld tonni;raua sisaldus on 39-64%). See kaevandatakse riigi loe osas. Kõige suuremad leiukohad on Kermân ja Yazd. Suured vasemaagi leiukohad asuvad Sarchashmas ja Birjandis(kogu reserv on 1,6mld tonni). Sarchashma reserved on suruse järgi teine maailmas(metalli sisaldus on enne 1,1%, maak sisaldab ka hõbedat, molübdeeni, kulda). Plii-tsingi maak saab kaevandada IranKadas ning Anguranis. Kroomimaak kaevandatakse Alborzi provintsi mäes ja Bandar-e Abbase lähedal. Kroomimaagi reserved on tõhusam kui 30 mln t. Suur mangaanimaagi asukoht on Venaredzh, mangaani sisaldus on umes 60%. Välja uuritud reserved titaanimaagi hinnatakse 2mln tonni(prognoosed 10 mln t), metalli sisaldus on 6%. On avatud uraanimaagi reserved(suured Segenda piirkonnas). Boksiidi leiukohad erinevad mitmekesusega.

Fail:Travertine mine in Nimvar (2).JPG
Kaevandus Nimvaris.

Veel on tähtis kivisüsi leiukohad(Kermânis ning Alborzi provintsi eelmäestikus); ehitusmaterjalte, väävlite, erinavate soolade ja raskpagude asukohad. Ehtekividest maailma kuulsuse sai Iraani türkiis, eriti Neyšâburist.

Maaressursid[muuda | muuda lähteteksti]

Iraan paikneb kõrgusvööndilisuses alas. Kliimavöönd on lähistroopikaline. Iraani pinnamood on mägine, läänes on Zagrose mäed. Ka Iraanis on mängimullad, kõvalehise metsa ja võsa rusk- pruunmullad ja hallid pruunmullad.