Kasutaja:Jaagupja/liivakast

Koordinaadid puuduvad! Aita lisada (?)
Allikas: Vikipeedia
Kodukindlustuse hoone
Home Insurance Building
Üldandmed
Asukoht Chicago, USA
Stiil Chicago school
Liigitus Kontorihoone
Ehituse algus 1884
Ehituse lõpp 1885
Avamine 1885
Juurdeehitus 1890, lisati kaks korrust
Omanik Home Insurance Company, NY
Koordinaadid Koordinaadid puuduvad! Aita lisada.
Tehniline ülevaade
Kõrgus 55 meetrit
Korruseid 12
Ehitusmaterjal Teras, tellis
Projekt ja ehitus
Arhitekt William Le Baron Jenney

Kodukindlustuse hoone[muuda | muuda lähteteksti]

Kodukindlustuse hoone oli kõrghoone Chicagos, praeguse West Adams tänava ja South Lasalle tänava nurgal, mida peetakse esimeseks pilvelõhkujaks korruste arvu, kõrguse ja konstruktsiooni tõttu. Hoone projekteeris arhitekt William Le Baron Jenney "Home Insurance Company"-le, mille peakontor oli New Yorkis.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hoone valmis 1885. aastal ja oli esimene kõrghoone (10 korrust), mis kasutas terast ja malmi kandekonstruktioonis. Esimene hoone, mis kasutas rauda kandekonstruktsioonis oli Ditherington Flax veski. Veski kasutas raudraami tuleohutuseks, kuna veskis oli palju osakesi õhus, mis võisid kergelt süttida, seega raudraam, mis kannab hoone raskust, ning tellisfassaad tagasid tuleohutuse. Veski oli ainult viie korruselise hoone kõrgune.

Kodukindlustuse hoone unikaalse arhitektuuri ning konstruktsiooni tõttu, peetakse maailma esimeseks pilvelõhkujaks. Sellel oli 10 korrust (42,1 m). Aastal 1881 lisati hoonele kaks korrust, mis kergitas hoone 55m kõrgusele.

Hoonearhitekt oli William Le Baron Jenney. Terasraami tõttu, kaalus hoone ainult kolmandik sellest, kui ta oleks ehitatud ainult kivist. Ehituse ajal peatas Chicago linnavalitus hoone ehituse ning tellis ekspertiisi, uurimaks hoone ohutust. Kodukindlustuse hoone on näide Chicago koolkonna arhitektuurist.

Hoone lammutati aastal 1931 ning selle asemel ehitati Field Building, mis on 45 korruseline kontorihoone.