Kasutaja:1Paat2/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Käärimistoru[muuda | muuda lähteteksti]

Kääritamistoru käärimisnõul

Käärimistoru ehk vesilukk või mulksutaja on toru mida kasutatakse õlle kääritamisel ja veini valmistamisel. Käärimistoru eesmärk on lasta käärimisel tekkival süsinik dioksiidil eemalduda käärimisnõust nii, et õhk ei pääseks käärimisnõusse ja ei toimuks oksüdeerumist.

Tööpõhimõte[muuda | muuda lähteteksti]

Käärimistoru töötab, kui ta pooleldi täita veega ja pandud käärimisnõu korgi külge, nõu kõrgemasse punkti, et hõlbustada gaasi väljumist. Käärimisnõus süsinik dioksiidi eraldumisest tekkiv rõhk ületab käärimisnõud ümbritsevat rõhku siis gaas surub ennast läbi vee mullidena, mistõttu kutsutakse seda mulksutajaks. Käärimistorus võib kasutada ka viina või mõna muud puhast vedelikku, et kui käärimisnõu kraan avatakse ja tekib alarõhk siis käärimistorus olev vedelik ei saastaks kääritatud jooki.

Erinevad käärimistorud[muuda | muuda lähteteksti]

Kääritamistorusi tehakse klaasist ja plastikust. On erinevad versioone nii 2 kui ka 6 mulliga. Võidakse ka kasutada kummivoolikut, mis on viidud käärmisnõu kõrval asuvasse veenõusse. Kääritamistoru peab olema läbipaistvast materjalist, sest jälgida tuleb, et käärimistorus oleks alati vedelikku, kuna see võib sealt aurustuda. Käärimistorule tasub peale panna gaase läbilaskev kaan, et torus ei hakkaks veinikärbsed paljunema.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

[1]