Kasukakirjaline kass

Allikas: Vikipeedia
Makrellimustriline kasukakiri, otsaesisel iseloomulik M-märgis
Hõbegeeniga kasukakirjaline briti lühikarvaline kass

Kasukakirjaline kass (inglise keeles tabby) on kodukassi loomuliku värvinguga kass[1], keda kõnekeeles kutsutakse triibuliseks, tiigrikarvaliseks või triibikuks.

See karvavärvus esineb paljudel kassitõugudel ja on kasside hulgas väga tavaline. Selline on kodukassi otsese esivanema ja tema lähimate sugulaste Aafrika metskassi (Felis lybica lybica)[2], Euroopa metskassi (Felis silvestris)[3] ja Aasia metskassi (Felis lybica ornata) karvavärvus: kõigil neil on nii mustri kui ka värvi poolest sarnane kasukas.[4]

Tüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Eristatakse nelja kasukakirja:

  • vöödiline ehk klassikaline (classic tabby) – kasukakiri, mille puhul jäsemed ja saba on ühtlaselt vöödilised, kaelal ja rinnaesisel on mitu katkematut võru; õlgadel liblikakujulised märgised. Seljal kolm tumedamat joont, mille vahel on aluskarva värvi triibud, mõlemal küljel on suur lausvärvi laik (nn härjasilm), mida ümbritseb üks või mitu rõngast, otsmikul on sageli M-tähe kujuline märgis.
  • tiigrimustriline ehk makrellimustriline (striped tabby, mackerel tabby või fishbone tabby) – levinuim kasukakiri, mille puhul on kassi külgedel selgroo juurest algavad ja allapoole kulgevad peened vöödid, jalad ja saba on ühtlaselt vöödilised ning kaela ümber on mitu selget peent võru; kõht täpiline, seljal jooksvad jooned moodustavad tumeda sadula. Otsmikul on sageli M-kujuline märgis.
  • triibustik ehk aguutimuster (ticked tabby) – karvatüüp, mille puhul igal karval on 2–3 tumedamat triipu (ticking), mis tekitab ulukküüliku karvkattega sarnaneva mustri (nagu näiteks abessiinia kassil).
  • tähniline (spotted tabby) – kasukakiri, mille tähnid võivad olla ümmargused, ovaalsed, pikergused või rosetjad; jalad selgete täppidega, sabal tähnid või katkendlikud võrud.[5]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]