Kasakad (multifilmisari)

Allikas: Vikipeedia

"Kasakad" (ukraina keeles "Козаки", vahel ka "Як козаки…") on Nõukogude-Ukraina animafilmide sari, mida toodeti ajavahemikus 1967–1995.

Filmide stsenarist ja režissöör oli Volodõmõr Dahno. Tegemist on lühifilmidega, millest ühegi pikkus ei ületa 20 minutit.

Kõik jaod on välja antud ka DVD-l "Все про козаків" ('Kõik kasakatest').

2016. aasta jalgpalli Euroopa meistrivõistluste puhul toodeti lühiklipid "Kasakate" ainetel.[1]

miniі

Peategelased[muuda | muuda lähteteksti]

Multifilmide peategelasteks on kolm Zaporižžja kasakat:

  • Grai (Грай) – kaval ja asjalik kasakas;
  • Oko (Око) – kartmatu ja sõjakas kasakas;
  • Tur (Тур) – suur ja tugev, ent samas häbelik ja sentimentaalne kasakas.

Jaod[muuda | muuda lähteteksti]

Seeria "Все про козаків"
Pealkiri Pealkiri eesti keeles Aasta Pikkus Kommentaar
Як козаки куліш варили Kuidas kasakad putru keetsid 1967 09:49
Як козаки у футбол грали Kuidas kasakad jalgpalli mängisid 1970 18:23
Як козаки наречених визволяли Kuidas kasakad pruute vabastasid 1973 18:51
Як козаки сіль купували Kuidas kasakad soola ostsid 1975 09:20
Як козаки олімпійцями стали Kuidas kasakad olümplasteks said 1978 17:35
Як козаки мушкетерам допомагали Kuidas kasakad musketäre aitasid 1979 17:37
Як козаки на весіллі гуляли Kuidas kasakad pulmas käisid 1984 19:28
Як козаки інопланетян зустрічали Kuidas kasakad tulnukatega kohtusid 1987 17:20
Як козаки в хокей грали Kuidas kasakad hokit mängisid 1995 17:57 Viimane jagu, mille autor oli Volodõmõr Dahno
Muud jaod
Pealkiri Pealkiri eesti keeles Aasta Pikkus Kommentaar
Як козак щастя шукав Kuidas kasakas õnne otsis 1969 09:48 Volodõmõr Dahno film kasakatest, mis ei kuulu ülejäänutega samasse seeriasse, erineb ka peategelane
Козаки. Футбол Kasakad. Jalgpall 2016 Koosneb 26 paariminutilisest klipist, milles kasakad reisivad erinevatesse Euroopa riikidesse

Seeria[muuda | muuda lähteteksti]

Kuidas kasakad putru keetsid[muuda | muuda lähteteksti]

Üks episood, mis räägib Oko röövimist (kes otsis tubakat torude jaoks, unustades oma relva tulekahju tõttu) ja teiste kasakate poolt Krimmi tatarlaste poolt. Graj ja Tur koos seikletega tungivad vaenlase kindlusesse, leiavad röövitud inimesed tuttaval laulul, kes häbeneb, istub Zindanil, ebaharilikul silmal, vabastab oma sõprade ja naaseb koju, samal ajal haarates tubaka pallid. Lõpuks naaseb krundi pealkirjale: kolmik ja teine ​​päästetud koguneb ümber katla, kus kulesh on ikka veel süüa, Graj korja pistikust pudelisse, üritab torkida seda saberiga - ja raputab oma peaga: "Ei, ma pole veel keetnud."

See seeria erineb V. Dakhno koostatud koostöös teiste kunstnikega pigem stiliseeritud ja kokkuvõtlikust peategelaste piltide joonistamisest kui nende järgnevate piltide joonistustest.

Kuidas kasakad jalgpalli mängisid[muuda | muuda lähteteksti]

Kasakad sõidavad kogu Euroopas läände, kukuvad ajastust ajastuni ja mängivad jalgpallis erinevate stiili mängijate vastaseid: 14. sajandi Saksa rüütlid, 17. sajandi prantsuse musketöörid (nende kaasaegsed) ja 19. sajandi inglid. Selle tulemusena saavad nad soovitud kuldpalli ja naasevad kodus mäest.

Kuidas kasakad pruute vabastasid[muuda | muuda lähteteksti]

Seeria seiklustest mere kasakate, tagaajamine piraatide röövitud viis kasa. Piraadid on ka võimelised sõitma oma laevu ajastust. Jälg läbib värvikaid kohti: Vana-Kreeka, Vana-Egiptus, India ja lõpeb kivine saarel asuva piraatlinnaga. Tähelepanuväärne, et purjus piraadid kurvad, trinity korvab muusikuteks ja mängib lõbusaid tantsimeloodiaid, mis on hämmastavalt erinevad laigudest, kus ukraina džässitants, tango ja letka-jenka on kergesti ära arvutatud. Piraadid on rõõmsad. Varjatud kasakid sundivad vaenlasi lõksu ja koos tüdrukutega jätavad vaenuliku saare ohvri piraatlaevast ohvriks, kuna nende inimesed hävivad. Saar ise plahvatab seetõttu, et piraadid hakkavad ükskõik kell oma küla pulberkõrguses käima ja hüppama, püüdes ennast vabaneda.

Kuidas kasakad soola ostsid[muuda | muuda lähteteksti]

Kasakasid küpsid borssi, kuid sool on läbi, kuid mis on maitse ilma soola? Nad lähevad messile, kus nad avastavad, et Chumaki, kes müüvad soola, võttis Evil Pan (kohalik feodaalne isand). Selles sarjas püüavad kadakad, kes võitlevad Evil Pani ja tema teenistujate vastu, varastatud soola turult juhtima, et see viiakse seaduslike omanike kätte - chumakovini. Peaaegu kogu seeria on energeetiline jälitamine, kus trio oma jälitajatest eemale läheb. Seriaali lõpus toodavad nad kaubaturul ja hävitajad, kes kukkusid tara sisse, häbi ilmutavad, karistades igaüks neist soola viiendaks punktiks. Tänu, Chumaks annavad päästjatele tasuta täispiima kotti ("Võtke, mida vajate!"), ja Graj võtab seal sealt pool käputäis.

Kuidas kasakad olümplasteks said[muuda | muuda lähteteksti]

Selle seeria sündmused on seotud vana kreeka mütoloogiaga. Jumal Zeus tahab lõpetada kreeklaste vahelised sõjad ja asutada olümpiamängud. Ares, sõja jumal, kavatseb neid takistada. Kuid ta peab vallandatult astuma spordivõistlusele kasakatega, kes võtsid osa olümplastest.

Kuidas kasakad musketäre aitasid[muuda | muuda lähteteksti]

Seeria viitab romaanile Alexander Dumas Sr. "Kolm musketäri". Kasakasid aitavad neli prantsuse musketöri toota Pärsia šahi tšelli purki Hollandi printsile, et ta saaks temaga abielluda. Vürst (aadtalteri poeg) on Austraalia Anna vennapoeg, nii et prantsuse kohus osaleb aktiivselt hollandlase saatuses. Kavaline kardinal Richelieu soovib kuninganna plaane kukutada ja varjata. Musketid sarnanevad väljanägemisega kasakatega: Athos ja Aramis näevad välja Graj, Porthos näeb välja nagu Tur, d'Artagnan näeb välja nagu Oko.

Kuidas kasakad pulmas käisid[muuda | muuda lähteteksti]

Müstiline seeria, mis räägib Tur abielust, viitab Gogoli teostele. Oma armastatud põõsaste otsimisel langeb kasakas valli veeveskis asuvas kõrtsis hingamispäeval metsasulatuses. Seal suri ta surmavalt üks pimeduse teenistest, lihtsa ja kiire talupoegade meresõiduohutuse vahendaja. Koguduse eestvedaja Beelzebub tahab võtta Tur hinge vastutasuks pärjad. Tõelised sõbrad hoiavad kavalalt kasakas ja võitvad kurja, suruvad seejärel veski vette ja leiavad selle all rikas aare.

Kuidas kasakad tulnukatega kohtusid[muuda | muuda lähteteksti]

Selles seerias kohtuvad kasakad välismaalastega, kes on karikatuuliselt sarnased (väike, pikk ja tugev). Lendav välismaalane koju naasmiseks vajab õli. Sobiva õli otsimisel reisivad kasakasid koos Euroopaga koos välismaalastega: nad kaitsevad Bulgaariat Genoese päritolult, leiavad sanitaartehnikat Rooma vanas Roomas ja peaaegu ei jää Hispaania inkvisiitsiooni tulekahju. Kuid ükski kaakatest saadud õli ei sobi mootoriplaatidele. Ja alles seeria lõpus, kui kasakad avastavad, et üks ratas on oma vankritest kriimunud ja määrdunud seda ämber ladustatud tõrvaga, siis saab välismaalased sellest aru, et see on nafta, mida nad vajavad. Kui nad on saanud kasastest tõrva ja andsid neile kingitused (kergem, stetoskoop ja puur), nad ütlevad hüvasti oma maistele sõpradele ja lendavad ära oma plaatidele, millel on nüüd ka kopp, mis ripub tagant nagu korv.

Kuidas kasakad hokit mängisid[muuda | muuda lähteteksti]

Kasakasid näitavad siin juba pered vanad isad. Kanada karikavõistlused jõuavad Ukrainasse, et mängida koos kasakastega. Kuid nende vormiriietust röövivad piraadid, kes jätavad hokimängijate varjude alla jääma ja kaotasid koerakooslatele tulemuseks 4: 6. Lõppkokkuvõttes jälitavad kasakad piraatidel ja korraldavad seejärel Kanada laureaatidele lahkumise õhtusöögi ja nad lahkuvad.

Mitmesugust[muuda | muuda lähteteksti]

  • Ühest realiseerimata stsenaariumist selgub, et Tur oli pärit Hersoni kandist.
  • Filmid saavutasid suure populaarsuse Iraanis.
  • Kõigis jagudes on arranžeeritud ukraina rahvalaule.
  • 2005. aastal loodi "Kasakate" ainetel arvutimäng "Як козаки Мону Лізу шукали" ('Kuidas kasakad Mona Lisat otsisid')
  • 2012. aasta jalgpalli Euroopa meistrivõistluste alagrupiturniiril olid Ukraina vastased D-grupis analoogsed jao "Kuidas kasakad jalgpalli mängisid" vastastega: Rootsi kui rüütlid, Prantsusmaa kui musketärid ja Inglismaa kui džentelmenid. Ukraina võitis Rootsit sama skooriga (2:1) nagu filmis kasakad rüütleid.
  • "Kasakad" on ka videomängude seeria aastatest 2001–2006.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]