Karvade eemaldamine

Allikas: Vikipeedia

Karvade eemaldamine on tahtlik kehakarvade või juuste eemaldamine inimesel. Protseduur, mis seisneb karvade eemaldamises kehalt, omab nii praktilist kui ka kultuurilist tausta.

Depilatsioon on tava, mis on eksisteerinud sajandeid ja millel on juured erinevates kultuurides üle maailma. See on mänginud olulist rolli nii praktilisest kui ka kultuurilisest vaatenurgast ning siledat nahka on peetud esteetika ja ilu märgiks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Depilatsioonil on pikk ajalugu, ulatudes antiikajast. Karvade eemaldamise praktika oli tuntud ja kasutusel erinevates tsivilisatsioonides, nagu muistne Egiptus, Kreeka, Rooma, India, Pärsia ja paljud teised.

Muistsete egiptlaste hulgas peetakse neid üheks esimeseks, kes regulaarselt kehakarvu eemaldasid. Egiptuse naised, nii kõrgemas kui ka madalamas ühiskonnakihis, eemaldasid karvad kogu kehalt, sealhulgas peast, näost, jalgadelt ja kaenlaalustest. Ajalooline dokumentatsioon hieroglüüfide ja skulptuuride kujul, mis kujutavad Egiptuse naisi, näitab, et depilatsioon oli nende jaoks oluline hoolduse ja esteetika element.

Muistse Kreeka depilatsioon oli samuti populaarne, eriti naiste hulgas. Kreeka naised eemaldasid karvu erinevatelt kehaosadelt, pöörates suurt tähelepanu siledale ja karvavabale nahale. Depilatsioon oli seal puhtuse ja esteetika märk ning sile nahk peeti ilu sümboliks[1].

Ka muistseid roomlasi pöörasid karvade eemaldamisele suurt tähelepanu[2]. Nii naised kui ka mehed eemaldasid kehalt karvu, kasutades erinevaid meetodeid, nagu vahatamine, terade kasutamine, pimsskivi või isegi keemilised ained. Sile nahk oli hügieeni märk ning depilatsioon oli laialdaselt aktsepteeritud ühiskondlik tava[2]. Kuigi naiste sile keha oli tavaline, olid Vana-Kreekas paljudel skulptuuridel häbemekarvad, eriti meeste suguelunditel.

Ka teistes maailma osades praktiseeriti depilatsiooni. Näiteks muistsetes Indias eemaldasid naised kehalt karvu ürtide ja taimede segude abil, mis omavad ka nahahoolduslikke omadusi. Pärsias oli depilatsioon samuti levinud ning naised kasutasid erinevaid tehnikaid, nagu vahatamine või karvade eemaldamine niidiga.

Karvade eemaldamise protseduurid on aastate jooksul arenenud koos tehnoloogilise arengu ja ühiskondlike muutustega ning on ilmunud uued meetodid ja vahendid depilatsiooniks. Naiste jaoks oli 1915. aasta revolutsiooniline, mil ilmus esimene reklaam naistele mõeldud raseerimismasina kohta. Teise maailmasõja ajal, kui ameeriklannadel ei olnud laialdaselt saadaval sukkpükse, hakkasid nad lihtsalt jalgu raseerima. Moes olid 19. sajandi meetodid vahatamine ja raseerimine. 21. sajand osutus depilatsiooni ajaloos läbimurdeks, sest traditsioonilised meetodid asendas laser. Selektiivse fototermolüüsi avastus osutus revolutsiooniliseks depilatsioonis. See väljend tähendab, et valgusenergia muundub soojusenergiaks, toimides "valikuliselt" karvale. See oli tõeline leiutis laserdepilatsioonis, kuna protseduurid lõpetasid negatiivse mõju nahale, nagu turse, veresoonte deformatsioon, mitmed sinikad ja paistetus. Laserdepilatsioon lõpetas naha kahjustamise protseduuri ajal ja muutus ohutuks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Stewart, Andrew F. 2008. Classical Greece and the Birth of Western Art. Cambridge.
  2. 2,0 2,1 Smith, R. R. R. 2007. “Pindar, Athletes, and the Statue Habit.” In Pindar's Poetry, Patrons, and Festivals: from Archaic Greece to the Roman Empire, edited by Simon Hornblower and Catherine Morgan, 112–116. Oxford.