Hindaste kivikülv

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kadakakivi ja Hindaste kivikülv)

Hindaste kivikülv (ekslikult Kadakakivi ja Hindaste kivikülv) on kivikülv Läänemaal Lääne-Nigula vallas Hindaste külas soises metsatukas. Ala geograafilised koordinaadid on 59° 8′ 2″ N, 23° 50′ 52″ E . Kivikülvi pindala on 0,2 ha. Kivikülvist umbes 900 m kirdesse ja 600 m loodesse jääb Läänemaa Suursoo maastikukaitseala, umbes 1200 m edelasse jääb Põlendmaa peakraav, umbes 1,0 km loodesse jääb Sarapiku kivi ja umbes 1,6 km loodesse jääb Kadaka kivi.

Kivikülvile on kehtestatud piiranguvöönd 50 m (1,89 ha).

Hindaste kivikülvi keskkonnaregistri kood on KLO4001273.

Kivikülvi iseloomustus[1][muuda | muuda lähteteksti]

Rahnud paiknevad sarapuu alusmetsaga niiskes lepikus. Ala on võrdlemisi raskesti leitav ja vähekülastatav ning pole eemalt nähtav. Alast põhja ja lõuna poole jäävad põllud, kust on kõige parem alale läheneda. Rahnudekogum koosneb neljast suuremast ja nende ümbruses paiknevatest väiksematest rahnudest. Rahnud on ümarate kontuuridega ja sammaldunud. Koostiselt on nad kõik ühesugused rabakivid. Kivikülvi seisund on rahuldav, kuid väärib paremat juurdepääsuviita ning osalist võsaraiet vaadete avamiseks.

  1. Loodepoolseim rahn paikneb kirde-edelasuunalise väikerahnude vööndi sees. Mõõtmed: 6,1x4,9x3,2 m, ümbermõõt 17,2 m.
  2. Sadulja laega rahn on lõunapoolseim ja asub põlluservast vaid 7-8 m kaugusel. Mõõtmed: 6,7x5,5x2,9 m, ümbermõõt 18,8 m.
  3. Tahukakujuline rahn sisaldab kaguküljel õhukese graniidi soone. Kõrgus 2,5 m, ümbermõõt 15,3 m.
  4. Telgikujuline teravaharjaline rahn. Kõrgus 3,2 m.

Kogum tuleb tingimata säilitada ja on soovitatav detailsemalt kaardistada.

Kivikülvi uurimine[1][muuda | muuda lähteteksti]

  1. Esmateated Läänemaa keskkonnatalituse töötajatelt aastal 2000.
  2. Enn Pirrus, Agu Aaloe, 16. juuni 2004 – rahnude asendi silmamõõduline kaardistamine, mõõdistamine, suuremate rahnude põhiplaani koostamine, kivimi- ja koordinaatide määramine.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]