Küberfüüsiline süsteem

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Küberfüüsikaline süsteem)

Küberfüüsiline süsteem ehk küberfüüsikaline süsteem (inglise keeles cyber-physical system, lühendatult CPS) on mehhanism, mis seob läbi infotöötluse füüsilist maailma virtuaalse maailmaga ning võib sisaldada tarkvarasüsteeme, sidetehnoloogiat, sensoreid, ajameid jmt, mis suhtlevad mh sardsüsteemide tehnoloogiat kasutades reaalse maailmaga. Küberfüüsikaliste süsteemide näideteks on targad elektrivõrgud, meditsiini kaugseiresüsteemid, isejuhtivad sõidukid, nutikodu lahendused jmt, aga ka tuumajaamades, reisilennukites ja sõjaväes kasutatavad süsteemid või nende komponendid. Kuna küberfüüsikaliste süsteemide puhul on sageli tegu turvakriitiliste süsteemidega, mis seovad füüsilist tegelikkust eri infosüsteemidega, siis eeldab see eraldi transdistsiplinaarset lähenemist. Küberfüüsikalisi süsteeme uurib küberfüüsika.[1][2]

Eestis seisab valdkonna edendamise eest 2016. aastal asutatud Eesti Küberfüüsika Selts, Tallinna Tehnikaülikooli Tartu kolledžis on 2015. aastast alates avatud Telemaatika ja arukate süsteemide õppekava küberfüüsikalise süsteemitehnika peaerialaga.[3][4]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Küberfüüsikaline süsteemitehnika: Nõudlus küberfüüsikaliste süsteemide järele". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. veebruar 2018. Vaadatud 31. jaanuaril 2018.
  2. "Küberfüüsikaline süsteemitehnika: Korduma kippuvad küsimused". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. veebruar 2018. Vaadatud 31. jaanuaril 2018.
  3. "Küberfüüsikaline süsteemitehnika: Mis on KFST?". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. veebruar 2018. Vaadatud 31. jaanuaril 2018.
  4. "TTÜ Telemaatika ja arukad süsteemid".