Kõneedastusindeks

Allikas: Vikipeedia

Kõneedastusindeks on arv, mille eesmärgiks on näidata kõne edastamise kvaliteeti silpide eristatavuse seisukohast. Indeksi väärtused jäävad vahemikku 0,00–1,00. Mida suurem on kõneedastusindeksi väärtus, seda parem on kõne arusaadavus. Seega väärtus 1,00 tähistab silpide täielikku eristatavust ja 0 tähistab olukorda, kus kõnest ei mõisteta silpigi.

Määramine[muuda | muuda lähteteksti]

Kõneedastusindeksi määramine toimub IEC standardi 20268-16[1] kohaselt. Kõneedastusindeksit määratakse seejuures oktavribades 125–8000 Hz.

Kõneedastusindeks ruumiakustikas[muuda | muuda lähteteksti]

Ruumiakustikas kasutatakse kõneedastusindeksit koolitus- ja kõneruumide ning avatud kontorites töökohtade vahelise akustilise kvaliteedi iseloomustamiseks. Kõneruumides püütakse saavutada võimalikult head kõne arusaadavust ja seega suuremat kõneedastusindeksit. Ideaalseks loetakse indeksit, mille väärtused on suuremad kui 0,75. Kontorites üritatakse töökohtade vahel saavutada võimalikult väike indeksi väärtus, mis võimaldab paremat töösse süvenemist ja privaatseid vestlusi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. International Electrotechnical Commission. "Sound system equipment – Part 16: Objective rating of speech intelligibility by speech transmission index". IEC 60268-16:2011.