Julián Leal

Allikas: Vikipeedia
Julián Leal (2014)

Omar Julián Leal Covelli (sündinud 11. mail 1990 Bucaramangas) on Colombia võidusõitja.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Vormel Renault 2.0[muuda | muuda lähteteksti]

Leal alustas oma professionaalset võidusõitjakarjääri 2006. aastal Vormel Renault 2.0 PanamGP sarjas, saavutades seitsme võistlusega kaks poodiumikohta ja saavutades edetabelis 9. koha. Järgmisel aastal osales ta selles kategoorias taas kahel võistlusel koos Steven Guerrero, George Hazbuni, Alfredo Mena, Juan Carlos Sistose ja Ramón Zaghiga.

Euroseries 3000[muuda | muuda lähteteksti]

2007. aastal kolis Leal Euroopasse, et osaleda koos Fabio Leimeriga 2007. aasta Euroseries 3000 meistrivõistlustel. Itaalia meeskonna Durango üheistmelist sõites saavutas ta Euroseries 9. ja Itaalia Vormel 3000 meistrivõistlustel 11. koha, milles osaleb põhimeistrivõistluste raames.

Ta jätkab sellel meistritiitlil ka 2008. aastal, saavutades Euroseries 6. koha pärast viieteistkümnes sõidus nelja poodiumikoha saavutamist koos Fabio Leimeriga. Sama aasta septembris võitis ta Misanos Itaalia Vormel 3000 meistritiitli, edestades nii Fabio Onidit kui Nicolas Prosti vaid ühe punktiga.

Vormel Renault 3.5 Sarjas[muuda | muuda lähteteksti]

2008. aasta lõpus osales Leal Vormel Renault 3.5 Sarjas katsetel, testides Paul Ricardis ja Valencias, sõites nii Draco Racingu kui ka Prema Powerteami meeskonnas koos Marco Barba, Anton Nebylitskiy, Rodolfo Gonzáleze ja Miguel Molinaga. 2008. aasta detsembris kuulutati välja Colombia piloot koos Frankie Provenzanoga (Stefano Coletti ja Filip Salaquarda järgi) lepingu sõlmimisest Premaga 2009. aasta Vormel Renault 3.5 Sarjas meistrivõistlusteks. Tema esimene hooaeg oli omamoodi proovikivi kasvamiseks, saavutades hooaja ainsa punktikohana Hungaroringil poodiumikoha ja saavutades 20. koha.

Hooaja lõpus proovis Leal koos Jon Lancasteri ja Sten Pentusega Barcelonas nii Prema kui ka Fortec Motorspordi teste ning 2009. aasta detsembris teatas ta, et kihlus Draco Racinguga 2010. aasta meistritiitli jaoks, taas Vormel Renault 3.5-s. prantslase Nathanaël Berthoni kaaslane. Ta lõpetas pärast korralikku võitlust algaja kaaslasega taas 20. kohal, saavutades parima tulemusena Brnos 4. koha.

Auto GP[muuda | muuda lähteteksti]

2010. aasta märtsis osales Leal Itaalia Trident Racingu 2010. aasta Auto GP meistrivõistlustel koos Adrian Zauggiga (Federico Leo, Fabrizio Crestani ja Daniël de Jongi järgi). Lõpparvestuses saavutas ta 7. koha, kõrgeima punktiga saavutas ta hooaja eelviimasel võistlusel uuel Navarra ringrajal, kus ta võitis pärast pole-positsioonilt starti oma esimese sõidu.

GP2 Series[muuda | muuda lähteteksti]

2010. aasta novembris testis Leal esimest korda GP2 autot, osaledes Yas Marinas koos Stefano Coletti ja Charles Piciga hooaja lõpukatsetel Abu Dhabi rajal ning 2011. aasta jaanuaris palkas Rapax ta osalema võistlusel. aasiasarja, koos Fabio Leimeriga. Algselt näeb leping ette vaid Aasia sarjas osalemise, kuid 2011. aasta märtsis kinnitatakse see ka põhisarja koondisse, milles ta sõlmib 27. koha.

Leal läheb Trident Racingule edasi finaaliks, mis ei kehti meistritiitli jaoks koos Stéphane Richelmiga, mis peetakse Yas Marinas, ja jääb meeskonna juurde kogu 2012. aasta hooajaks, külgneb monegasklane Stéphane Richelmi. Ta saab oma karjääri esimesed punktid põhisarjas ja saavutab meistritiitli 21. koha. Julián Leal läks koos Sergio Canamasasega 2012. aasta meistrivõistlustevälisel hooajal Yas Marinas üle Trident Racing meeskonnale.

Leal siirdus 2013. aasta hooajaks Racing Engineeringi, tema meeskonnakaaslane oli teist korda selle aasta meister Fabio Leimer. Ta kogus kokku 62 punkti, sealhulgas kaks sprindisõidu poodiumit, mis jätsid ta meistrivõistlustel 12. kohale. 2014. aastaks siirdus ta koos Felipe Nasriga Briti meeskonda Carlin. Ta lõpetas esimeses voorus mõlemas sõidus poodiumil, kuid lõpuks saavutas ta lõpparvestuses 68 punktiga 10. koha.

Leal jätkas Carliniga 2015. aastal koos Marco Sørenseniga (hiljem Johnny Cecotto Jr., Sean Gelael ja Jann Mardenborough).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]