Jolly Roger

Allikas: Vikipeedia

Jolly Roger (e.k. “Lõbus Roger”) on lipp, millel kujutatakse koljut ja mille all on ristis luud. Lipul on must taust. See lipp hoiatas teisi laevu, et kui nad ei anna alla, siis kõik inimesed pardal tapetakse ära. Kasutusel oli ka üleni punane lipp, mis teavitas teisi laevu, et kõik pardal surevad ja ei anna võimalust alla anda. Jolly Rogeri lippu kasutasid piraadid 18. sajandil, piraatluse kuldajastul. Kasutusel olid ka teised versioonid, kus oli kujutatud luukeresi, mõõku ja veritsevaid südameid. Tihti lehvitati rahvusvahelisi lippe, et petta laevu. Viimasel momendil vahetati riigilipp välja Jolly Rogersi vastu ja rünnati.

Jolly Roger lipu nime päritolu pole täpselt teada. Üks võimalus on, et sel perioodil seostati nime “Roger” deemoniga.Võimalik, et lipp pärineb Newportist, Rhode Islandilt, kus tegutses piraatide seltskond, kes kasutasid lippu, mis kujutas luukere koos liivakellaga ja veritseva südamega. Seda kutsuti “Old Roger” (e.k. “Vana Roger”). Teine võimalus on, et lipp pärineb ühelt kõmri päritolu piraadilt, kelle nimi oli Bartholomew Roberts. Ta sai kuulsaks kuna kandis lahingus säravast punasest siidist riideid, mistõttu prantslased andsid talle hüüdnime “le jolie rouge”, mis tähendab “ilus punane”. Roberts oli tuntud ka selle poolest, et tema laevastikud lehvitasid lippu, millel olid kujutatud kolju ja ristis luud.

Esimene kirjalik teade Jolly Roger lipu kasutamisest pärineb aastast 1700, mil Emmanuel Wynne kasutas seda oma laeval.Seda laeva nähti Santiagos. Jolly Roger lippu kasutasid põhiliselt Briti ja Ameerika piraadid 18. saj. esimesel veerandil. Igal piraadil oli enda lipp.

  • Christopher Condent - Lehvitas lippu kolme koljuga ja kolme paari ristis luudega.
  • Bartholomew Roberts - Lehvitas lippu, kus oli peal tema ja luukere või deemon. Nende kujutav ühine tegevus oli veini joomine.
  • Edward Teach (Musthabe) - Lehvitas lippu, kus kujutati luukere ja ta hoidis ühes käes tassi ja teises oda, mille hakkab lööma läbi südame. [1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Cartwright, Mark. "The Jolly Roger & Other Pirate Flags". World History Encyclopedia (inglise). Vaadatud 10. jaanuaril 2023.