John Devitt

Allikas: Vikipeedia
John Devitt
Devitt 1960. aasta olümpiamängudel
Isikuandmed
Riik Austraalia Austraalia
Sünniaeg 4. veebruar 1937
Sünnikoht Granville, Uus-Lõuna-Wales
Surmaaeg 17. august 2023 (86-aastaselt)
Pikkus 185 cm
Kaal 85 kg
Medalid
Olümpiamängud
Kuld 1956 Melbourne 4x200 m vabalt
Kuld 1960 Rooma 100 m vabalt
Hõbe 1956 Melbourne 100 m vabalt
Pronks 1960 Rooma 4x200 m vabalt

John Thomas Devitt (4. veebruar 193717. august 2023) oli Austraalia ujuja, kes võitis 1960. aasta suveolümpiamängudel Roomas kuldmedali 100 meetri vabaujumises. Ta võitis vaieldavas olukorras, saades kuldmedali vaatamata sellele, et ajavõtjad registreerisid aeglasema aja kui Ameerika hõbemedalist Lance Larsonil. Samuti võitis ta kuldmedali 1956. aasta suveolümpiamängudel Melbourne'is 4×200 m vabaujumises.

Granville'i ujumisbasseinist vaid 250 meetri (820 jalga) kaugusel õppinud Devitt õppis valitsuse rahastatud programmi „Õpi ujuma“ raames ujuma. Ta sai hariduse kõigepealt Püha Pere algkoolis, Trongate'is, Granville Eastis, ja hiljem Parramatta Maristi keskkoolis Parramatta's. Mõlemad olid roomakatoliku koolid, kus ta võistles võistkonna nimel. Algselt treenis Devitti Tom Penny Granville'i basseinis asuvas Clyde'i ujumisklubis, kuni see 1947. aastal laiali läks ja ta kolis koos Pennyga Manly Swim Clubisse. Devitt jääb ujumisklubi liikmeks. Penny lubas oma ujujatel sageli sooja veega treenida, lastes neil ujuda elektrijaama jahutus veega täidetud basseinis. Devitt uskus, et selline koolitus andis talle eelise, kuna see õpetas teda "vihmast, kuumusest, hoovustest või muudest looduslikest või ebaloomulikest muutujatest" hoolimata edu saavutama.

Devitti esimesed katsed rahvuslikel võistlusel olid 1952. aasta Austraalia meistrivõistlustel, kus ta oli pidevalt klubikaaslase Barry Darke varjus, kes püstitas nende vanuserühmas viis Austraalia rekordit. Devitt konkureeris Darketiga 1953. aasta meistrivõistlustel uuesti, kuid pärast seda loobus Darke ujumisest ja jättis Devitti oma vanuserühmas domineerima. Kuid lahtistel meistrivõistlustel ületas teda sprindivõistlustel sageli Jon Henricks ning pikematel distantsidel Gary Chapman ja Murray Rose. Rose ja Henricks võitsid individuaalset kullad 1956. aasta suveolümpiamängudel. 18-aastaselt nimetati Devitt 1955. aasta Austraalia meistrivõistluste korraldamiseks Uus-Lõuna-Walesi meeskonna kapteniks, kuna Henricks oli esialgu vigastuste tõttu kõrvale jäetud. Henricks aga paranes ja jätis Devitti hõbedale 110 jardi vabaujumises. Ta võitis hõbedat 220 jardi vabaujumises Rose'i järel. Devitti otsus keskenduda sprindile, mis viis ta konflikti Pennyga ning ta lahkus Pennyst ning hakkas iseseisvalt harjutama. Pärast konflikti Pennyga kaalus Devitt pensionile jäämist, kuid ta astus Murray Rose'i kõrval Spit Baths-is Sam Herfordi juurde harjutama.