Johannes Voorhout

Allikas: Vikipeedia
Johannes Voorhout
Johannes Voorhout (Jacobus Houbrakeni portree, 1721)
Sündinud 11. november 1647
Uithoorn, Hollandi Vabariik
Surnud 12. mai 1723
Amsterdam, Hollandi Vabariik
Rahvus hollandlane
Tegevusala maalikunst
Kunstivool Hollandi kuldajastu, barokk

Johannes Voorhout (11. november 1647 Uithoorn, Hollandi Vabariik12. mai 1723 Amsterdam, Hollandi Vabariik) oli Hollandi kuldajastu maalikunstnik.

Suurimad tema loomingu kogud asuvad Amsterdamis Rijksmuseumis, Amsterdami ajaloomuuseumis, Peterburis Ermitaažis ja Teesdale'is Bowesi muuseumis.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Johannes Voorhout sündis 11. novembril 1647 Põhja-Hollandis Uithoorni linnas kellassepp Cornelius Voorhouti peres. Isa märkas varakult, et poeg huvitub tehnika ehk kellade asemel kunstist, ning saatis ta Goudasse ajaloostseenide maalimise poolest tuntud kunstniku Constantijn Verhouti käe alla õppima. Kuus aastat hiljem suundus Voorhout Amsterdami ja töötas teadaolevalt 1664. aastal ajaloo- ja portreemaalija Jan van Noordti töökojas.

1670. aastal Voorhout abiellus. 1672. aastal põgenes ta Prantsuse okupatsiooni kartes abikaasa sugulaste juurde Saksamaale Friedrichstadti. Seal tutvus ta portretisti ja kunstikaupmehe Jürgen Ovensiga. Ovens soovis, et Voorhout jääks tema juurde töötama, kuid kui ta eitavalt vastas, soovitas tal tööd otsida Hamburgis.

Hamburgis saavutas Voorhout edu. Sellest ajast on pärit ka ta tuntumad maalid. Näiteks õlimaalil "Kodune muusikastseen" ("Häustlische Musicszene", 1674) kujutatakse organiste ja heliloojaid Johann Adam Reinckeni klavessiini taga ja temast paremal Dietrich Buxtehudet, kellest on see ainus teadaolev portree. Maali William III-st kasutati 1930. aastatel Hollandi 500-kuldnasel.[1]

1677. aastal sündis Voorhoutil poeg. 1707. aastal pöördus ta tagasi Amsterdami ja asutas õpikoja, kus õpetas oma poega Johannes II Voorhouti ja Saksa kunstnikku Ernst Stuvenit. Amsterdamis ei saavutanud ta aga kunagi sellist edu kui Hamburgis, sest kunstnike konkurents oli seal palju elavam.

Johannes Voorhout suri 12. mail 1723 Amsterdamis.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Johannes Voorhout (I)". Hollandi kunstiajaloo instituut (RKD). Vaadatud 17. veebruaril 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]