Johann Heinrich Schmidt

Allikas: Vikipeedia

Johann Heinrich Schmidt (24. juuni 1713 Ryn – 4. detsember/16. detsember 1808 Valjala) oli Eesti vaimulik.

Schmidt sündis Rheini linnas Ida-Preisimaal (praeguse haldusjaotuse ja nimede puhul Rynis, Giżycko maakonnas, Warmia-Masuuria vojevoodkonnas. Ta õppis Königsbergis Collegium Fridericianumis ja aastatel 17301734 (immatrikuleeriti 27. jaanuaril 1730) Königsbergi Ülikoolis. Pärast ülikooli lõpetamist töötas koduõpetajana advokaat Vierhuffi juures Jelgavas, parun Stackelbergi juures Tumala mõisas, von Aderkase juures Oti mõisas ja von Polli juures Uuemõisa mõisas. Ordineeriti 2. juunil/13. juunil 1743 õpetajaks.

Ta oli aastatel 17431808 Valjala Martini koguduse õpetaja[1].

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema äi Heinrich Vick oli Muhu Katariina koguduse õpetaja. Abielust Vicki tütre Katharina Elisabeth Vickiga sündis neli tütart ja kaks poega. Vanemast pojast, Johann Gottlieb Schmidtist sai sõjaväelane[2].

Tema poeg August Heinrich von Schmidt oli samuti Valjala Martini koguduse õpetaja; lisaks sellele oli ta Saaremaa superintendent.

Tema üks pojapoeg Friedrich August Heinrich von Schmidt oli Anseküla Maarja koguduse õpetaja, teine pojapoeg Gottlieb Alexander von Schmidt oli Saaremaa Jaani koguduse ja Muhu Katariina koguduse õpetaja ning Saaremaa superintendent.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Die evangelischen Prediger Livlands bis 1918. Böhlau Verlag Köln, Wien 1977
  2. Olavi Pesti. "Ühest kuulsast suguvõsast paari tähtpäeva taustal", kogumikus "Minu Saaremaa". Kuressaare 1991, lk 76