Jobbik

Allikas: Vikipeedia
Jobbik'i logo

Liikumine Parema Ungari Nimel (Jobbik Magyarországért Mozgalom) ehk Jobbik ('parem') on 2003. aastal asutatud rahvusmeelne Ungari partei, mida vastased on nimetanud ka fašistlikuks ning antisemiitlikuks. Partei ise kirjeldab end konservatiivse ja radikaalselt patriootilise kristliku parteina, mille põhieesmärk on Ungari väärtuste ja huvide eest seismine.

Jobbik soovib Ungari naaberriikides elavatele ungarlastele enesemääramisõiguse ja autonoomia andmist.

2010. aasta parlamendivalimistel sai Jobbik kolmanda tulemuse ja 46 kohta 386-st.

Partei esimees on Márton Gyöngyösi.[1]

Praegu kirjeldab partei end moodsa konservatiivse rahvaerakonnana. IDEA hiljutist (02.02.2018) Euronewsi arvamusküsitlust analüüsis juhtiv politoloog Balázs Böcskei ja ta tõlgendas, et endine natsionalistlik partei Jobbik on lõpule jõudnud muutmise tsentristlikuks rahvaparteiks ja selle hääletamisbaasi on muudetud ja nüüd on see valdavalt EL-i pooldav valimisringkond.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Cnaan Liphshiz (25.01.2020). "Hungary's far-right Jobbik party elects leader with Jewish roots". Jewish Telegraphic Agency. Vaadatud 11.07.2021.
  2. Ádám Magyar (28.02.2020). "Euronews https://hu.euronews.com/2020/02/27/ketteszakadt-a-kozvelemeny-magyarorszag-szovetsegeseivel-kapcsolatban". {{netiviide}}: välislink kohas |pealkiri= (juhend)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]