Joaquín Murrieta täht ja surm

Allikas: Vikipeedia


"Joaquín Murrieta täht ja surm" (vene keeles "Звезда и смерть Хоакина Мурьеты") on rokkooper, mille kirjutasid helilooja Aleksei Rõbnikov ja näitekirjanik Pavel Gruško (libreto autor) Mark Zahharovi initsiatiivil Pablo Neruda kantaadi "Fulgor y muerte de Joaquín Murieta" ("Joaquín Murrieta hiilgus ja surm") ainetel. Joaquín Murrieta oli legendaarne mehhiklane California kullapalaviku perioodil 1850. aastatel.

Rokkooper esietendus 1976. aasta mais Lenkomis. Peaosi mängisid Aleksandr Abdulov (Murrieta rollis), Ljubov Matjušina (Tereza rollis) ja Nikolai Karatšentsov (ranger'ite pealiku ja Surma rollis). Mark Zahharovi lavastatud ooper osutus menukaks. Lenkomi mängukavas oli ooper 17 hooaega.

1978. aastal ooperi plaadistamisel esitasid peamised ooperipartiid Žanna Roždestvenskaja (esitas Tähe ja Tereza partii) ja Gennadi Trofimov (esitas Murrieta ja Surma partii).

2008. aasta sügisel esietendus kontserdisaalis Mir Aleksei Rõbnikovi teatri rokkooperi "Joaquín Murrieta täht ja surm" autoriversioon. Peaosades olid Dzmitry Kałdun, Svetlana Svetikova, Igor Sandler, Dmitri Tšetvergov ja Valeri Lanskoi.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. История. rybnikovtheater.ru