Jesper Strömblad

Allikas: Vikipeedia
Jesper Strömblad
Sündinud 28. november 1972, Rootsi
Stiilid meloodiline death metal, heavy metal, alternatiivne metal
Elukutse kitarrist
Plaadifirma Nuclear Blast
Ferret Music
Regain Records
Seotud esitajad In Flames
Dimension Zero
ex. HammerFall
ex. Sinergy
ex. Ceremonial Oath
All Ends

Clas Håkan Jesper Strömblad (sündinud 28. novembril 1972 Göteborgis) on eeskätt tuntud kui Rootsi meloodilise death metali ansambli In Flames endine kitarrist (1993–2010). Ta on üks ansambli asutajaid. Ta on kirjutanud põhimeloodiad enamikule In Flamesi lugudele, kuid on jätnud enamiku soolodest huvipuuduse tõttu oma kaaslasele Björn Gelottele. [1]

Strömblad hakkas viieaastaselt õppima viiulit, mida ta mängis 12-aastaseni, kuni kuulis esimest korda Iron Maidenist, misjärel hakkas elektrikitarri õppima. Tema isa, vanaisa ja vanavanaisa olid kõik Rootsi rahvalauljad.

2006. aasta oktoobris võttis Strömblad In Flamesist puhkuse. Teda asendas ansamblis tema lähedane sõber ja varemgi ansambli turneedel kaasa teinud kitarrist Niklas Engelin.

Projektid lisaks In Flamesile[muuda | muuda lähteteksti]

Jesper on teadaolevalt mitme ansambli ja kõrvalprojekti algataja. Ta on ansambli Dimension Zero bassist. Samuti on ta ühe teise kõrvalprojekti All Ends liige, millele tema ja tema In Flames kaasliige Björn Gelotte mõlemad kirjutavad muusikat. Kumbki nendest ei plaani mängida kõrvalprojektis, kuna In Flames nõuab liiga palju aega. Kuid sellegipoolest aitavad nad ansamblil lugusid kirjutada.

Varem[muuda | muuda lähteteksti]

Strömblad on varem mänginud mitmes ansamblis, sealhulgas Ceremonial Oath (bass), HammerFall (trummid), Sinergy ja Poltergeist.

Külalisesinemised[muuda | muuda lähteteksti]

Annihilatori albumil "Metal" mängib Jesper loos "Haunted" külalisena soolot. Album tuli välja 2007. aasta aprillis.

Varustus[muuda | muuda lähteteksti]

Jesper kasutab ESP Guitar Company kitarre ja tema lemmik on ESP EX seeria. ESP toetas teda kuni Reroute to Remain salvestuseni, millal ta vahetas koos oma ansamblikaaslase Björn Gelottega Gibsoni kitarridele. Björn kasutab siiani Gibsoni kitarre, kui Jesper vahetas tagasi ESP kitarridele. Ta kasutas ainult Gibsoni Voodoo-mudelit, ning nendest ainult Flying V ja Explorer versiooni.

Mõlemad In Flames kitarristid kasutavad Peavey 5150 võimendit, kui nad on alustanud ka 6505-seeria kasutamist. Ainuke vahe on nendel välimuses. Jesper kasutab Line 6 POD XT Pro-d oma puhaste kõlade jaoks, täpselt nagu Björn.

Jesper usub, et üks ajaloo paremaid kitarre on Fender Stratocaster, kuid ta pole kunagi laval seda mänginud, sest ta eelistab metali mängimiseks Explorerit. [2]

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. MetalPigeoni intervjuu 23. august, 2006.
  2. Fuzz Magazine (tõlgitud rootsi keelest): "Jah, ma arvan et [Fender Stratocaster on] võimas kitarr, kuid ma ei läheks sellega kunagi lavale. Mul ei ole ühtegi Strati, kui ma plaanin ühte osta, või siis Jazzmasterit või Mustangi. (...) Minu ansamblikaaslased on mind veennud, et parim metal'i-kitarr on Explorer."

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]