Jõelähtme Muusika- ja Kunstikool

Allikas: Vikipeedia

Jõelähtme Muusika- ja Kunstikool huvikool Harju maakonnas Jõelähtme vallas.

Muusika- ja kunstiharidust andev kool alustas tegevust 1. septembril 2010 keskusega Lool ja filiaaliga Kostiveres seni tegutsenud muusikaklasside baasil. Alates 2011. aasta sügisest avati muusikaosakonna filiaal ka Neemes ja kunstiosakond Lool. Kostiveres avati kunstiosakond 2012. aasta septembris.

Kooli muusikaosakonnas õpetatakse klaverit, viiulit, akordionit, kitarri, plokkflööti, põikflööti, trompetit ja kannelt. Alates 2017. aastast saab Lool õppida ka pop-jazzlaulu erialal.

Kooli kunstiosakonnas õpetatakse joonistamist, maalimist, vormiõpetust, kompositsiooni ja kunstiajalugu.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1975. aastal alustas Jõelähtme kiriku leerimajas asuvas koolis tegevust muusikaklass 14 õpilasega. 1976. aastal tuli kooli muusikaõpetajaks Elsa Rikandi, kellest sai Jõelähtme kultuuri- ja muusikaelu edasiviija. Alates 1996. aastast annab Jõelähtme vald välja Elsa Rikandi kultuuripreemiat.

Lool avati 1987. aastal keskkool ja aasta hiljem hakati seal õpetama klaverit ja akordionit. Esimesteks õpetajateks olid muusikaõpetajad Aare Värte ja Karin Taukar. 1989. aastal lisandus muusika- ja klaveriõpetaja Leili Värte ja 1993. aastast Tiina Muddi. 2000. aastal liitusid Loo Keskkooli muusikaklassiga uued õpetajad ning sellega laienes ka pillierialade valik. Õppida sai lisaks klaverile veel ka plokkflööti, viiulit, akordionit, kitarri ja süntesaatorit. Septembris 2000 loodi orkester Loopill (juhendajad Virve Lääne ja Ahto Nurk), kus mängisid viiuli-, plokkflöödi- ja akordionieriala õpilased koos õpetajatega.

1988. aastal avati Kostivere 8-klassilises Koolis muusikaklass. Esimesed õpetajad olid Svetlana Siltšenko ja Silja Trisberg ning õppida oli võimalik klaverit. Lisaks pilliõppele said õpilased ka kaks solfedžotundi nädalas. Aluseks võeti muusikakoolide riiklik õppekava. Alates 2007. aastast lisandus Kostiveres võimalus õppida ka kitarri.

Kuna muusikahuviliste laste arv vallas aina kasvas, oli põhjust hakata mõtlema muusikakooli loomise peale. Loo Keskkooli muusikaklassi klaveriõpetaja Tiina Muddi hakkas Jõelähtme muusikakooli loomist ette valmistama juba 2007. aasta sügisel. Kevadeks 2008. aastal olid valmis nii kooli põhimäärus kui ka õppekavad, kuid huvikooli avamine otsustati edasi lükata. Töö kooli loomise nimel jätkus 2010. aasta kevadel, mil Jõelähtme vallavalitsus andis toetuse kooli avamiseks. Jõelähtme Vallavolikogu kinnitas Jõelähtme Muusika- ja Kunstikooli põhimääruse 29. aprillil 2010.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]