Ivan Hrõhorovitš-Barski

Allikas: Vikipeedia

Ivan Hrõhorovitš Hrõhorovitš-Barski (ukraina keeles Іван Григорович Григорович-Барський, vene keeles Иван Григорович-Барский; sündinud 1713. aastal Litkõs Brovarõ lähedal Hetmaniriigis, surnud 10. septembril 1791 Kiievis Venemaa keisririigis) oli ukraina arhitekt, ukraina barokkstiili viljeleja.

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Ivan Hrõhorovitš-Barski sündis kaupmehe perekonnas. Tema isa Hrõhorõ pärines väiksesest Bari linnast, sellest tuletati lisanimi Barski. Ivan oli kirjaniku ja rännumehe Vassõl Hrõhorovitš-Barski (Васи́ль Григо́рович Григоро́вич-Ба́рський; 1701–1747) noorem vend ja õppis nagu temagi Kiievi Mohõla Akadeemias.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Ivan Hrõhorovitš-Barski kavandas palju kirikuid Kiievis ja mujal Ukrainas. Ajavahemikus 1752–1763 ehitas ta koos arhitekt Andrei Kvassoviga Kozeletsi Jumalaema Sündimise kiriku, mis nüüdseks on rahvusliku tähtsusega arhitektuurimälestis. Ta kavandas Kiievi Püha Kirilli kiriku kellatorni, mis valmis 1760. aastal ja lammutati 1937, Novi Petrivtsis Mežõhirja Issanda Muutmise kloostri, mis purustati 1935. aastal, aastail 1748–1749 valminud Simsoni kaevu Kiievis, ajavahemikus 1766–1772 ehitatud Jumalaema Kaitsmise kiriku Podilis ning arvukailt muid ehitisi.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]