IJmuideni fort

Allikas: Vikipeedia

IJmuideni fort (hollandi keeles Fort bij IJmuiden, 'fort IJ' jõe suudmes') on fort Hollandi keskosas Põhja-Hollandi provintsis Vendeni vallas IJmuideni linnas.

Fort asub saarel (hollandi keeles Forteiland), mis asub IJ' jõe suudme lähedal linnast loode pool. Kuni 1929. aastani asus fort jõe põhjapoolsel kaldal, kuid jõe laiendamise tõttu jäi see jõesaarele.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1876. aastal avatud Põhjamere kanal (hollandi keeles Noordzeekanaal) oli oluline laevanduse seisukohalt, kuid ka sõjalises mõttes – sõjalised üleujutamised oleks võinud olla oluliselt väiksemad, kui vaenlane oleks saanud kontrolli Põhjamere kanali suudme üle. Seetõttu võeti 1870. aastal vastu otsus ehitada Põhjamere kanali suudmesse fort. Projekt tehti 1874–1880, ehitati aastatel 1881–1888.

Esimese ja Teise maailmasõja ajal mobiliseeriti fort ja mehitati täisgarnisoniga. Pärast Madalmaade kapituleerumist Saksamaale kasutas Saksa sõjavägi forti esialgu laskemoonalaona. Kui 1941. aastal võeti vastu otsus ehitada Atlandi vall, muutus fort ja ümbruskond kindluseks (saksa keeles Festung IJmuiden). Forti ja ümbruskonda ehitati kümneid betoonvarjendeid, suurtükipatareisid, kuulipildujapesi, laskemoonaladusid, varjendeid jms.

Pärast Teist maailmasõda kaotas fort tähtsuse, see jäeti maha ning lagunes. Fort võeti 1996. aastal "Amsterdami kaitseliini" koosseisus UNESCO maailmapärandi nimistu objekt.[1] Praegu on hooajaline turismiobjekt, kuhu on harva graafikuga liinilaeva- ja tellimusvedu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]