Hollow Knight

Allikas: Vikipeedia

"Hollow Knight" on Metroidvania stiilis videomäng, mille on välja töötanud ja avaldanud Team Cherry. Mäng ilmus Microsoft Windowsile, MacOSile ja Linuxile 2017. aastal ning Nintendo Switchi, PlayStation 4 ja Xbox One'i jaoks 2018. aastal.

Mängu arendamist rahastati osaliselt Kickstarteri ühisrahastuskampaania kaudu, millega koguti 2014. aasta lõpuks kokku üle 57 000 dollari.

Mängus räägitakse rüütli püüdlustest paljastada ammu mahajäetud putukakuningriigi Hallownesti saladused, mille kummituslikud sügavused meelitavad seiklejaid aarete ja iidsete saladustega.

Mängu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

"Hollow Knight" on 2D Metroidvania tegevus-seiklusmäng, mis toimub Hallownestis, väljamõeldud iidses putukate kuningriigis. Mängija kontrollib maa-aluse maailma uurimisel putukamõõdulist, vaikset ja nimetut rüütlit. Rüütel kasutab küünt, mis on koonuse kujuga mõõk, mida kasutatakse nii võitluses kui ka keskkonnas.

Enamikus mängu osades kohtab mängija vaenulikke putukaid ja muid olendeid. Võitlus hõlmab küünte kasutamist vaenlaste lühikese vahemaa tagant löömiseks. Mängija saab kasutada ka maagiat, mis võimaldavad kaugrünnakuid. Võitnud vaenlased annavad mängijale surres raha nimega Geo. Rüütel algab piiratud hulgaga maskilõikudega, mis esindavad rüütli löögipunkte (elusid). Mängija tervise suurendamiseks on kogu mängu jooksul võimalik koguda rohkem maskilõike. Kui rüütel saab vaenlaselt või keskkonnast kahjustusi, hävitatakse mask. Kõikide vaenlastega saab rüütel Souli (maagia jaoks vaja minev ressurss), mida hoitakse Soul Vesselis (maagia hoidja). Kui kõik maskid on kadunud, sureb rüütel ja kohale ilmub Shade. Mängija peab kaotama Shade'i, et taastada kaotatud raha ja kanda normaalset hinge summat. Mäng jätkub viimasest külastatavast pingist - nad on laiali kogu mängu maailmas ja nad tegutsevad säästupunktidena, kui mängija kaotab kogu Geo ja võib omada väiksemat hinge. Esialgu saab mängija kasutada Souli „Fookuseks“ ja regenereerida maskilõike, kuid mängu edenedes avab mängija mitu surmavat loitsu, mis tarbivad Souli.

Paljudes piirkondades on keerulisemad vaenlased (bossid), mida mängija võib tapma minna või mitte, et edasi liikuda. Mõnede bosside võitmine annab mängijale uued võimed. Hiljem mängus mängija omandab unistusmõõga. See võimaldab mängijal silmitsi mõningate bosside keerukamate versioonidega.

Mängu ajal kohtab mängija mitte-mängija tegelasi, kellega nad saavad suhelda. Need tegelased annavad teavet mängu maa või päringu kohta, pakuvad abi ja müüvad esemeid või teenuseid. Mängija suudab rüütli küünte täiustada, et rohkem vigastusi tekitada või leida rohkem souli. Mängu käigus omandab mängija esemeid, mis pakuvad uusi liikumisvõimeid. Nende hulka kuulub täiendav hüppamine õhu keskel (Monarch Wings), seintele kinnipidamine ja nende hüppamine (Mantis Claw) ja kiire hüpe (Mothwing Cloak). Mängija saab ka muid võitlusvõimeid, mida tuntakse küünte kunstina, ja eespool nimetatud esemetega. Rüütli täiendavaks kohandamiseks saab mängija varustada erinevaid sarme, mida saab leida või osta. Mõned nende mõjudest on: paranenud võitlusvõime või ese, rohkem maske või nende regenereerimine, paremad liikumisoskused, raha või hinge lihtsam kogumine, ümberkujundamine. Sarmide lisamine võtab piiratud teenindusaegu, mida nimetatakse sälkudeks. Võimalik on kanda rohkem sarme kui sälgud, kuid see põhjustab rüütli kahekordse kahju.

Hallownest koosneb mitmest suurest, omavahel ühendatud valdkonnast, millel on ainulaadsed teemad. Kuigi Hollow Knight ei seosta mängijat ühel teel mängu kaudu ega nõua kogu maailma uurimist, on takistusi, mis piiravad mängija juurdepääsu piirkonnale. Mängijal võib tekkida vajadus edeneda mängu lugu või omandada edasiliikumiseks konkreetne liikumisvõime, maagiline oskus või objekt. Mängude maailma kiireks reisimiseks saab mängija kasutada tunnelijaamade, tunnelite võrgu terminalid; mängija saab reisida ainult varem külastatud ja lukustamata jaamadele.

Kuna mängija siseneb uude piirkonda, ei ole neil ligipääsu ümbruse kaardile. Nad peavad leidma kartograafi Corniferi, et osta ligikaudne kaart. Kuna mängija uurib piirkonda, muutub kaart täpsemaks ja täielikumaks, kuigi seda uuendatakse ainult pingil istudes. Mängija peab ostma kaardid, et näha huvipunkte ja paigutada markerid. Rüütli positsiooni kaardil saab näha ainult siis, kui mängija kannab kindlat sarmi.

Enne mängu algust sureb Wyrmi nime all olev olend Hallownesti lähedal ja on taassündinuna tuntud kui Pale King. Hallownesti elanikud kummardasid sel ajal Radianci kuid Pale King suutis veenda Hallownesti elanikke, et unustada Radiance ja tunnustada teda Hallownesti valitsejana. Pale King ehitab seejärel suure kuningriigi. Kuid mõne aja pärast hakkasid elanikud oma unistustes kuulama Radianci sosistamist ja see viis peagi hullumeelsuse ja meeletuse nakatumiseni, mis mõjutas paljusid Hallownesti elanikke. Selle vastu võitlemiseks püüdis Pale King püüda infektsiooni ühe Pale Kingi loodud "Hollow knighti", varjuline seest tühi olend, kes oli loodud kuninga poolt. See olend lukustati seejärel(pärast nakkuse endasse võtmist) musta muna templis ja pitseeriti kolme võimsa võluriga, keda nimetati Dreamersiteks.

Mängu alguses jõuab mängija tegelane, rüütel, Dirtmouthisse, väiksesse linna, mis asub Hallownesti varemete kohal. Kui nad reisivad läbi unustatud kuningriigi, kohtab rüütel Hallownesti endiste elanike ja teiste olendite valduses olevaid jäänuseid, keda aeglaselt ületab salapärane nakkus. Samuti kohtuvad nad Hornetiga, kes on kuulutatud Hallownesti varemete kaitsja, kes üritab Knighti püüdlust mitmel korral peatada. Rüütel avastab Hallownesti ajaloost oma reisi ajal, et nad on ebaõnnestunud kuninga hollow knight, mis on üks paljudest kunstlikest olenditest, mille Pale King lõi infektsiooni peatamiseks. Samuti selgub, et Pale Kingi katse sulgeda infektsioon Hollow knightiga ei töötanud ja oleks varsti täiesti ebaõnnestunud, võimaldades nakatumisel tarbida kõiki ülejäänud Hallownesti elanikke.

Mängija lõppeesmärk on ise sulgeda Radiance. Päris Hollow knightina on mängijal valik Radiance tappa või endasse lukustada, mis annab mängijale kaks erinevat lõppu neljast. Aga mängijat proovib peatada surmarüütel Zote, kelle ainus eesmärk on teha kindlaks, et kõik elu Hallownestis sureb. Zote on mängija tegelasele väga sarnane, aga palju okkalisem ja hirmuäratavam, tema sõjakarjeid on kuulda mitme ruumi kauguselt. Zote on võimeline hävitama 5 maski üheainsa löögiga, ja kui mängijal pole maskide arvi tohutult uuendatud lõppeb võitlus tavaliselt kahe löögiga, kuna mängija maksimum maskide arv ilma ühegi elu sarmita on 8.