Heterosfäär

Allikas: Vikipeedia
DžomolungmaTroposfäärTropopausStratosfäärSondpallMeteoorMesosfäärStratopausKármáni joonVirmalisedMesopausTermosfäärTermopausEksosfäär
Atmosfääri ehitus

Heterosfäär on atmosfääri osa, mis paikneb homosfääri kohal, kõrgemal kui 95–100 km maapinnast.[1] Homosfääri ja heterosfääri eraldab turbopaus.

Heterosfääri alumine kiht koosneb dilämmastiku molekulidest ja vähemal määral ka dihapniku molekulidest. See kiht ulatub umbes 240 km kõrguseni.[2] Selle kohal on atomaarse lämmastiku ja hapniku kiht, kus molekule esineb väga harva. Ülekaalus on atomaarne hapnik. Gaasimolekulide lagunemise põhjustab päikese ultraviolettkiirgus.[1] Selle kihi ülemine piir on umbes 960 km kõrgusel[2].

Sellest kõrgemal paiknev kiht koosneb heeliumi aatomitest. Selle kohal on vesiniku kiht.[2]

Heterosfääri kujunemise põhjustab asjaolu, et kõrgusel üle 90 km puudub turbulentne segunemine ning seetõttu toimub gaaside gravitatsiooniline jaotumine.[1] Iga kõrgema kihi gaasidel on eelmise omadest väiksem aatommass. Kihi paksus sõltub Maa gravitatsioonivälja intensiivsusest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Piia Post. Meteoroloogia. Materjalid Üldmeteoroloogia kursuse jaoks" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 18. juuli 2011. Vaadatud 15. aprillil 2010.
  2. 2,0 2,1 2,2 Изменение состава атмосферы