Herman Haluštšenko

Allikas: Vikipeedia
Herman Haluštšenko

Herman Haluštšenko (ukraina keeles Герман Валерійович Галущенко; sündinud 1. mail 1973 Lvivis) on Ukraina jurist ja poliitik. Ta on 29. aprillist 2021 Ukraina energeetikaminister.

Ta on sündinud 1973. aastal Lvivis. Ta on lõpetanud 1995. aastal Ivan Franko nimelise Lvivi Rahvusliku Ülikooli juristina ning 2012. aastal Ukraina Riikliku Rahandus- ja Rahvusvahelise Kaubanduse Ülikooli.

Ta töötas Lvivi prokuratuuris, Ukraina välisministeeriumi õigusosakonnas. Seejärel töötas ta Ukraina välisministeeriumis, oli Ukraina esindaja Euroopa Nõukogu korruptsioonivastase võitluse komitees. Eri aastatel töötas ta Ukraina presidendi sekretariaadi (haldus) osakonna juhataja asetäitjana, alates 2011. aastast Ukraina justiitsministeeriumi kohtuosakonna direktorina.

Aastatel 2013–2014 oli ta Energoatomi juriidilise toe tegevdirektor. Maist 2020 kuni 29. aprillini 2021 oli ta NNEGC Energoatomi asepresident.

2014. aastal, pärast Energoatomist lahkumist, liitus ta vabatahtlikult Ukraina riigi ja kodumaiste ettevõtete huvide kaitsmise protsessiga rahvusvahelistes kohtutes. Eelkõige tegeles ta Venemaa kohtu alla andmisega Krimmi Autonoomses Vabariigis asuvate suurte Ukraina avalike ja eraettevõtete vara sundvõõrandamise eest. Ta töötas ka juhtivate rahvusvaheliste juristide meeskonnas, mida juhtis Ameerika ettevõte Covington & Burling LLP – ÜRO Rahvusvahelises Kohtus menetletud kohtuasjades kahe terrorismi rahastamise (Donbass) ja rassilise diskrimineerimise (Krimmi) konventsiooni rikkumise eest.

Ta esindas Ukrainat arvukatel läbirääkimistel ja konverentsidel. Ta on Ameerika Rahvusvahelise Õiguse Assotsiatsiooni liige. Washingtonis asuva Rahvusvahelise Investeeringute Lahendamise Keskuse vahekohtunik Ukrainast. Kaasatud ka ISC vahekohtunikuna.

Ta on osalenud paljudes rahvusvahelistes protsessides, sealhulgas nafta- ja gaasitootmise valdkonna energeetikas, tootmise jagamise lepingutes, energiavarade sundvõõrandamises jm.

29. aprillist 2021 on ta Ukraina energeetikaminister.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus ning tal on kaks tütart ja üks poeg.