Hartmuth Lahm

Allikas: Vikipeedia

Hartmuth Lahm (kasutatud ka Hardtmuth Lahm, Hardtmut Lahm, Hottie Lahm, Hotti Lahm, Hotpoint Lahm[1]; 23. detsember 1912 Tallinn28. mai 1981 Sydney, Austraalia[2]) oli eesti kunstnik, illustraator ja karikaturist.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Lahm sündis Tallinnas juveliiri pojana.

1929. aastal kolis pere Austraaliasse. Algul oli Hartmuth Lahmil soov leida tööd elektriinsenerina[3], kuid ta asus õppima kolledži Irish Sydney Technical College in Darlinghurst kunstikoolis. Kursusekaaslased hüüdsid teda algul Hotpointiks, peagi aga lühemalt Hottieks.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Tema esimesed karikatuurid Austraalias avaldas 1930. aasta jaanuaris ajaleht Sydney Mail. 1930. aastatel töötas vabakutselisena ning tegi kaastööd väljaannetele Smith’s Weekly ja Bulletin.

1934. aastal hakkas tegema kaastööd koomiksiajakirjale Fatty Finni Weekly, kus ta lõi kaks koomiksitegelast: karu Basso ja pingviin Popsy. Kui 1935. aastal ajakiri suleti, siis joonistas mõnda aega hotellide baarides külastajatest šarže, kuid teenitud raha kulus peamiselt pettunud klientidele joogi väljategemisele.

1937. aastal pöördus ta tagasi Sydneysse, kus hakkas koos Associated Newspapersiga looma koomiksi ja karikaturistide ühendust, mille kaudu varustati karikatuuride ja koomiksitega paljusid väljaandeid. 1937. aastal sündis tema kuulsaim tegelaskuju: koer Snifter, kes üle 30 aasta oli ajakirja Man tagaküljel ja kellest on trükitud spetsiaalseid väljaandeid, et koguda raha sõja jõupingutustele.

1951–1954 joonistas ta Manile veel muude tegelastega koomikseid, näiteks "Snowy McGann in the Sunday Sun". Lühikest aega tundis huvi ka must-valge fotograafia vastu ja tema fotosid avaldati 1951. aasta augustis ajakirjas The Australasian Photo Review. 1947. aastal kirjutas ja illustreeris lasteraamatu "Paddy Bow Wow" ja illustreeris muidki lasteraamatuid.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

1950. aasta 2. augustil nimetas ajakiri People teda "üheks Austraalia elavamaks ja originaalsemaks kunstnikuks".

Tema originaalteoseid on säilinud State Library of New South Walesis (Uus-Lõuna-Walesi Riigiraamatukogu), Art Gallery of Western Australias (Lääne-Austraalia kunstigalerii), Austraalia Rahvusraamatukogus, The Cartoon Bunkeris ja Coffs Harbour NSW-s.

Ta suri Sydneys 1981. aastal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Design & Art Australia Online – Hardtmuth Lahm
  2. "Heaven Address – Hartmut Lahm". Originaali arhiivikoopia seisuga 7. september 2017. Vaadatud 6. septembril 2017.
  3. COLLECTING BOOKS and MAGAZINES, Blue Mountains, NSW, Australia – Hardtmuth Lahm

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]