Hõlmikpuusortide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Hõlmikpuu vormide ja sortide loend loetleb peamiselt kultuurtaimena kasvatatavaid hõlmikpuid.

Hõlmikpuul on mitmeid teisendeid, vorme ja sorte kääbusvormidest kuni suurte puudeni. Taksonoomias käsitletakse neid hõlmikpuu ladinakeelsete sünonüümidena, kuid sortide arvestust peetakse kultuurtaimede rahvusvahelise nomenklatuuri (International Code of Nomenclature for Cultivated Plants) alusel.

  • Ginkgo biloba f. aurea (J.Nelson) Beissn. (vorm)
  • Ginkgo biloba f. fastigiata (A.Henry) Rehder (vorm)
  • Ginkgo biloba f. laciniata (Carrière) Beissn. (vorm)
  • Ginkgo biloba f. microsperma Sugim. (vorm)
  • Ginkgo biloba f. parvifolia Sugim. (vorm)
  • Ginkgo biloba f. pendula (Van Geert) Beissn. (vorm)
  • Ginkgo biloba f. variegata (Carrière) Beissn. (vorm)
  • Ginkgo biloba var. aurea (J.Nelson) A.Henry (varieteet)
  • Ginkgo biloba var. epiphylla Makino (varieteet)
  • Ginkgo biloba var. fastigiata A.Henry (varieteet)
  • Ginkgo biloba var. laciniata (Carrière) Carrière (varieteet)
  • Ginkgo biloba var. pendula (Van Geert) Carrière (varieteet)
  • Ginkgo biloba var. variegata (Carrière) Carrière (varieteet)
  • Ginkgo macrophylla K.Koch (liik)
  • Pterophyllus salisburiensis subsp. aurea J.Nelson (alamliik)
  • Salisburia adiantifolia var. laciniata Carrière (varieteet)
  • Salisburia adiantifolia var. pendula Van Geert (varieteet)
  • Salisburia adiantifolia var. variegata Carrière (varieteet)
  • Salisburia biloba (L.) Hoffmanns. (liik)
  • Salisburia ginkgo Rich. (liik)
  • Salisburia macrophylla Reyn. (liik).[1]
  • Ginkgo biloba 'Akebono' -♂;

ia macrophylla Reyn. (liik).[2]

  • Ginkgo biloba 'Akebono' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Anny’s Dwarf' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Argentea'
  • Ginkgo biloba 'Aurea' (J. Nelson, Pinaceae, 1866, lk 164, Pterophyllus Salisburensis aurea - kuldkollase lehestikuga;
  • Ginkgo biloba 'Aureo-Variegata' (A. seneclauze, Les Coniferes, Pariis, 1867, lk 81;
  • Ginkgo biloba 'Autumn Glory'
  • Ginkgo biloba 'Autumn Gold' - (M. Van Rensselaer, Jour. Calif. Hort. Soc. 17: 100-101, 1956) , koonilise võra ja erkkollase sügisvärviga;
  • Ginkgo biloba 'Bai guo'
  • Ginkgo biloba 'Baldi' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Barabit’s Fastigiata' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Barabits Nana' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Barabits Sztráda' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Barabitsii' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Beijing Gold'
  • Ginkgo biloba 'Bell'
  • Ginkgo biloba 'Bergen op Zoom'
  • Ginkgo biloba 'Bernheim Broom' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Bertold Leendertz'
  • Ginkgo biloba 'Bonn'
  • Ginkgo biloba 'Bon’s Dwarf' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Broom with Tubes' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Buddy' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Bullwinkle'
  • Ginkgo biloba 'Californian Sunset' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Canopy'
  • Ginkgo biloba 'Chase Manhattan' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Chinski'
  • Ginkgo biloba 'Chotek' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Chris Dwarf' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Chi-Chi'
  • Ginkgo biloba 'Cleveland'
  • Ginkgo biloba 'Columnaris'
  • Ginkgo biloba 'Compacta'
  • Ginkgo biloba 'Conica' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Cutleaf' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Damaling'
  • Ginkgo biloba 'Dameihai'
  • Ginkgo biloba 'David' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Dila' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Ding-A-Ling'
  • Ginkgo biloba 'Dissecta' -♂;
  • Ginkgo biloba 'D.J.s Bow Tie'
  • Ginkgo biloba 'Dongtinghuang'
  • Ginkgo biloba 'Dr.Gerd Krüssmann' -♀;
  • Ginkgo biloba 'Eastern Star' -♀;
  • Ginkgo biloba 'El Abra'
  • Ginkgo biloba 'Elsie'
  • Ginkgo biloba 'Elmwood'[3] -♂;
  • Ginkgo biloba 'Elmwood Fastigiata' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Elmwood Pillar' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Elmwood WB'
  • Ginkgo biloba 'Epiphylla' -♀;
  • Ginkgo biloba 'Everton Broom' -♂;
  • Gingko biloba 'Fairmount' – ♂, poogitud 1876; (Saratoga Horticultural Foundation, Saratoga, California);
  • Gingko biloba 'Fastigiata' (Kew Hand-List of Coniferae, 1. väljaanne, 1876, lk 19) - ♂, tänavapuu;
  • Gingko biloba 'Fastigiata Bielsko Biała' -♂;
  • Gingko biloba 'Fastigiata Blagon' -♂;
  • Gingko biloba 'Finger Variegatet' -♂;
  • Gingko biloba 'Firehouse'
  • Gingko biloba 'Flagstaff' -♂;
  • Gingko biloba 'Freak' -♂;
  • Gingko biloba 'Fozhi'
  • Gingko biloba 'Gaulaufoshou'
  • Gingko biloba 'Geisha' -♀;
  • Gingko biloba 'Globosa' -♂;
  • Gingko biloba 'Globus' -♂;
  • Gingko biloba 'Globus Mini' -♂;
  • Gingko biloba 'Gnome' -♂;
  • Gingko biloba 'Goethe' -♂;
  • Gingko biloba 'Gold Colonnade®' ('JFS-UGA2') -♂;
  • Gingko biloba 'Golden Globe' – ♂;
  • Gingko biloba 'Green Pagoda' -♂;
  • Gingko biloba 'Green Summer' -♂;
  • Gingko biloba 'Grenhouse' -♂;
  • Gingko biloba 'Gresham' -♂;
  • Gingko biloba 'Halka' -♂;
  • Gingko biloba 'Hayanari' -♀;
  • Gingko biloba 'HB Leiden' -♂;
  • Gingko biloba 'HB Trompenburg' -♂;
  • Gingko biloba 'Heksenbezem Leiden' -♂;
  • Gingko biloba 'Helmers' -♂;
  • Gingko biloba 'Hettich' -♂;
  • Gingko biloba 'Hetych' -♂;
  • Gingko biloba 'Hexenbesen Leiden' -♂;
  • Gingko biloba 'Horizontalis' -♂;
  • Gingko biloba 'Horizontalis Nana' -♂;
  • Gingko biloba 'Hungaria'
  • Gingko biloba 'Icho' -♂;
  • Gingko biloba 'Jade Butterfly' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Jehoshophat' -♀?;
  • Ginkgo biloba 'Joe’s Dwarf' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Joe’s Great Ray' -♂?;
  • Ginkgo biloba 'Katlan' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Kazimierz Wielki'
  • Ginkgo biloba 'Kew' -♂,-♀;
  • Ginkgo biloba 'Kitsi' -♂;
  • Ginkgo biloba 'King of Dongting Mountain' ('King of Dongtingshan Mountain') – ;
  • Ginkgo biloba 'KLMM Samurai' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Korinek' -♂?;
  • Ginkgo biloba 'Kristina'
  • Ginkgo biloba 'Laciniata' -♂, (E. -A. Carriere, Rev. Horticole. 1854, lk 412; Reynier of Avignon kasvatatud 1840; müügiks Senelauze 's nursery;
  • Ginkgo biloba 'Lakeview' ̶ ♂;
  • Ginkgo biloba 'Largeleaf' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Late Fall Gold'
  • Ginkgo biloba 'Leda' -♀?;
  • Ginkgo biloba 'Leiden' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Liberty Splendor' -♀;
  • Ginkgo biloba 'Linarifolia'
  • Ginkgo biloba 'Linea'
  • Ginkgo biloba 'Little Joe' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Little Pete' -♂?;
  • Ginkgo biloba 'Longifolia' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Long March'
  • Ginkgo biloba 'Louie' -♂?;
  • Ginkgo biloba 'Louis' -♂?;
  • Ginkgo biloba 'Luangoufoshou' -♂,-♀;
  • Ginkgo biloba 'Macrophylla' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Macrophylla Laciniata' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Magnifica'
  • Ginkgo biloba 'Magyar' ̶ ♂;
  • Ginkgo biloba 'Majestic Butterfly' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Male' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Maribo' -♂?;
  • Ginkgo biloba 'Mariken' -♂;
  • Gingko biloba 'Mayfield' - ( E. H. Scanion, Plant. Prop Soc. Proc. 1:20-32, 1951), ♂, tänavapuu;
  • Gingko biloba 'Maytown' -♂?;
  • Gingko biloba 'Mephisto' -♂?;
  • Gingko biloba 'Miauhuanguo' -♀;
  • Gingko biloba 'Montezuma'
  • Gingko biloba 'Moraine'
  • Gingko biloba 'Mother Load' -♀;
  • Ginkgo biloba 'Munchkin' -♀;
  • Ginkgo biloba 'Nana' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Nana Horizontalis'
  • Ginkgo biloba 'Nelleke' -♂?;
  • Ginkgo biloba 'Noble’s Horizontalis' -♀;
  • Ginkgo biloba 'Obelisk' -♂;
  • Ginkgo biloba 'Ohatsuki' - ♀(Jisaburō Ōi, [4][5])
  • Ginkgo biloba 'Overlook'
  • Ginkgo biloba 'Oszlopos Tekeres' ♂;
  • Gingko biloba 'Palo Alto' - ♂, (Shade Tree Selection Committee of the National Shade Tree Conference, Trees. Mag. 15 (3):10-11, 1955;
  • Gingko biloba 'Pendula' - ♀; (A. Van Geert Nurs., Belgium, Cat., 1862, lk 62) rippuvate okstega;
  • Gingko biloba 'Pendula Chiny' - ♀?;
  • Gingko biloba 'Pendula Gruda' - ♀?;
  • Gingko biloba 'Pendula Rowe' - ♀?;
  • Gingko biloba 'Pendula Variegata' - ♀?;
  • Gingko biloba 'Pete’s Dwarf' -♂?;
  • Gingko biloba 'Peve Lobo' - ♀?;
  • Gingko biloba 'Peve Maribo' - ♀?;
  • Gingko biloba 'Pillar' - ♀?;
  • Gingko biloba 'Pine Glen Dwarf' - ♀?;
  • Gingko biloba 'Praga' - ♀;
  • Gingko biloba 'Pragense' - ♀;
  • Gingko biloba 'President' - ♀;
  • Gingko biloba 'Princeton Gold' - ♀;
  • Gingko biloba 'Princeton Sentry'® (‘PNI 2720’) ̶ Princeton Nurs., Princeton, New Jersey, ♂, taimepatent nr 2726, 7. märts 1967;
  • Gingko biloba 'Prostrata'
  • Gingko biloba 'Pyramidal' - ♀;
  • Gingko biloba 'Pyramidalis' - ♀;
  • Gingko biloba 'Pyramis'
  • Gingko biloba 'Rainbow' - ♀;
  • Gingko biloba 'Robbies Twist' -♂?;
  • Gingko biloba 'Robin' -♂;
  • Gingko biloba 'Rocky'
  • Gingko biloba 'Roosevelt' -♂;
  • Gingko biloba 'Roos Moore' -♂?;
  • Gingko biloba 'Roswitha' -♂?;
  • Gingko biloba 'Salem Lady' - ♀;
  • Gingko biloba 'San Jose' -♂;
  • Gingko biloba 'San Jose Gold' -♂;
  • Gingko biloba 'Santa Cruz' - ♀; (E. H. Scanion & Assoc., Olmsted Falls, Ohio, Trees Mag. 19(2): 2, 1959) tänavapuu;
  • Gingko biloba 'Saratoga'[6] - -♂, (Calif. Assoc. Nurserymen, Peninsula Chapter Bull., märts 1976, lk 2), Saratoga Horticultural Foundation, Saratoga, introdutseeritus 1975;
  • Gingko biloba 'Sentry' -♂, tänavapuu;
  • Gingko biloba 'Schloss Dyck'
  • Gingko biloba 'Schönbrunn'
  • Gingko biloba 'Simon' -♂?;
  • Gingko biloba 'Shangri-la' ̶ ♂;
  • Gingko biloba 'Sinclair' - ♂, The Siebenthaler Co., Dayton, Ohio, Trade List Fall 1977, lk 19 ;
  • Gingko biloba 'Slim Jim' -♂;
  • Gingko biloba 'Snow Flake' -♂;
  • Gingko biloba 'Sotaju' -♂?;
  • Gingko biloba 'Sport Tit' -♂;
  • Gingko biloba 'Spring Grove' - ♀;
  • Gingko biloba 'Spring Grove Sport' - ♀;
  • Gingko biloba 'Stanley’s Dwarf' -♂?;
  • Gingko biloba 'Sterile' -♂;
  • Gingko biloba 'Summer Rainbow' - ♀;
  • Gingko biloba 'Sunstream' - ♀;
  • Gingko biloba 'St. Cloud' - (F. G. Meyr, Baileya 9: 127-133, 1961); original tree Jardin Kahn, St. Cloud-sur-saine, Bois de Boulogne, Pariis;
  • Gingko biloba 'Thelma' -♂?;
  • Gingko biloba 'Tit' -♂;
  • Gingko biloba 'Todds' -♂?;
  • Gingko biloba 'Todd’s Dwarf' -♂?;
  • Gingko biloba 'Tongzigou' - ♀;
  • Gingko biloba 'Törpe Enlopes'
  • Gingko biloba 'Tremonia' - ♀;
  • Gingko biloba 'Troll' - tänavapuu;
  • Gingko biloba 'Tschi-Tschi' -♂;
  • Gingko biloba 'Tubifolia' -♂;
  • Gingko biloba 'Umbraculifera’ - ♀;
  • Gingko biloba 'Variegata' - ♀/ ♂; (E.- A. Carriere, Rev. Horticole, 1854, lk 412)on valgete kuni kollakaskirjude lehtedega[7] , väga haruldane;
  • Gingko biloba 'Variegata Searles' - ♀?;
  • Gingko biloba 'Variegata Tomszak' -♂?;
  • Gingko biloba 'Wavecrest No. 238' & 'No.240'.

[8][9][10]

Hiina kultivarid

Hiinas saab hõlmikpuid kultvideerida 25° ja 42° N laiuskraadidel, kus talvine miinimumtemperatuur ulatub –32 °C ja suvine maksimumtemperatuur +42 °C. (He jt, 1997; viidanud Del Tredici 13:2008[11])

H. L. Li (1956) arvates hakati Hiinas hõlmikpuid kultiveerima nende söödavate seemnete tõttu.[12] M. C. Tseni peetakse esimeseks Hiina botaanikuks, kes püüdis kultuurhõlmikpuude süstemaatikat luua (1935). Ta pakkus välja kolm varieteetide rühma: ) var. typica; b) var huana c) var apiculata. A. Meihe- Yinxing - 'Dameihe', 'Mianhuaguo', 'Nanhuiwuxin', 'Suanpanguo', 'Tongziguo', 'Ximeihe'; B. Fusion-Yinxing - 'Changbing-Fushon', 'Dafushon', 'Dongtinghuang', 'Fuzi', 'Ganlan-Fushon', 'Jiafuhon', 'Jianchu', 'Jiangho-fushon', 'Jinguo-Fushon', 'Luanguo-Fushon', 'Xiao-Fushon', 'Yandi-Fushon', 'Zaozi-Fushon'; C. Maling-Yinxing - 'Damaling', 'Longyan', 'Huangpiguo', 'Qingpiguo', 'Ximaling', 'Zhongmaling'.[13]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ginkgo biloba L., vaadatud 8. märtsil 2017
  2. Ginkgo biloba L., vaadatud 8. märtsil 2017
  3. GINKGO biloba 'Elmwood', vaadatud 23. märtsil 2017
  4. Flora of Japan, Smithsonian Institution, Wash. D.C., 1965, lk 109, ingliskeelne tõlge F. G. Meyer ja E. H. Walker), veebiversioon vaadatud 23. märtsil 2017
  5. hõimkond seemnetaimed (Spermatophyta), klass paljasseemnetaimed (Gymnospermae), hõlmikpuulised (Ginkgoaceae), lk 109
  6. GINKGO biloba 'Saratoga', vaadatud 23. märtsil 2017
  7. GINKGO BILOBA 'VARIEGATA', vaadatud 8. märtsil 2017
  8. Ginkgo or Maidenhair Tree, HOME & GARDEN INFORMATION CENTER, vaadatud 23. märtsil 2017
  9. Frank S. Santamour, Jr., Shan-an He ja Alice Jacot McArdle, Checklist of cultivated ginkgo - Arboriculture & Urban Forestry, veebiversioon (vaadatud 23. märtsil 2017)
  10. Branko M. Begovic Bego, Ginkgo biloba L. 1771. All about Ginkgo, 1. köide, lk 280-310, vaadatud 25. märtsil 2017
  11. Peter Del Tredici, Wake Up and Smell the Ginkgos, lk 13, 2008, Arnoldia 66:11-21, vaadatud 26. märtsil 2017
  12. Peter Del Tredici, Ginkgos and People A Thousand Years of Interaction, lk 3, vaadatud 25. märtsil 2017
  13. Frank S. Santamour, Jr., Shan-an He ja Alice Jacot McArdle, Checklist of cultivated ginkgo - Arboriculture & Urban Forestry, veebiversioon (vaadatud 23. märtsil 2017)