Hôtel Tassel

Allikas: Vikipeedia
Hôtel Tassel

Hôtel Tassel on Brüsselis asuv hoone, mille projekteeris Victor Horta. Seda peetakse esimeseks terviklikuks juugendstiili näiteks ning see kuulub alates 2000. aastast UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Hôtel Tassel oli Victor Horta esimene täiesti iseseisev projekt ning valmis aastatel 18931894. Hoone tellis Hortalt tema kolleeg Emil Tassel.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Horta kasutas nii Hôtel Tasseli, Hôtel Solvey kui ka Hôtel Van Eetvelde puhul sarnast majaplaani ja lahendas neis suurepäraselt Brüsselile omase ruumikitsikuse probleemi. Majad olid mõeldud avalikuks näitamiseks, pidude pidamiseks ja intellektuaalsete kokkusaamiste tarbeks.

Horta mängis avatud majaplaani ja looklevate konstruktsioonidega, mis muutsid valguse levikut ruumis. Lisaks olid hoonetes klaaslaed. Valguse muutmisega tõi arhitekt veelkord välja juugendstiili liikuvuse, ülespoole pürgimise ja teatava feminiinsuse, mis justkui oleks kasutatud metalli ja klaasi vastand.

Inspireeritud Viollet-le-Duci töödest, ei peitnud Victor Horta kasutatavaid materjale, vaid hoopis näitas raudkonstruktsioonide ilu. Tänu klaasile mõjusid ruumid avaramalt, kui nad tegelikult olid.

Majaplaan jaotati kolmeks. Keskmisse ossa paigutati hästi valgustatud uhke trepikoda, mis oli mõeldud maja sotsiaalseks keskuseks. Piano nobile'l ehk hoone esimesel, esinduskorrusel paiknesid vastuvõturuumid ja talveaiad. Horta nõudis, et tal kui hoone arhitektil oleks õigus kujundada ka sisemust, et kogu hoone oleks terviklik. Hôtel Tasseli interjööri kujundas Horta egiptuspäraselt, kuid elu- ja söögitoas eelistas hoopis inglise stiilis tapeeti. Ruumides oli mosaiikpõrandad ning hoones valitsesid looduslikud toonid: rohelised, kollased ja oranžid.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]