Mine sisu juurde

Giovanni Battista Foggini

Allikas: Vikipeedia

Giovanni Battista (Giambattista) Foggini (25. aprill 165212. aprill 1725) oli Itaalia skulptor, kes töötas Firenzes ja oli tuntud peamiselt oma väikeste pronkskujude poolest.

Giovanni Battista Foggini, u 1720

Firenze skulptor Giovanni Battista Foggini sündis 25. aprillil 1652. Pärast väljaõpet Firenzes saatis Toscana suurhertsog Cosimo III 1673. aastal noore Giovanni Battista Rooma uude Accademia Fiorentinasse, mida juhtisid maalikunstnik Ciro Ferri ja skulptor Ercole Ferrata. Viibimine Roomas oli tema arengule kunstnikuna otsustav. Foggini hiline barokkstiil osutus Firenzes väga mõjuvõimsaks, kuhu ta naasis 1676. aastal.

Foggini nimetati Medici õukonna skulptoriks 1686. aastal, kui ta võttis üle Borgo Pinti töökoja, mis kuulus kunagi Giambolognale ja seejärel Pietro Taccale. Foggini valmistas arvukalt suurhertsogliku perekonna liikmete portreid, samuti väikesemahulisi pronkskujusid mütoloogiliste või allegooriliste teemadega, mis tõid talle suurt edu. 1694. aastal, pärast oma arhitektuurilisi töid Palazzo Medici Riccardis, nimetati Foggini õukonna arhitektiks. Ta sai ka Galleria dei Lavori (praegu Opificio delle Pietre Dure) direktoriks, mis oli kivist intarsia tööde manufaktuur, mille jaoks ta tegi palju kujundusi.

Foggini suri aprillis 1725 ja maeti Santa Maria del Carmine'i.[1][2]

  1. "Florentine Sculptor Giovanni Battista Foggini was born on 25 April 1652. – Italian Art Society". www.italianartsociety.org. Vaadatud 8. oktoobril 2024.
  2. "Giovanni Battista Foggini (The J. Paul Getty Museum Collection)". The J. Paul Getty Museum Collection (inglise). Vaadatud 8. oktoobril 2024.