Giórgos Gerapetrítis

Allikas: Vikipeedia
Giórgos Gerapetrítis
Giórgos Gerapetrítis
Giórgos Gerapetrítis (2023)
Kreeka välisminister
Ametis
Ametisse asumise aeg
27. juuni 2023
Eelnev Vasilis Kaskarelis
Kreeka taristu- ja transpordiminister
Ametiaeg
1. märts 2023 – 26. mai 2023
Eelnev Kostas Karamanlis
Järgnev Ioannis Golias
Kreeka riigiminister
Ametiaeg
9. juuli 2019 – 26. mai 2023
Eelnev Dimitris Tsanakopoulos
Christoforos Vernardakis
Järgnev Vassilios Skouris
Isikuandmed
Sünninimi Giórgos Gerapetrítis
Sünniaeg 27. juuni 1967 (56-aastane)
Kárpathose saar, Kreeka
Erakond Uus Demokraatia
Alma mater Ateena ülikool
Edinburghi ülikool
Oxfordi ülikool

Giórgos Gerapetrítis (kreeka keeles Γιώργος Γεραπετρίτης; sündinud 26. juunil 1967 Kárpathose saarel) on Kreeka jurist, õigusteadlane ja poliitik. Ta on 27. juunist 2023 Kreeka välisminister.

Ta sündis aastal 1967 Kárpathose saarel. Üles kasvas ta Pireuses. Pärast juuraõpinguid Ateena ülikoolis õppis ta Edinburghi ülikoolis magistriõppes ja sai doktorikraadi Oxfordi ülikoolist. Oma akadeemilise karjääri raames on ta olnud ka külalisprofessor Oxfordi ülikoolis ja London School of Economics and Political Science'is. Temast sai Ateena ülikooli õigusteaduskonna riigiõiguse professor ja ta töötas ka juristina.

Ta on Pireuse Advokatuuri liige ja on kohtuasju menetlenud Kreeka Riiginõukogus, Euroopa Liidu Kohtus ja Euroopa Inimõiguste Kohtus. Tema spetsialiseerumisvaldkonnad on avalik õigus ja EL õigus, eelkõige haldusõigus, inimõigused ja telekommunikatsiooniõigus.

Oma tööalase karjääri jooksul on ta töötanud olulistel ametikohtadel rahvusvahelistes ja riiklikes organisatsioonides ning töötanud ka paljudes seadusandlikes organites. Ta on kirjutanud kreeka, inglise ja prantsuse keeles teaduslikke raamatuid ja artikleid Kreeka ja rahvusvahelistes teadusajakirjades. 2005. aastal oli ta Kreeka telekommunikatsiooniettevõtte OTE juhatuse liige.

Kyriakos Mitsotakis nimetas Gerapetritise 2016. aastal põhiseadusõiguse eksperdiks seitsmeliikmelisse nõuandvasse kogusse, et jälgida uue parteiprogrammi Uue Demokraatia koostamise protsessi.

Juulist 2019 kuni maini 2023 oli ta Kreeka parlamendi liige ja Kyriákos Mitsotákise esimeses valitsuses riigiminister. Alates 1. märtsist 2023, pärast Kostas Karamanlise lahkumist transpordiministri kohalt Témpi rongiõnnetuse tõttu, juhtis ta peaministri otsusel taristu- ja transpordiministeeriumi haldusala.

Pärast 2023. aasta Kreeka parlamendivalimisi sai tast 27. juunist 2023 Kreeka välisminister (Kyriákos Mitsotákise teises valitsuses).

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus ja kahe lapse isa.