Gammel Dok

Allikas: Vikipeedia
Gammel Dok
Üldandmed
Asukoht Christianshavn, Kopenhaagen, Taani
Ehituse lõpp 1882
Koordinaadid 55° 40′ 32,8″ N, 12° 35′ 28,7″ E
Projekt ja ehitus
Arhitekt H. C. Scharling

Gammel Dok on endine laohoone, mis asub Christianshavnis vee piiril Taanis Kopenhaageni piirkonnas. Tänapäeval asub seal Taani Arhitektuurikeskus ja tegutsevad rahvusvahelised kunstitöötoad.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Laev kuivdokis, 1750. Taani Kuninglik Mereväemuuseum

Nime on Gammel Dok saanud Taani esimeselt kuivdokilt Gammel Dok (taani k 'vana dokk'), mis paiknes Christianshavnis aastatel 1739–1919.

Algselt kahekorruseline hoone ehitati 1882. aastal arhitekt H. C. Scharlingi jooniste järgi aktsiaseltsile De Forenede Oplagspladser og Værfter i Kjøbenhavn. 1920. aastal sai hoone kolmanda korruse ja kõrge kelpkatuse, mis mahutas veel kolme korruse jagu laoruumi. Algul oli hoone kasutusel viljalaona, keldrikorrusel hoiti Islandilt tulevaid kaupu, näiteks Atlandi heeringat. Hiljem kasutati hoonet mööblilaona, alumisel korrusel paiknes mööblipood.

1979. aastal ostis hoone Taani riik. 1985. aastal see restaureeriti ja kohandati näituseruumideks (projekti autor oli Jens Fredslund arhitektuuribüroost Erik Møller Arkitekter). [1]

Gammel Dok tänapäeval[muuda | muuda lähteteksti]

Gammel Doki veega kokku puutuvas hooneosas asub Taani Arhitektuurikeskus. Hoone teises otsas asub Strandgade, rahvusvahelised kunstitöötoad (taani keeles Statens Værksteder for Kunst).

Gammel Doc lõuna poolt vaadatuna

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [[1]]