Gabriela Montero

Allikas: Vikipeedia
Gabriela Montero
Sündinud 10. mai 1970 (53-aastane) Caracas, Venezuela
Elukutse pianist
Plaadifirma EMI Classics
Veebileht gabrielamontero.com

Gabriela Montero (sündinud 10. mail 1970 Caracases) on Venezuela päritolu USA pianist.

Ta mängib klassikalist muusikat ja improviseerib etteantud teemadele, sealhulgas džässistiilis. Pianist Martha Argerich, kelle meistriklassis Montero õppis, soovitas tal oma kontsertidel improvisatsioonidega esineda, ning Montero kontsertidel ongi suur osa ajast jäetud improvisatsioonidele publiku antud teemadel. Ta on oma improvisatsioonide kohta öelnud: "Ma ei tee õigupoolest midagi. See on midagi, see lihtsalt voolab minust läbi."

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kahe- või kolmeaastaselt hakkas ta improviseerima ema lauldud hällilaulude teemadel.

Esimene avalik esinemine oli tal viieaastaselt. Kaheksa-aastaselt andis ta kontserdi Venezuela noorteorkestriga Sinfónica de la Juventud Venezolana Simón Bolívar José Antonio Abreu juhatusel. Valitsus andis talle stipendiumi USA-s õppimiseks. 12-aastaselt võitis ta USA üleriikliku Baldwini konkursi ja AMSA rahvusvahelise noorte pianistide konkursi, mängides Cincinnati Sümfooniaorkestriga Tšaikovski 1. klaverikontserti.

Ta õppis Londoni Kuninglikus Muusikaakadeemias Lyl Tiempo, Rosalina Sacksteini, Andrez Esterhazy ja Hamish Milne'i käe all. Ta sai rahvusvahelistelt konkurssidelt auhindu, muu hulgas pronksmedali 13. rahvusvaheliselt Chopini-nimeliselt pianistide konkursilt Varssavis 1995.

Ta on esinenud paljudes mainekates kontserdipaikades.

Vastuvõtt[muuda | muuda lähteteksti]

Argentina pianist Martha Argerich on tema kohta öelnud: "Ma olen harva kohanud Gabriela-sugust talenti. Ta on ainulaadne artist."

Plaate[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Piano Recital" (EMI Classics, 2005)
  • "Bach and Beyond" (EMI Classics, 2006; improvisatsioonid Bachi teemadel)
  • "Baroque" (EMI Classics, 2007)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]