Friida

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib raamatutegelasest; jääkaru kohta vaata artiklit Frida (jääkaru)

Friida on tegelane Astrid Lindgreni Karlssoni-lugude teises ja kolmandas raamatus, kellega lugeja otseselt ei kohtugi. Friida eksisteerib vaid lugudes, mida ühtelugu pajatab tema õde Hildur Sokk. Hetkeks ilmub Friida raamaturidadele ka paari telefonikõne kirjelduses.

Friida on preili Soku õde ning koos elatakse ühes korteris Frej tänavas Stockholmis. Õdede läbisaamine ei suju kuidagi: preili Sokk materdab tagaselga Friidat eputamise eest, Friida aga leidvat, et Hildur pole väliselt küllalt kena, et endale peigmeest leida. Õdede suhetesse lisab elektrit Friida kunagine osalemine telesaates, kus vaatajad kirjeldavad oma kogemusi üleloomulike nähtustega. Hildur kadestab Friidat, et toda on teleekraanil näidatud ning püüab iga hinna eest ka ise sinna pääseda, et Friidale "ninanips anda".

Õdede suhted muutuvad plahvatusohtlikuks, kui Friida leiab endale peigmehe, kes aga hiljem osutub Hilduri suureks rõõmuks hoopis varganäoks. Mehe (onu Juliuse) leiab endale hoopis Hildur, kes raamatu lõpuosas Friidat "mõnuga" lohutab.