Frasier

Allikas: Vikipeedia

Frasier on USA situatsioonikomöödia, mida näitas NBC 11 hooajal kokku 264 jaos 16. septembrist 1993 kuni 13. maini 2004. Sarja loojad ja produtsendid olid David Angell, Peter Casey ja David Lee, koostöös Paramountiga.

Frasier loodi spin-offina sarjale Cheers, mille tegevus toimus Bostonis ja mida näidati NBCs 30. septembrist 1982 kuni 20. maini 1993. 3. hooajal liitus sarjaga Kelsey Grammer, kes kehastas seal psühholoog Frasier Crane'i. Esmakordselt sai teda näha Cheersi kolmanda hooaja avajaos 27. septembril 1984.

Cheersi lõpus oli Frasier abielus Lilith Sterniniga (Bebe Neuwirth) ja neil oli poeg Frederick "Freddy" (sündinud 1989). Sarja viimasel hooajal oli Lilithil tekkinud afäär ja nad Frasieriga olid lahku kasvamas. Frasier'i sarja tegevus algab kuus kuud peale Cheers'i lõppu, kui Frasier ja Lilith on lahutanud. Lilith ja Frederick jäid elama Bostonisse, kuid Frasier kolib tagasi oma kodulinna Seattle'i, kus ta asub tööle KACL 780 AM jaamas oma psühhoteraapilises raadiosaates The Dr. Frasier Crane Show, kus ta sõbraks saab tema saate produtsent Roz Doyle (Peri Gilpin). Seattle'sse tagasi tulnuna kohtub Frasier oma noorema venna Niles'iga (David Hyde Pierce), kes on samuti psühholoog. Niles ütleb Frasierile, et nende isa Martin (John Mahoney), endine politseinik, ei saa enam üksinda elada peale seda, kui poeröövel David Hicks teda ametipostil tulistas. Martin tuleb seepeale Frasieri korterisse elama, tema koduõeks palkab Frasier inglanna Daphne Mooni (Jane Leeves).

Sarjas on üheks põhinaljaks Frasieri kohanemine isaga koos elamisega, kellel pole oma poegadega palju ühist, lisaks elamine koos isa koera Eddiega. Niles on sarja alguses abielus jõuka Marisega (keda sarjas mitte kunagi ei näidata), kuid nende abielu on karidel. 1998. aastal Niles ja Maris lõpuks lahutavad. Niles on aga armunud Daphne'sse, neil tekib suhe 8. hooajal (2001. aasta) ja nad abielluvad 10. hooaja algusosas (september 2002).

Sarja lõpuosas mais 2004 sünnib Nilesi ja Daphne'i poeg David (kes sai oma nime sarja looja David Angelli järgi, kes hukkus 2001. aastal 11. septembri terrorirünnakus), Martin abiellub Ronee Lawrence'ga (Wendie Malick), kes aastate eest oli Frasieri ja Nilesi lapsehoidja ning Frasier teeb oma viimase raadiosaate, valmistudes kolima San Franciscosse, kus talle on pakutud töökohta loodavas televisiooni jutusaates. Tegelikult lendab ta hoopis Chicagosse, et olla koos oma uue armastatu, Charlotte Connoriga (Laura Linney).

Cheersi 8. hooaja jooksul (1989-1990) sõlmis Grammer koos Angelli, Casey ja Leega lepingu, millega nad lubasid teha koos uue seriaali, kui Cheers lõppeb. Kui 1992. aastal 10. hooaja jooksul sai teada, et 11. hooaeg jääb Cheersile viimaseks, hakkasid nad koos uut sarja kavandama.[1]

Algselt ei tahtnud Grammer uuesti kehastada Frasieri, ning ka Angell, Casey ja Lee ei tahtnud, et uut sarja võrreldaks Cheersiga. Algseks plaanitud tegelaskujuks oli rikas, Malcolm Forbes'i laadne parapleegiline kirjastaja, kes töötas oma korterist ja kõrvaltegelaseks latiinast koduõde. Grammerile see idee meeldis, kuid Paramountile mitte, nad soovitasid, et parim idee oleks spin-off Frasier Crane'ga.[1] Grammer lõpuks nõustus, kuid produtsendid otsustasid tegevuspaiga Bostonist viia nii kaugele kui võimalik, et NBC ei hakkaks nõudma endiste Cheers'i staaride külalisesinemisi. Algseks tegevuspaigaks plaaniti Denver, kuid kui Colorado osariigi valijad hääletasid novembris 1992 seaduse (Amendment 2) poolt, millega keelati osariigi linnadel seada sisse homoseksuaalide vastaste diskrimineerimise vastaseid seadusi, otsustati tegevuspaigaks valida Seattle.[2]

Martin Crane'i prototüübiks on produtsent Peter Casey isa, kes teenis 34 aastat San Francisco politseis.[1] Tema osatäitjaks valiti 53-aastane John Mahoney. 13-aastasena oma isa kaotanud Grammeril ja lastetul Mahoney'l tekkis sarja jooksul isa-poja laadne suhe.[3]

Martini koduõde otsustati muuta latiinast inglannaks NBC televisioonijuht Warren Littlefieldi soovitusel. Grammer oli sellele algselt vastu, kuid peale Jane Leevesiga kohtumist ja lugemisproovi nõustus. Leevesi tegelaskuju on pärit Manchesterist, mis päriselus oli Mahoney kodulinnaks, Leeves ise aga Essexist.[1]

Nilesi tegelaskuju alguses luua ei kavatsetud, kuid produtsentidele jäi silma Pierce'i foto, millel ta nägi välja just nagu Grammer, kui ta esmakordselt mängis Cheers'is. Hämmastunud nende sarnasest välimusest ja Pierce'i näitlemisoskusest, otsustati ka tema sarja tuua.[1][2][3] Pierce kirjeldas Nilesi tegelaskuju kui "Niles on Frasier, kui Frasier poleks kunagi Seattle'ist lahkunud".

Ainult peategelane, kelle rollile korraldati konkurss, oli Roz Doyle. Kokku kandideeris ligi 300 näitlejannat. Algseks valikuks oli Lisa Kudrow, kes hiljem sai kuulsaks Phoebe'na sarjast "Sõbrad", kuid produtsentidele ei tundunud ta piisavalt enesekindlana, mispeale valiti rolli Peri Gilpin.[4][5]

Frasier elab modernses korteris 19. korrusel, kust on hea vaade Seattle'le. Tegelikkuses ei saa ühestki Seattle'i hoonest sellist vaadet, see loodi nii, et Seattle'i kõige ikoonilisem kõrghoone Space Needle oleks kesksel kohal. Suure tõenäosusega on Frasieri korterist avanev vaade filmitud Kerry Parkist kõrgelt vaatepunktilt, mida on üheks Seattle'i sagedaisemaks pildistamiskohaks.[6][7]

Sarja peamiseks kogunemiskohaks väljaspool kodu ja tööd on kohvik Café Nervosa, kus Frasier ja Niles iga päev kohvi joovad, seal käivad tihti ka teised tegelased. Sellele ideele tulid produtsendid, kui nad külastasid Seattle'it ja nägid sealset kohvikukultuuri. Baaritoole välditi meelega, et mitte luua sarnasust Cheers'i peategevuskohaks olnud baariga.[6]

Näitlejatel oli sarjas suhteliselt suur voli soovitada käsikirjadesse muudatusi. Grammer tavaliselt ei teinud proove teistega koos, vaid õppis oma repliigid ära ja siis harjutas neid ühe korra vahetult enne stseeni filmimist stuudiopubliku ees.[8]

12. oktoobril 2023 jõudis Paramount+ eetrisse samanimelise järjesarja avaosa. Selle tegevus toimub nüüd uuesti Bostonis, kuhu Frasier on kolinud Chicagost peale isa Martini hiljutist surma ja ligi 20-aastase suhte lõppu Charlotte'ga. Chicagos töötas ta oma televisioonisaates, lisaks on ta nüüd ka autor ja asub tööle Harvardi ülikoolis professorina. Ta üritab ka taastada suhet oma poja Freddyga, kes kukkus Harvardist välja ja hakkas tuletõrjujaks, lisaks tuleb Bostonisse ka Frasieri vennapoeg David, kes on nüüd üliõpilane Harvardis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 "Behind The Couch: The Making of Frasier", 1. hooaja DVD lisa
  2. 2,0 2,1 Levine, Ken (6. detsember 2006). "By Ken Levine: How FRASIER came to be". By Ken Levine. Vaadatud 16. aprillil 2024.
  3. 3,0 3,1 Newman, Bruce (1. märts 1998). "All In Their Family". Los Angeles Times (Ameerika inglise). Vaadatud 16. aprillil 2024.
  4. Levine, By Ken (8. detsember 2006). "By Ken Levine: FRASIER starring Lisa Kudrow??". By Ken Levine. Vaadatud 16. aprillil 2024.
  5. "USA WEEKEND Magazine". web.archive.org. 3. märts 2016. Originaali arhiivikoopia seisuga 3. märts 2016. Vaadatud 16. aprillil 2024.
  6. 6,0 6,1 "A Conversation with Art Director Roy Christopher", 3. hooaja DVD lisa
  7. "Condo by condo, Seattle has become a lot like 'Frasier'". Seattle Times. Vaadatud 16. aprillil 2024.
  8. Francese, Andrea (30. juuli 2021). "'Frasier': Kelsey Grammer's Acting Method Sent Guest Stars Into a Panic". Showbiz Cheat Sheet (Ameerika inglise). Vaadatud 16. aprillil 2024.