Mine sisu juurde

Fran Walsh

Allikas: Vikipeedia
Fran Walsh (2019)

Dame Frances Rosemary Walsh (tuntud kui Fran Walsh; sündinud 10. jaanuaril 1959 Wellingtonis) on Uus-Meremaa stsenarist ja filmiprodutsent.

Filmitegija Peter Jacksoni partnerina on Walsh alates 1989. aastast panustanud kõikidesse Jacksoni filmide loomisesse: kaasstsenaristina alates filmist "Meet the Feebles" ja produtsendina alates "Sõrmuste isanda" triloogiast. Ta on võitnud kolm Oscarit triloogia viimase filmi eest, "Sõrmuste isand: Kuninga tagasitulek”.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Walsh sündis Iiri päritolu perre Wellingtonis, Uus-Meremaal. Ta käis Wellingtoni Tütarlaste Kolledžis, kavatsusega saada moekunstnikuks, kuid hakkas hiljem hoopis muusikast huvituma. Vahepeal esines ta punkbändis The Wallsockets ja õppis Wellingtoni Victoria Ülikoolis inglise kirjandust, ülikooli lõpetas 1981. aastal.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Walsh alustas oma karjääri materjali kirjutamisega Uus-Meremaa produtsendi Grahame McLeani 1983. aasta telefilmi "A Woman of Good Character (It's Lizzie to those Close)" jaoks. Hiljem kirjutas ta stsenaariume tema telesaatele "Worzel Gummidge Down Under".

Walsh tutvus Peter Jacksoniga 1980. aastate keskel tema väikese eelarvega filmi "Bad Taste" tootmise viimases etapis, kus tulnukad serveerivad inimesi kiirtoiduna. Walsh on teinud Jacksoniga koostööd kõigi tema järgnevate filmide stsenaariumide kirjutamisel, alustades järgmisest filmist, tumedast komöödiast, "Meet the Feebles" (1989). Seejärel ühines paar kirjanik Stephen Sinclairiga õuduskomöödiafilmi “Braindead” jaoks, mille kirjutamisega alustasid nad tegelikult juba enne enda esimest filmi ("Meet the Feebles").

Walsh ja Jackson ei ole abielus (2015). Nad avastasid uusi võimalusi draamafilmiga "Heavenly Creatures" (1994). Filmi idee oli Walsh-ilt ja see põhines Parker-Hulme teismeliste sõprusel, kes hiljem tapsid ühe teismelise ema. Film tõi paarile Oscari nominatsiooni parima stsenaariumi kategoorias. Walsh sai esimese lapse 1995. aastal (Billy) ja teise lapse 1996. aastal (Katie). Walsh ja Jackson naasid neile tuttavama žanri juurde Universal Studios õuduskomöödiaga "The Frighteners" (1996), mis oli nende esimene film, mida rahastas Ameerika stuudio. Nad pidasid Universaliga läbirääkimisi "King Kongi" uue versiooni tegemiseks, kuniks 1998. aastal kuulutati välja "Godzilla" ja "Mighty Joe Young", mistõttu Universal otsustas filmi mitte teha, kartes, et see jääb kahe suurema eelarvega filmi varju. Soovides proovida kätt fantaasias, pöördus Jackson Miramaxi poole, et teha film kirjanik J.R.R. Tolkieni teoste põhjal. 1998. aastal andis New Line Cinema vajaliku rahastuse Tolkieni klassika "Sõrmuste isand" kolmest osast koosneva adaptsiooni tegemiseks.

Walsh, koos Jacksoni ja Philippa Boyensiga, on saanud tunnustust "Sõrmuste isanda" filmitriloogia (2001–2003) stsenaariumide kirjutamise eest. Nad said mitmeid auhindu, sealhulgas Oscari nende adapteeritud stsenaariumi eest "Sõrmuste isand: Kuninga tagasitulek". Fran Walsh oli ka üks filmi produtsentidest "Kuninga tagasitulekus”. Lisaks oli ta sama filmi kahe laulu kaashelilooja, "Into the West" ja "A Shadow Lies Between Us", millest esimene tõi talle veel ühe Oscari samal õhtul.

Walsh, Jackson ja Boyens jätkasid oma stsenaariumite kirjutamisega 2005. aastal filmi "King Kong" uusversiooni jaoks, millele Universal andis pärast "Sõrmuste isanda" triloogia edu rohelise tule. Paar tegi koostööd romaani "The Lovely Bones" adaptsiooni ja kolmest osast koosneva filmi "The Hobbit" adaptsiooni jaoks.

Walsh eelistab jääda Jacksoni või Boyensiga võrreldes privaatsemaks. Näiteks ei andnud ta intervjuud "Sõrmuste isanda" filmide DVD lisamaterjalides; kuid osales siiski režissööri/kirjanike kommentaaris.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Ta võitis 2004. aastal kolm Oscarit: parima filmi, parima adapteeritud stsenaariumi ja parima originaallaulu eest, kõik filmi "Sõrmuste isand: Kuninga tagasitulek" eest. Kokku on ta saanud seitse Oscari nominatsiooni.

2002. aasta uusaasta autasustamisel määrati Walsh Uus-Meremaa Teenete Ordu liikmeks (MNZM) teenete eest filmindusele. 2019. aasta kuninganna sünnipäeva autasustamisel tõsteti ta Uus-Meremaa Teenete Ordu kaaslaseks (DNZM).

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Siin on tema filmograafia stsenaristina, kui ei ole märgitud teisiti:

  • "Worzel Gummidge Down Under" (1986–1989)
  • "Meet the Feebles" (1989)
  • "Braindead" (1992, stsenarist, rollide jagamise direktor. näitleja)
  • "Heavenly Creatures" (1994)
  • "Jack Brown Genius" (1996)
  • "The Frighteners" (1996, stsenarist, kaasprodutsent, näitleja)
  • "Sõrmuste isand: Sõrmuse vennaskond" (2001, stsenarist, produtsent, laulusõnade autor "In Dreams", lisarežissöör)
  • "Sõrmuste isand: Kaks kantsi" (2002, stsenarist, produtsent, helilooja "Gollum's Song")
  • "Sõrmuste isand: Kuninga tagasitulek" (2003, stsenarist, produtsent, helilooja "Into the West" ja "A Shadow Lies Between Us")
  • "King Kong" (2005, stsenarist, produtsent)
  • "The Lovely Bones" (2009, stsenarist, produtsent)
  • "Kääbik: Ootamatu teekond" (2012, stsenarist, produtsent)
  • "Kääbik: Smaugi laastatud maa" (2013, stsenarist, produtsent)
  • "Kääbik: Viie väe lahing" (2014, stsenarist, produtsent)
  • "Mortal Engines" (2018, stsenarist, produtsent)