Flokeeritud kangas

Allikas: Vikipeedia
Flokeeritud kangas. 1 – kiud, 2 – liimaine, 3 – kanga pind
Flokeeritud kangaga kaetud autoiste

Flokeeritud kangas on sametit meenutava pinnaga kangas, mis saavutatakse mitte sissekootud karustusega, vaid erilise pindamistehnoloogiaga (flokeerimise ehk flokk-trükiga)[1]. Kanga pinna efekt sarnaneb karvastatud kanga omaga, kuid töötlus on odavam[2].

Sel viisil toodetakse näiteks mööblikangaid, mida flokeeritakse ositi või kogu kanga ulatuses, aga ka rõivakangaid, mille puhul on tavalisem mustriline flokeerimine.

Tehnoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Flokeerimiseks kantakse kangale täielikult või mustrina liimikiht ja sellele puistatakse elektrostaatiliselt peened kiud. Aluskangale liimitavateks kiududeks võivad olla nii puuvill, vill kui ka tehiskiud, kuid enamasti kasutatakse viskooskiude. Selleks et kiud jääksid püstisesse asendisse, antakse flokeerimisprotsessi käigus kiududele positiivne laeng ja liimitavale alusmaterjalile negatiivne laeng. Elektrilaengu tõttu tõmbuvad kiud vastu aluskangast ja kinnitatakse termiliselt 130 kraadi juures[3].

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Tänapäeval kasutatakse flokeeritud kangaid laialdaselt, näiteks viskoosflokk-kangaid mänguasjade ja rõivaste valmistamiseks; hea hõõrdekindluse ja vastupidavusega nailonit mööblikangasteks ja tekkideks ning akrüül-, polüester- ja olefiinkiude ilmastikukindlates kangastes merenduses, autotööstuses, ehituses jne[4].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. A. Tervonen. Kangad. Argo, 2016
  2. "Flokeerimine. Kangaste ettevalmistavad ja esteetilised viimistlused. - TTK rõiva- ja tekstiiliteaduskonna rõivaste tehnilise disaini ja tehnoloogia õppematerjal". Originaali arhiivikoopia seisuga 17. veebruar 2019. Vaadatud 13. novembril 2019.
  3. 50. aastate stiilis kreemjasvalge sametise lillemustriga õhuline kleit A1023:1/1-4. - Eesti Rahva Muuseumi ajaveeb
  4. "Flokeerimine. Kangaste ettevalmistavad ja esteetilised viimistlused. - TTK rõiva- ja tekstiiliteaduskonna rõivaste tehnilise disaini ja tehnoloogia õppematerjal". Originaali arhiivikoopia seisuga 17. veebruar 2019. Vaadatud 13. novembril 2019.